κοινωνική αυτοπεποίθηση
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Πώς να έχετε κοινωνική αυτοπεποίθηση

«Δεν υπάρχουν ξένοι, μόνο φίλοι που ακόμα δεν έχεις γνωρίσει» Ουΐλιαμ Μπάτλερ Γέητς

Σε ποιο βαθμό σας αντιπροσωπεύει η παραπάνω φράση;

Προσωπικά είναι η αγαπημένη μου. Είμαι από τη φύση μου κοινωνική και φιλική προς τους άλλους. Ανέκαθεν έβλεπα με ενθουσιασμό τις νέες γνωριμίες. Πλησιάζω τους ανθρώπους έχοντας πάντα περιέργεια και θετική προδιάθεση και σπάνια απογοητεύομαι. Το μόνο άχαρο στάδιο για μένα είναι η αρχική ψιλοκουβέντα. Μου αρέσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις και βιάζομαι να γνωρίσω σε βάθος τον συνομιλητή μου. Με τον καιρό έμαθα τον τρόπο να σπάω τον πάγο και ταυτόχρονα να ανοίγω συζητήσεις επί της ουσίας.

Εσείς πόσο καλά επικοινωνείτε με τους ανθρώπους που συναντάτε για πρώτη φορά; Πόσο άνετα νιώθετε με τις νέες γνωριμίες; Πλησιάζετε εύκολα τους άλλους; Πόσο οικεία μπορείτε να νιώσετε με κάποιον που μόλις σας σύστησαν;

Αν είστε εσωστρεφής, ντροπαλός ή νιώθετε αδέξιος στις  συναναστροφές, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και να γίνετε πιο κοινωνικός.  Η ικανότητα να απολαμβάνετε τις επαφές και να δημιουργείτε εύκολα νέες φιλίες και συνεργασίες είναι μία σημαντική κοινωνική  δεξιότητα – και είναι κάτι που μαθαίνεται.

 

  1. Ενδιαφερθείτε ειλικρινά για τους άλλους. Δώστε σε κάθε επαφή την αμέριστη προσοχή σας. Φροντίστε να είστε παρών με όλο σας τον εαυτό. Μπείτε στη θέση του μαθητή και θεωρείστε ότι από κάθε άνθρωπο έχετε να μάθετε κάτι αξιόλογο.
  2. Προσπαθείτε να θυμόσαστε τα ονόματα των ανθρώπων που σας συστήνουν. Χρησιμοποιήστε τα αμέσως ώστε να τα συγκρατήσετε. Πείτε για παράδειγμα «η γνώμη μου Μαρία είναι ότι…». Αποχαιρετήστε λέγοντας «χάρηκα πολύ που σε γνώρισα, Δημήτρη». Μην ξεχνάτε ότι η πιο γλυκιά κουβέντα στα αυτιά όλων μας είναι το όνομά μας.
  3. Έχετε ανοιχτή στάση σώματος. Φαινόμαστε πολύ πιο φιλικοί όταν στεκόμαστε ευθυτενείς, χαμογελάμε, κοιτάζουμε στα μάτια τους άλλους. Αποφύγετε να σταυρώνετε τα χέρια, να καμπουριάζετε, να κοιτάζετε χαμηλά ή μακριά από τον συνομιλητή σας.
  4. Αν θέλετε να πιάσετε κουβέντα με κάποιον που δεν γνωρίζετε και δυσκολεύεστε να βρείτε θέμα, παρατηρείστε το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε ή πάρτε αφορμή από την περίσταση. Μπορείτε να κάνετε μία ερώτηση, να ζητήσετε την γνώμη ή τη συμβουλή του άλλου ή απλά να συστηθείτε («γειά σας, είμαι ο Μάριος Γεωργίου, συνάδελφος του οικοδεσπότη μας»).
  5. Κάντε ανοιχτές ερωτήσεις, δηλαδή ερωτήσεις που δεν μπορούν να απαντηθούν μονολεκτικά. Αυτό βοηθάει το ξεκίνημα μιας συζήτησης. Αποφύγετε τις κοινότοπες ερωτήσεις. Για παράδειγμα, αντί να ρωτήσετε τον άλλον ποιο είναι το επάγγελμά του, μπορείτε να τον ρωτήσετε τι είναι αυτό που του αρέσει περισσότερο σε αυτό.
  6. Μιλάτε αργά. Μη βιάζεστε. Αφήστε να φανεί ότι έχετε όλο τον χρόνο στη διάθεσή σας και ότι πραγματικά απολαμβάνετε την νέα σας γνωριμία.
  7. Αναζητείστε κοινά σημεία με τον συνομιλητή σας. Ψάξτε για αυτά που σας ενώνουν και στα οποία μοιάζετε. Αν δεν υπάρχουν, μπορείτε να εμβαθύνετε σε αυτά που σας λέει ή και να τον ρωτήσετε κάτι παραπάνω για τον εαυτό του.
  8. Αποφύγετε τις διαφωνίες. Είναι άστοχο και καθόλου ευγενικό να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με κάποιον που μόλις γνωρίσαμε. Ας μην ξεκινάμε συζητήσεις για πολιτική, θρησκεία ή άλλα ευαίσθητα θέματα στα οποία οι απόψεις μας μπορεί να είναι αντίθετες, ιδιαίτερα αν βρισκόμαστε σε κάποια κοινωνική ή επαγγελματική εκδήλωση όπου μας σύστησε στο άλλο άτομο κάποιος κοινός φίλος.
  9. Ενημερωθείτε για τα τρέχοντα θέματα. Παρακολουθείτε τις ειδήσεις, διαβάστε βιβλία, δείτε ταινίες, μάθετε την επικαιρότητα. Έτσι δεν θα ξεμένετε από ιδέες όταν θέλετε να συζητήσετε «περί ανέμων και υδάτων» με κάποιον που μόλις συναντήσατε.
  10. Δώστε στον άλλον το προβάδισμα. Ρωτήστε τον για τον εαυτό του. Το ενδιαφέρον σας αποτελεί από μόνο του μία ευχάριστη φιλοφρόνηση. Κάντε του κομπλιμέντα, πάντοτε όμως ειλικρινή. Ρίξτε τον προβολέα της προσοχής σας επάνω του. Όλοι κολακευόμαστε όταν κάποιος ενδιαφέρεται για εμάς. Και πάντα νιώθουμε συμπάθεια για κάποιον που μας έκανε να νιώσουμε σημαντικοί.

Εφαρμόστε λοιπόν κάποιες από τις παραπάνω ιδέες και θα δείτε ότι αμέσως θα αρχίσετε να νιώθετε πολύ πιο άνετα με όλους, φίλους, γνωστούς ή αγνώστους, σε όποιο περιβάλλον και αν βρεθείτε.

Αν αυτό το άρθρο σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει και άλλους, μπορείτε να το μοιραστείτε με τους φίλους σας.

 

 

Spread the love

7 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *