Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Πώς να απορρίψεις κάποιον με ευγένεια και χάρη

Πώς να απορρίψεις κάποιον με ευγένεια και χάρη

Έχει συμβεί σε όλες μας. Ενώ παραπονιόμαστε ότι δεν υπάρχουν καλοί άντρες εκεί έξω κι ότι ο κόσμος δεν φλερτάρει πια, ξαφνικά εμφανίζεται στη ζωή μας κάποιος που φαίνεται ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ο ιδανικός μας σύντροφος.

Είναι ευγενικός, έξυπνος, γενναιόδωρος, επιτυχημένος και επιπλέον ξετρελαμένος μαζί μας. Αρχίζουμε να βγαίνουμε και μας φέρεται σαν να είμαστε βασίλισσες. Μας περιποιείται, μας διασκεδάζει στα ωραιότερα μέρη, μας γεμίζει δώρα και γλυκόλογα. Είναι ο πρίγκηπας του παραμυθιού.

Όλα δείχνουν υπέροχα. Υπάρχει όμως κάτι που σκιάζει αυτό το λαμπερό σκηνικό.

Δεν αισθανόμαστε ερωτική έλξη για το συγκεκριμένο άτομο. Όσο κι αν εκτιμάμε τον χαρακτήρα, τη συμπεριφορά του και τα όσα κάνει για εμάς νιώθουμε ότι δεν υπάρχει χημεία μεταξύ μας από τη δική μας πλευρά.

Τι πρέπει να κάνουμε σε μία τέτοια περίπτωση; Μήπως να δοκιμάσουμε να συμβιβαστούμε ελπίζοντας ότι η φλόγα θα ανάψει με τον καιρό;

Θεωρητικά χρειάζονται τουλάχιστον τρία ραντεβού πριν απορρίψουμε κάποιον. Ίσως στην πρώτη συνάντηση να ήταν νευρικός ή αμήχανος. Ίσως εμείς είχαμε περίεργη διάθεση γιατί νοσταλγούσαμε κάποιον πρώην. Ίσως κάτι δεν πήγε καλά. Ίσως οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές, ίσως, ίσως….

Δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε με τους άντρες. Όπως ακριβώς συμβουλεύω να μην πέφτουμε με τα μούτρα από το πρώτο ραντεβού με κάποιον που μας αρέσει πολύ, το ίδιο ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση. Ας μην σπεύσουμε να απορρίψουμε κάποιον μετά την πρώτη μας συνάντηση επειδή νιώσαμε ότι δεν μας έλκει ερωτικά.

Δώστε λοιπόν τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ξετυλιχθούν τα πράγματα. Πόσος είναι αυτός ο χρόνος; Συνήθως τρία έως πέντε ραντεβού είναι αρκετά για να σιγουρευτούμε αν θέλουμε ή όχι κάποιον.

Ανεξάρτητα από τα προσόντα του ή το πόσο καλά μας φέρεται, η φυσική έλξη υπάρχει ή δεν υπάρχει. Είναι ματαιοπονία να πιστεύουμε ότι θα την προκαλέσουμε με κάποιον τρόπο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Έστω λοιπόν ότι δώσατε τον απαιτούμενο χρόνο στη νέα σας γνωριμία και, παρ’ όλ’ αυτά, εξακολουθείτε να μην αισθάνεστε ερωτικό σκίρτημα για τον, κατά τα άλλα εξαιρετικό άντρα που σας πολιορκεί. Τι πρέπει να κάνετε;

Ξέρετε ότι πρέπει να διακόψετε. Να μην του δίνετε ψεύτικες ελπίδες. Το θέμα είναι πώς θα το κάνετε.

Η στιγμή της αλήθειας είναι δύσκολη, αλλά αναπόφευκτη. Δεν έχει νόημα να παρατείνετε μία κατάσταση που ξέρετε ότι δεν σας ενδιαφέρει.

Από την άλλη δεν θέλετε να τον πληγώσετε. Είναι τόσο καλός και σας έχει φερθεί  πραγματικά υπέροχα. Πώς να του πείτε ότι δεν τον θέλετε, όταν αυτός νομίζει ότι είστε μόλις ένα βήμα πριν γίνετε ζευγάρι;

Στο σημείο αυτό ίσως αρχίσετε να αμφισβητείτε τον εαυτό σας. Σκέφτεστε ότι είστε πολύ δύσκολη, προβληματική, ότι θέλετε αυτούς που δεν σας θέλουν ή ότι έχετε πολλές απαιτήσεις και περιμένετε το τέλειο πακέτο που δεν θα το βρείτε ποτέ.

Νιώθετε ενοχές. Νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας. Οι γυναίκες εκπαιδευόμαστε από την παιδική ακόμα ηλικία με χίλιους δύο τρόπους να ευχαριστούμε τους άλλους. Να προκαλέσουμε την απογοήτευση ή τη δυσαρέσκεια κάποιου είναι κάτι που μας κάνει να νιώθουμε άβολα και δυσάρεστα.

Αν αισθάνεστε έτσι, επιτρέψτε μου να σας θυμίσω κάτι.

Για να χτίσουμε μία σταθερή, ευτυχισμένη σχέση είναι σημαντικό να ταιριάζουμε με κάποιον σε επίπεδο χαρακτήρα, αξιών, τρόπου ζωής και στόχων.

Όμως η σωματική έλξη είναι βασική προϋπόθεση για κάθε ρομαντική σχέση. Και δεν είναι κάτι που μπορείτε να το προκαλέσετε με το ζόρι. Δεν μπορείτε να πείσετε τον εαυτό σας να νιώσει σεξουαλική έλξη για κάποιον. Απλά δεν γίνεται.

Έτσι παρ’ όλο που ένας άντρας μπορεί να έχει όλα τα τυπικά προσόντα και να είναι στ’ αλήθεια πολύ καλό άτομο, αν δεν αισθάνεστε αυτή την φυσική έλξη, δεν έχει κανένα νόημα να σέρνεστε σε κάτι που δεν θα οδηγήσει πουθενά.

Ωστόσο μην ανησυχείτε. Υπάρχει τρόπος να βγείτε από την αμήχανη αυτή κατάσταση με ευγένεια και χάρη.

Η τέχνη της απόρριψης. Τι να πείτε και να κάνετε.

Δεν υπάρχει λόγος να μαλώσετε, να εξαφανιστείτε ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο, πέρα από το να πείτε την αλήθεια σας με τον σωστό τρόπο. Έναν τρόπο που δεν θίγει τον άλλον, αλλά αντίθετα μπορεί μακροπρόθεσμα να τον κάνει και φίλο σας, αν φυσικά επιθυμείτε κάτι τέτοιο.

Να τι πρέπει να του πείτε:

«Είμαι πολύ χαρούμενη που σε γνώρισα. Είσαι θαυμάσιος και μου συμπεριφέρεσαι υπέροχα. Πιστεύω ότι ένας άντρας σαν και σένα αξίζει να ξέρει την αλήθεια. Αυτές τις ημέρες σκέφτηκα πώς νιώθω και, αν και νομίζω ότι θα μπορούσαμε να γίνουμε πολύ καλοί φίλοι, δεν πιστεύω ότι ταιριάζουμε σε ρομαντικό επίπεδο. Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο κι ελπίζω να βρεις το ταίρι σου».

Αν πραγματικά θα θέλατε να είστε φίλοι με αυτόν τον άνθρωπο, μπορείτε να προσθέσετε:

«Δεν ξέρω αν είσαι ανοιχτός σ’ αυτό, πάντως θα ήθελα να μείνουμε φίλοι. Αν όμως δεν το θέλεις, καταλαβαίνω και το σέβομαι απόλυτα».

Όσο απίθανο κι αν σας φαίνεται, συχνά ο άντρας ακόμα κι αν αρχικά δυσαρεστηθεί, επιστρέφει μετά από μερικές ημέρες λέγοντας κάτι του στυλ:

«Σ’ ευχαριστώ που ήσουν ειλικρινής μαζί μου, αν και δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσαν αυτά που άκουσα. Πάντως εκτιμώ την ειλικρίνειά σου και ναι, γιατί όχι, θα μου άρεσε να παραμείνουμε φίλοι».

Φυσικά δεν θα αντιδράσουν έτσι όλοι οι άντρες.

Ο ενδόμυχος φόβος σας είναι ότι εκείνος θα προσβληθεί, θα θυμώσει, θα πει «ξόδεψα τόσα χρήματα και χρόνο για σένα και τώρα μου λες απλά ότι δεν θέλεις να συνεχίσουμε! Δεν είναι σωστό, είναι άδικο. Είσαι αναίσθητη» και άλλα παρόμοια.

Εδώ φίλες μου θα σας θυμίσω κάτι σημαντικό: το πώς νιώθει ο άλλος είναι δική του ευθύνη, όχι δική σας.

Δεν είστε το μικρό κοριτσάκι που θα φοβηθεί τον μπαμπά του που εκνευρίστηκε και θα το μαλώσει ή θα του βάλει τις φωνές.

Δεν μπορείτε να μπείτε σε μία σχέση που δεν σας κάνει. Τελεία και παύλα. Κάτι τέτοιο θα ήταν απάτη και θα σας έκανε δυστυχισμένη.

Γι’ αυτό, πρέπει να φανείτε γενναία και να πείτε: «Λυπάμαι πολύ που νιώθεις έτσι, αλλά πρέπει να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου και με σένα».

Αν το πράγμα χειροτερέψει και δείτε ότι ο άλλος δεν δέχεται με τίποτα αυτά που του είπατε, ότι συνεχίζει να επιμένει άκομψα και αρχίζει να γίνεται ενοχλητικός, μη συνεχίσετε τη συζήτηση. Σηκωθείτε και φύγετε. Μπορείτε ακόμα να τον μπλοκάρετε και να τον διαγράψετε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας επιβάλει την παρουσία του, χωρίς τη δική σας συναίνεση.

Όπως είπε ο Ray Bradbury:

“Πρέπει να ξέρεις πότε να δέχεσαι την απόρριψη και πότε να απορρίπτεις την αποδοχή”.

Πρέπει να μάθουμε να είμαστε καλές με τους άλλους, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε ειλικρινείς και σταθερές στις αποφάσεις μας. Εσείς ξέρετε τι ονειρεύεστε για τη συναισθηματική σας ζωή.

Θέλετε έναν άντρα που σας αρέσει, σας συμπεριφέρεται καλά και σας ανάβει ερωτικά. Τίποτα λιγότερο.

Τις σχέσεις μας μπορούμε και πρέπει να τις δημιουργούμε συνειδητά.

Σε μία περίπτωση σαν την παραπάνω πάρα πολλές γυναίκες θα συνεχίσουν να βγαίνουν με κάποιον που δεν τους αρέσει σεξουαλικά, μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρουν πώς να διακόψουν με έναν φιλικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Δυσκολεύονται να βρουν το θάρρος να πουν την αλήθεια τους και να σταματήσουν έγκαιρα κάτι χωρίς μέλλον. Όχι όμως εσείς. Όχι πια.

Η αυθεντικότητα είναι προσωπική υπόθεση. Από τη στιγμή που θα ανακτήσετε τη δική σας, όλη η ζωή σας θα αλλάξει!

Νιώθετε ότι σας λείπει η θηλυκή αυτοπεποίθηση που θα σας κάνει ικανή να χειρίζεστε κάθε συναισθηματική κατάσταση με χάρη και κομψότητα;

Κλείστε σήμερα μαζί μου μία δωρεάν ατομική συνεδρία και θα αποκτήσετε το δικό σας προσωπικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και κοινωνικών δεξιοτήτων!

 

 

Spread the love

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *