life coaching ροδος
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Η νοοτροπία που καταστρέφει τις σχέσεις

Η νοοτροπία που καταστρέφει τις σχέσεις!

Πώς σαμποτάρουμε την ερωτική μας ζωή

Πότε ήταν η τελευταία φορά που τακτοποιήσατε τα συρτάρια σας; Πότε πετάξατε παλιά, άχρηστα μικροπράγματα που γεμίζουν τα ντουλάπια σας και δεν σας προσφέρουν τίποτα;

Αν είστε σαν και μένα, κάθε χρόνο τέτοια εποχή θα θέλετε να κάνετε γενική καθαριότητα. Είναι μία ωραία ανοιξιάτικη τελετουργία του Μαρτίου.

Με αυτή τη διάθεση, αποφάσισα χτες να βάλω σε τάξη ένα συρτάρι ασφυκτικά γεμάτο με κάλτσες. Σκοπός μου ήταν να ξεφορτωθώ όσες είχαν παλιώσει ή ξεχειλώσει, ώστε να τακτοποιήσω όμορφα τις υπόλοιπες.

Όμως βρέθηκα αντιμέτωπη με την απροθυμία μου να αποχωριστώ ακόμα και τις πιο φθαρμένες. Κάποιο αταβιστικό συναίσθημα μ’ έκανε να τις θέλω όλες εκεί, έστω κι αν ήξερα ότι δεν πρόκειται να τις φορέσω ποτέ, ότι πιάνουν χώρο που δεν περισσεύει κι ότι μου δυσκολεύουν τη ζωή.

Με αυτή την αφορμή συνειδητοποίησα μία πανίσχυρη αλήθεια σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούμε στις σχέσεις μας. Μία αλήθεια τόσο σημαντική που καθορίζει το αν αυτές θα ανθίσουν και θα βελτιωθούν, αν θα παραμείνουν όπως έχουν ή ακόμα κι αν θα λήξουν άδοξα πριν καν αρχίσουν.

Όπως ακριβώς δυσκολευόμουν να απαλλαγώ από τις άχρηστες κάλτσες, έτσι αρνιέμαι να ξεφορτωθώ παλιές πεποιθήσεις, ακόμα κι όταν αναγνωρίζω ότι με περιορίζουν και μου κλέβουν ζωτικό χώρο.

Το κάνουμε όλοι. Συχνά κρατάμε σφιχτά τις παλιές μας αντιλήψεις και νοοτροπίες ακόμα κι αν είναι καταστροφικές για τις σχέσεις μας.

Δεν τις ξεφορτωνόμαστε, γιατί απλούστατα:

  • Μας είναι οικείες
  • Κάποτε μας φάνηκαν χρήσιμες
  • Νομίζουμε ότι μας «προστατεύουν»
  • Μας κάνουν να νιώθουμε μέλη μιας ομάδας

 

Τι καταστρέφει τις σχέσεις μας;

Μία από τις πιο χειρότερες πεποιθήσεις για τις ερωτικές σχέσεις είναι η νοοτροπία «άντρες εναντίον γυναικών».

Έχω γνωρίσει άντρες που σε κάποιο ασυνείδητο επίπεδο φθονούσαν τις γυναίκες. Ίσως κάποτε απατήθηκαν από μία γυναίκα. Ίσως απορρίφθηκαν ή είχαν κακές εμπειρίες που δεν μπόρεσαν να ξεχάσουν. Η ουσία είναι ότι έγιναν πικρόχολοι.

Αυτοί οι άντρες πάντα αποτυγχάνουν στις σχέσεις τους.

Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες.

Ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά των γυναικών που δεν τα καταφέρνουν στον έρωτα είναι ότι βαθιά μέσα τους κρατούν κάτι ενάντια στους άντρες.

Αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι τους μισούν. Όμως με την πρώτη ευκαιρία αρχίζουν αυθόρμητα να τους κατηγορούν, να τους απαξιώνουν και να τους καταδικάζουν.

Δεν εννοώ τη δίκαιη κριτική που ασκεί μία γυναίκα σε κάποιον συγκεκριμένο άντρα (αν και οι επικρίσεις γενικά δεν βοηθούν τις σχέσεις).

Μιλώ για τις γυναίκες που κατηγορούν όλους ανεξαιρέτως τους άντρες, αποκαλώντας τους σεξιστές, άπιστους, γουρούνια, εγωιστές κλπ.

Ξέρω γυναικοπαρέες που περνούν τον μισό τους χρόνο επικρίνοντας τους άντρες και τον άλλο μισό αναμασώντας πόσο θα ήθελαν να έχουν μία τρυφερή σχέση, αλλά δυστυχώς είναι άτυχες.

Δεν είναι να απορείς για το πώς αυτές οι γυναίκες καταλήγουν μόνες.

Οι άντρες που μας πλησιάζουν αντιλαμβάνονται ενστικτωδώς την αρνητική στάση μας – όπως κι εμείς διακρίνουμε από μακριά τους μισογύνηδες.

 

Πώς λειτουργούν οι πεποιθήσεις μας

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι είναι απλά άνθρωποι. Μερικοί είναι καλοί, τρυφεροί και αξιαγάπητοι, ενώ άλλοι όχι.

Όμως αν πιστεύουμε ότι όλοι οι άντρες είναι κακοί, κινδυνεύουμε να συναντάμε συνεχώς αναξιόπιστους άντρες που θα επιβεβαιώνουν την άποψή μας.

Είναι σα να έχουμε συντονίσει το ραντάρ μας στην αναζήτηση του πιο σκάρτου άντρα, ώστε τα γεγονότα να επαληθεύσουν τη γνώμη μας.

Ακόμα κι όταν τύχει να γνωρίσουμε κάποιον πραγματικά καλό, η διαστρεβλωμένη μας αντίληψη θα τον κάνει να μας φαίνεται κακός – και τελικά με την προκατειλημμένη συμπεριφορά μας ίσως και να τον ωθήσουμε να γίνει.

Δυστυχώς έτσι λειτουργούν τα πράγματα. Οι πεποιθήσεις μας γίνονται αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Γι’ αυτό πρέπει να τις εξετάζουμε πολύ προσεκτικά και να πετάμε όσες είναι άχρηστες και μας σαμποτάρουν.

Ακριβώς όπως θα πετούσαμε από το συρτάρι ένα ζευγάρι φθαρμένες κάλτσες.

Από την άλλη, όσο περισσότερο εκτιμάμε και αγαπάμε τους άντρες – όχι κάποιον μεμονωμένα, αλλά όλους τους άντρες – τόσο καλύτερες θα είναι οι σχέσεις μας μαζί τους.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Θα σας κάνω μία πρόταση.

Για το δικό σας καλό, ξεχάστε για λίγο τους λάθος άντρες που ίσως κάποια στιγμή βρέθηκαν στο δρόμο σας.

Θυμηθείτε όλους εκείνους τους καλούς, δοτικούς και τρυφερούς άντρες που υπάρχουν στη ζωή σας.

Δεν χρειάζεται να είναι εραστές ή σύντροφοι. Μπορεί να είναι κάποιος αξιολάτρευτος συγγενής. Ο καλύτερός σας φίλος που βρίσκεται πάντα δίπλα σας. Ένας  συνάδελφος που σας διευκολύνει τη ζωή στο γραφείο. Μπορεί να είναι ο φούρναρης της γειτονιάς σας που σας κερνάει πάντα ένα μικρό γλυκό. Ή ο ευγενικός σας γείτονας που προθυμοποιείται να σας βοηθήσει με τα ψώνια.

Νιώστε ευγνωμοσύνη για το αντρικό φύλο γενικά. Οι άντρες υπάρχουν για να μας συμπληρώνουν, να μας αγαπάνε και να μας προστατεύουν. Όταν έχουμε έναν καλό σύντροφο, η ζωή μας είναι πολύ πιο συναρπαστική και πλήρης.

Αυτό που πραγματικά επιθυμεί ένας σωστός άντρας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι να κάνει τη γυναίκα του ευτυχισμένη.

Πιστέψτε το και θα το δείτε!

 

Μπορείτε να μοιραστείτε αυτό το κείμενο, εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει και άλλους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spread the love

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *