sad lonely girl
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Θέλεις πληρότητα, όμως νιώθεις άδεια;

Πέντε πιθανοί λόγοι που αισθάνεσαι ψυχικό κενό

 

Πληρότητα. Ένα συναίσθημα αγαλλίασης και ευδαιμονίας που νιώθουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι, όταν η ζωή μας έχει ένα σκοπό, όταν είμαστε ευγνώμονες. Συχνά προκύπτει μέσα από τον έρωτα, αλλά όχι μόνο.

Γιατί νιώθω άδεια;

Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε μία τέλεια ερωτική σχέση είναι να φροντίσουμε, πριν βρούμε το ταίρι μας, να έχουμε δημιουργήσει μία υπέροχη ζωή για τον εαυτό μας βασισμένη στα όνειρα, στους στόχους και στις φιλοδοξίες μας.

Όμως αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Ειδικά στις μέρες μας, όλο και περισσότερες γυναίκες παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν νόημα στη ζωή τους, ότι όλα τους φαίνονται αφόρητα ανιαρά και ότι τίποτα δεν τις ευχαριστεί.

Συχνά πέφτουμε στην παγίδα του «όταν θα…»

  • Όταν θα χάσω αυτά τα παραπανίσια κιλά θα νιώθω όμορφη και θα μπορώ να φλερτάρω.
  • Όταν θα μετακομίσω σε άλλη χώρα θα νιώσω απελευθερωμένη και θα αρχίσω να ζω όπως πάντα ονειρευόμουν.
  • Όταν θα βρω σύντροφο θα είμαι πραγματικά ευτυχισμένη.
  • Όταν θα πάρω προαγωγή, θα κερδίζω περισσότερα χρήματα και θα ταξιδεύω αδιάκοπα.

Όταν θα, όταν θα… όμως αυτό το «όταν θα» δεν έρχεται ποτέ. Κι αν έρθει, είναι καταδικασμένο αφού ένα νέο «όταν θα» σύντομα θα το αντικαταστήσει.

Ας μην θεωρούμε ότι θα νιώσουμε πλήρεις, ασφαλείς και ικανοποιημένοι, αμέσως μόλις αποκτήσουμε αυτά που θέλουμε. Αν ήταν έτσι, οι διάσημοι καλλιτέχνες θα ήταν πάντοτε ευτυχισμένοι, αφού φαίνεται ότι τα έχουν όλα. Ξέρουμε όμως ότι αυτό δεν ισχύει.

Έχω περάσει κι εγώ από αυτό το στάδιο της έλλειψης ικανοποίησης. Για πολλά χρόνια με βασάνιζαν συναισθήματα ματαιότητας, απόγνωσης, μοναξιάς και απομόνωσης. Ένιωθα ότι η ζωή μου δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο νόημα, ούτε καν για μένα την ίδια.

Όσο καλά κι αν τα πήγαινα, όσες φιλοδοξίες μου κι αν είχα επιτύχει, όσα όνειρα κι αν πραγματοποιούσα, μέσα μου εξακολουθούσα να νιώθω ένα ψυχικό κενό.

Χρειάστηκε να ψάξω πολύ για να βρω τη λύση. Συνειδητοποίησα ότι η αδυναμία μου να χαρώ ολοκληρωτικά δεν οφειλόταν σε κάποιο ελάττωμα του χαρακτήρα μου ή σε κάποια ψυχική αναπηρία, αλλά στα πράγματα που δεν έκανα σωστά.

Ζούσα χωρίς ισορροπία. Δινόμουν στο κυνήγι των στόχων μου χωρίς να έχω προσδιορίσει αν ήταν οι σωστοί για μένα. Παραμελούσα τις προσωπικές μου σχέσεις. Στην πραγματικότητα δεν ήξερα ποια είμαι και τι στ’ αλήθεια ήθελα.

Πώς μπορούμε να νιώσουμε πληρότητα

Παρακάτω θα σας αναφέρω τους πιθανότερους λόγους για τους οποίους νιώθετε άδεια και με ποιο τρόπο μπορείτε να δώσετε νόημα στη ζωή σας.

  1. Δεν έχετε ουσιαστικές σχέσεις. Οι φιλίες σας είναι ρηχές και επιφανειακές.

Σαν άνθρωποι έχουμε την ανάγκη να επικοινωνούμε με τους άλλους και να συνδεόμαστε μαζί τους. Όμως, τι ειρωνεία. Ζούμε στην εποχή των κοινωνικών μέσων κι είμαστε απομονωμένοι όσο ποτέ!

Στις ανθρώπινες σχέσεις αυτό που μετράει είναι η ποιότητα, όχι η ποσότητα. Πόσοι από τους φίλους σας γνωρίζουν πραγματικά ποια είστε και σας αγαπούν έτσι όπως είστε;

Το να καλλιεργείς μία φιλία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί συνέπεια, χρόνο και ενέργεια. Τίποτα όμως δεν είναι πιο ανακουφιστικό και αναζωογονητικό για την ψυχή μας.

Αν θέλουμε να μας καταλαβαίνουν και να μας αγαπούν, ας φροντίσουμε να γίνουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι καλοί φίλοι για τους άλλους.

Ας μην κάνουμε το συνηθισμένο λάθος να εγκαταλείπουμε τους οικείους μας και να ξεκόβουμε από τον κύκλο μας, μόλις ζευγαρώσουμε. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μεγάλη πίεση στον νέο μας σύντροφο και άσχημη εντύπωση στους φίλους μας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι έρωτες έρχονται και παρέρχονται, αλλά οι φιλίες μένουν!

  1. Δεν ξέρετε ποια είστε. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για το ποιοι στ’ αλήθεια είναι.

Όταν δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας η ζωή μας κυλάει μονότονα. Ζούμε σαν υπνωτισμένοι, στον αυτόματο πιλότο. Ο χρόνος μας προσπερνάει και τον χάνουμε. Αισθανόμαστε ότι οι μέρες κυλάνε σα νερό μέσα από τα χέρια μας ενώ εμείς παραμένουμε απλοί  θεατές.

Αν έχετε εκκρεμή θέματα ταυτότητας, ψάξτε βαθιά μέσα στον εαυτό σας. Βάλτε το σκοπό σας να γνωρίσετε αυτόν τον υπέροχο άγνωστο!

Ένας τρόπος να το κάνετε είναι γράφοντας ημερολόγιο. Ίσως σας φαίνεται παιδιάστικο, βαρετό και αγγαρεία. Όμως θα εκπλαγείτε με το πόσα πράγματα θα ανακαλύψετε για εσάς, αν απλά αποφασίσετε να το κάνετε.

Δεν χρειάζεται να γράψετε κάτι μεγαλόσχημο, καλλιτεχνικό ή βαθυστόχαστο. Το ζητούμενο δεν είναι να γίνετε συγγραφέας. Μη σας απασχολεί η καλλιγραφία, η ορθογραφία, ούτε καν η γραμματική. Στο κάτω-κάτω κανείς δεν θα δει το ημερολόγιό σας εκτός από εσάς.

Γράψτε ελεύθερα, ακολουθώντας τη φωνή της καρδιάς σας.

  1. Δεν κυνηγάτε τα πάθη σας. Ίσως δεν τα ξέρετε καν. Ίσως δεν έχετε ιδέα ποια είναι. Όμως μόνον αυτά μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε ζωντανοί και ενεργοποιημένοι.

Μέσα από αυτά θα βρείτε την αποστολή σας σε αυτή τη ζωή.

Γιατί βρίσκεστε εδώ; Τι ζητάει η ψυχή σας;

Από νωρίς ανακάλυψα ότι εύρισκα συναρπαστικό να μιλώ με τους ανθρώπους, να τους καταλαβαίνω και να μπαίνω στον κόσμο τους. Σ’ αυτό το πάθος μου στηρίχθηκε η καριέρα μου σαν δημοσιογράφος. Βγάζω το ψωμί μου συζητώντας. Οι συνεντεύξεις δεν είναι για μένα μόνο μία εργασία, αλλά και κάτι πολύ ευχάριστο!

  1. Έχετε κάποιο άλυτο ψυχολογικό τραύμα. Ίσως συνέβη κάτι στην παιδική σας ηλικία, στην εφηβεία ή και αργότερα.

Η αυτόματη αντίδραση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να θάψουμε βαθιά μέσα μας τον πόνο, ελπίζοντας ότι έτσι θα τον αποφύγουμε.

Όμως η αλήθεια είναι ότι πλέον ο πόνος βρίσκεται εκεί, φωλιασμένος στην ψυχή μας και δεν πρόκειται να φύγει.

Θα μας σαμποτάρει τις πιο παράξενες στιγμές. Θα μας κάνει να νιώθουμε μόνοι και αταίριαστοι. Θα ροκανίζει την ενέργειά μας και θα ψαλιδίζει τα όνειρά μας. Ίσως μας κάνει ανήμπορους να συνδεθούμε βαθιά με τους άλλους.

Όλα αυτά οφείλονται στο ότι δεν έχουμε λύσει κάτι τόσο σημαντικό.

Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν καλό να επισκεφθείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Ακόμα και αν απλά εξερευνήσετε την περίπτωση να πάσχετε από κάτι, θα έχετε κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την απελευθέρωσή σας.

  1. Η ζωή σας δεν έχει ισορροπία. Η ισορροπία είναι η λέξη-κλειδί για να νιώθετε ικανοποιημένοι.

Κοιτάξτε αντικειμενικά τον εαυτό σας και απαντήστε με ειλικρίνεια. Μήπως είστε μόνο μητέρα, μόνο εργαζόμενη, μόνο σύζυγος;

Κάθε ρόλος που επικρατεί έναντι των άλλων, σας αφαιρεί δύναμη και σας αποσυντονίζει.

Βρείτε χρόνο για να εργαστείτε, να ξεκουραστείτε, να ανακαλύψετε τι σας εμπνέει, να απολαύσετε τα χόμπι σας, να χαρείτε όμορφες στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους σας, να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Ζήστε με έμπνευση και πάθος. Ξυπνήστε! Μη ζείτε τη ζωή σας με μισή καρδιά.

Όπως είπε και ο Σωκράτης:

“Ο δε ανεξέταστος βίος ου βιωτός ανθρώπω” (ζωή που δεν εξετάζεται δεν αξίζει να τη ζει κανείς).

 

Αν ταυτιστήκατε με κάτι από αυτά που διαβάσατε, γράψτε μου. Θα χαρώ να μάθω την ιστορία σας!

 

Μπορείτε να μοιραστείτε αυτό το κείμενο, εφόσον σας αρέσει και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει και άλλους.

 

 

 

 

Spread the love

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *