τι είναι Life Coaching
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Πώς το Life Coaching μεταμορφώνει τη ζωή μας!

Τι είναι το Life Coaching;

 

Τελευταία ακούω πολύ συχνά αυτή την ερώτηση. Αφότου ανακοίνωσα ότι ολοκλήρωσα τις σπουδές μου επάνω σε αυτό το αντικείμενο, φίλοι και γνωστοί με ρωτούν τι ακριβώς κάνω.

 

Πίσω από τις απορίες τους διακρίνω το βαθύτερο ερώτημα: τελικά το Life Coaching είναι μόδα ή αξία; Έχει όντως να κάνει με τη μαιευτική του Σωκράτη ή πρόκειται για μία ακόμα “αμερικανιά” που εκμεταλλεύεται την αρχαία σοφία;

 

Αν κι έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, το Life Coaching παραμένει για πολλούς γρίφος.

 

Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς είναι και τι ΔΕΝ είναι.

 

Τι σημαίνει Life Coaching

 

To Life Coaching είναι μία συστηματική διαδικασία, διαλεκτική, συνεργατική, επικεντρωμένη στη λύση και προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα, κατά την οποία ο life coach διευκολύνει την ενίσχυση της απόδοσης στην εργασία, την αυτο-καθοδηγούμενη μάθηση και την προσωπική ανάπτυξη του coachee (Grant 1999, βασικός ορισμός ο οποίος γίνεται δεκτός και από τον Association for Coaching).

 

Πώς εφαρμόζεται

 

Ο life coach εφαρμόζει μία συγκεκριμένη μεθοδολογία με δυναμικές ερωτήσεις που βοηθάει να αναδυθούν από μέσα μας οι απαντήσεις που ήδη γνωρίζουμε, μεγιστοποιώντας τις προσωπικές και επαγγελματικές μας δυνατότητες.

 

Η διαδικασία του Life Coaching δανείζεται στοιχεία από την «μαιευτική» μέθοδο του Σωκράτη, τις διδασκαλίες του Αριστοτέλη (το τρίπτυχο της επιτυχίας: χαρά-νόημα-σκοπός), τον Alfred Adler (το όραμα και το μέλλον ως κίνητρο), την θετική ψυχολογία (τα θετικά συναισθήματα μας επιτρέπουν να οραματιστούμε το επιθυμητό μας μέλλον), τη συμβουλευτική, την ανθρωπιστική ψυχολογία (που εστιάζει στην αυτογνωσία και στην αυτοπραγμάτωση), την κοινωνιολογία, την επικοινωνία και άλλες κοινωνικές επιστήμες.

 

Τι ΔΕΝ είναι το life coaching

 

Το Life Coaching δεν είναι ψυχοθεραπεία, ψυχολογία ή συμβουλευτική. Ο life coach δεν είναι ένας ψυχολόγος που θα ασχοληθεί με ψυχικά τραύματα του παρελθόντος. Αντίθετα, το  Life Coaching δίνει έμφαση στο μέλλον με αφετηρία το παρόν.

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μία επιφανειακή εργασία. Η εμβάθυνση και συνειδητοποίηση που προσφέρει μπορεί να φτάσουν σε πολύ μεγάλο βάθος, ανάλογα με το πόσο εμείς οι ίδιοι το επιτρέπουμε και το επιθυμούμε.

 

Ο Life Coach δεν είναι κάποιος που προσφέρει έτοιμες λύσεις ή πακέτα από συμβουλές που ταιριάζουν σε όλους.

 

Εκεί βρίσκεται όλη η δύναμη του Life Coaching. Είναι μία διαδικασία εξατομικευμένη και μας κατευθύνει στις βαθύτερες ανάγκες μας και στο πώς θα τις ικανοποιήσουμε.

 

Μας μαθαίνει να λειτουργούμε με τον καλύτερο για εμάς τρόπο, έτσι ώστε να καταρτίζουμε ένα σχέδιο δράσης που μας ταιριάζει προσωπικά και γι’ αυτό είμαστε σε θέση να το ολοκληρώσουμε χωρίς παλινδρομήσεις και πισωγυρίσματα.

 

Πού οφείλεται η μεγάλη δημοτικότητα που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια το Life Coaching;

 

Στο γεγονός ότι είναι αποτελεσματικό. Το Life Coaching μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει την ζωή μας. Μας ξαναδίνει νόημα και ανανεώνει τον φυσικό μας ζήλο για δημιουργία.

Οι άνθρωποι έχουμε πολλά όνειρα και την ικανότητα να τα πραγματοποιήσουμε. Δυστυχώς όμως υποχωρούμε στην τάση μας να παραμένουμε αδρανείς και βολεμένοι, είτε λόγω φόβου, είτε λόγω συνήθειας ή «ασφάλειας».

Μετά τον αρχικό μας ενθουσιασμό πολύ συχνά είτε αναβάλλουμε και αποφεύγουμε την δράση ή οπισθοχωρούμε στο πρώτο εμπόδιο.  Χρειαζόμαστε ώθηση και καθοδήγηση ώστε να σταθεροποιηθούμε σε ένα πιο ευτυχισμένο μονοπάτι ζωής. Αυτό ακριβώς κάνει το Life Coaching.

Χρησιμοποιώντας αξιολογήσεις και ερωτηματολόγια, ο life coach μας βοηθάει να εντοπίσουμε τα εσωτερικά μας εμπόδια και το γιατί είμαστε στάσιμοι και κολλημένοι σε κάποιους  τομείς. Μέσα από τον διάλογο μαζί του, ενεργοποιεί τον εσωτερικό μας διάλογο.

 

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από έναν life coach;

 

Ο life coach βοηθάει ψυχικά υγιείς και ισορροπημένους ανθρώπους που θέλουν να:

 • ξεκαθαρίσουν τι πραγματικά επιθυμούν
 • βρουν το όνειρο ζωής και την αποστολή τους
 • προοδεύσουν
 • θέσουν σωστούς στόχους
 • τους πετύχουν
 • ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους
 • βρουν το σύστημα αξιών που τους εμπνέει
 • ανθίσουν αξιοποιώντας όλες τις ικανότητες και τα ταλέντα τους
 • χτίσουν καλύτερες σχέσεις με τους άλλους

 

Τι προσδοκίες να έχω από τη συνεργασία μου με έναν life coach;

 

Ο life coach δεν αποτελεί απλά και μόνο μία θερμή και υποστηρικτική παρουσία στη ζωή μας. Μπορεί να μοιάζει με φίλο, σύμβουλο, καθοδηγητή, συνήγορο, στην πραγματικότητα όμως είναι ένας «προπονητής».

Θα απογοητευτούμε αν περιμένουμε να βρούμε σε αυτόν κάποιον που θα συμφωνεί συνεχώς μαζί μας, θα μας χτυπάει καθησυχαστικά την πλάτη, θα μας προσφέρει έτοιμες λύσεις και συμβουλές καρμπόν ή θα παραβλέπει το γεγονός ότι δεν κάνουμε όσα υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουμε κάνει.

Δεν είναι απλά ένας φίλος που θα μας πει την γνώμη του. Οι δυναμικές ερωτήσεις που μας θέτει, επιτρέπουν να ‘αναδυθούν’ από μέσα μας οι απαντήσεις και τα εργαλεία για να προσδιορίσουμε τι πραγματικά θέλουμε και πώς θα το κάνουμε.

Ο κύριος ρόλος του είναι να μας κρατάει σε δράση. Είναι αντικειμενικός και μας σπρώχνει έξω από την ζώνη άνεσής μας ώστε να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας. Όταν μας καταλαμβάνει αδράνεια ή αναποφασιστικότητα θα επιμείνει με καίριες ερωτήσεις, ώστε να μας παρακινήσει να δούμε τα πράγματα από άλλη οπτική και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ευελιξία σκέψης.

Όπως ένας αθλητής για να επιτύχει χρειάζεται καθημερινή προπόνηση, έτσι κι εμείς χρειαζόμαστε έναν προπονητή ζωής για να μας:

 • καθοδηγεί ώστε να βάλουμε εφικτούς στόχους
 • κατευθύνει στο να φτιάξουμε το δικό μας πλάνο δράσης, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα μας
 • ενθαρρύνει να μένουμε προσηλωμένοι στο όραμά μας
 • βοηθάει να δούμε διαφορετικά τα πράγματα ώστε να αποβάλουμε τις αρνητικές και περιοριστικές μας πεποιθήσεις
 • υποστηρίζει στο να ξεπερνούμε τα εμπόδια
 • τονώνει ψυχικά και να μας υπενθυμίζει τις ικανότητές μας, τα ταλέντα και τις επιτυχίες μας
 • ανοίγει το δρόμο για να κάνουμε νέα ξεκινήματα συνυφασμένα με τους στόχους μας
 • παρακινεί συνεχώς ώστε να μένουμε στη σωστή πορεία
 • εμπνέει να δημιουργούμε καλύτερες σχέσεις και να ζούμε πιο ευτυχισμένοι

 

Τι μας προσφέρει το Life Coaching;

 

Ο life coach αρχικά εξερευνά τις ανάγκες μας, τις βαθιές επιθυμίες μας, τις δυνάμεις μας και μας βοηθάει να θέσουμε τους σωστούς για εμάς στόχους.

Μέσα από τις ερωτήσεις και τα άλλα εργαλεία που χρησιμοποιεί, μας δείχνει πού είμαστε κολλημένοι και τι κρύβεται πίσω από τις απογοητεύσεις και τη στασιμότητά μας. Ίσως έχουμε άγχος, αγωνία, ανασφάλεια ή ανησυχία. Ίσως οι αιτίες είναι πιο βαθιές.

Αναγνωρίζουμε έτσι τα εμπόδια που μπαίνουν στο δρόμο μας ή αυτά που ασυνείδητα βάζουμε μόνοι μας. Ανακαλύπτουμε τον τρόπο να τα ξεπεράσουμε. Σταματάμε να βρίσκουμε δικαιολογίες και ανανεώνουμε την πίστη στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας.

Μετά από μια συνεδρία life coaching νιώθουμε ότι έχουμε διαύγεια και κατεύθυνση. Αισθανόμαστε ενθουσιασμένοι και ενεργοποιημένοι. Μπορούμε επιτέλους να προσδιορίσουμε εφικτούς στόχους και να κάνουμε τα σωστά βήματα προς αυτούς.

Είναι μία εμπειρία που μας ανακουφίζει, μας αναζωογονεί και μας απελευθερώνει.

Ο life coach βρίσκεται δίπλα μας για να μας κινητοποιήσει το συντομότερο δυνατό ώστε να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να γίνουμε πιο παραγωγικοί σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Η καθοδήγησή του επικεντρώνεται σε τρεις παραμέτρους: τη δράση, την ευθύνη και την ολοκλήρωση. Αυτός ο συνδυασμός εγγυάται την επιτυχία μας σε ό,τι κι αν επιχειρήσουμε.

Κλείνοντας, ας θυμηθούμε τον ορισμό του Tom Landry:

“Coach είναι κάποιος που θα σου πει αυτά που δεν θέλεις να ακούσεις, θα σε κάνει να δεις αυτά που δεν θέλεις να δεις, ώστε τελικά να γίνεις αυτός που ανέκαθεν ήξερες ότι μπορείς να γίνεις”.

 

 

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο και πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει και άλλους, μπορείτε να το μοιραστείτε.

 

 

Spread the love

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *