social skills
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Τι δείχνουν οι φιλίες σας για εσάς;

«Πες μου ποιος είναι ο φίλος σου να σου πω ποιος είσαι εσύ».

Μία σοφή λαϊκή ρήση που δείχνει πόσο μας επηρεάζει και μας καθρεφτίζει η ποιότητα των φίλων μας.

Παρατηρώ ότι πολλοί άνθρωποι έχουν παράπονα από τους φίλους τους. Μερικοί πιστεύουν ότι οι καλοί φίλοι είναι δυσεύρετοι. Ή ό,τι οι μόνες φιλίες που αξίζουν είναι αυτές που έχουμε από τα παιδικά μας χρόνια.

Όντας από τη φύση μου ανοιχτή και κοινωνική, δεν ένιωσα ποτέ ότι μου έλειψαν οι φίλοι.

Ο εξωστρεφής χαρακτήρας μου με βοηθάει να γνωρίζω εύκολα ανθρώπους. Μπορώ αμέσως να εντοπίσω με ποιους έχω κοινά στοιχεία και θα μπορούσαμε να ταιριάξουμε. Βλέπω την καλλιέργεια μίας νέας φιλίας σαν μία πολύ ευχάριστη εμπειρία. Διατηρώ και απολαμβάνω σταθερές φιλίες που κρατάνε χρόνια, έχουν δοκιμαστεί και τις θεωρώ μεγάλη ευλογία στη ζωή μου.

Από την άλλη δεν δυσκολεύομαι να αφήσω χωρίς ενοχές να λήξουν όσες έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και πλέον δεν λειτουργούν. Καθώς εξελισσόμαστε τα ενδιαφέροντά μας αλλάζουν και είναι απόλυτα φυσιολογικό να μη μας συνδέουν για πάντα πράγματα που στο παρελθόν μας είχαν φέρει κοντά με κάποιους ανθρώπους.

 

Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τους φίλους σας;

Πόσο ευχαριστημένοι είστε από τους φίλους σας; Σας ανεβάζουν ψυχολογικά; Είστε περήφανοι γι’ αυτούς; Πώς αισθάνεστε κάθε φορά που τους βλέπετε; Ο χρόνος που τους  αφιερώνετε νιώθετε ότι είναι χρόνος καλά ξοδεμένος;

Μοιράζεστε άνετα τις ιδέες, τις απόψεις και τους προβληματισμούς σας μαζί τους, ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε σε όλα τα θέματα; Εκφράζετε άφοβα όλα σας τα συναισθήματα, θετικά και αρνητικά;

Γελάτε μαζί; Έχετε κοινή αίσθηση του χιούμορ; Υπάρχει μεταξύ σας αυθεντική σύνδεση; Γνωρίζετε ότι ο φίλος σας θα είναι πάντα κοντά σας, ό,τι κι αν συμβεί;

Νιώθετε ελεύθεροι να είστε 100% ο εαυτός σας μαζί τους ξέροντας ότι σας αγαπούν και σας αποδέχονται όπως ακριβώς είστε;

Αυτό σημαίνει αληθινή φιλία.

Καταλαβαίνω όσους παραπονούνται για τους φίλους τους. Στο παρελθόν είχα πέσει κι εγώ θύμα αντιπαραγωγικών συναναστροφών με ανθρώπους γκρινιάρηδες, μεμψίμοιρους, εγωκεντρικούς ή ωφελιμιστές.

Ευτυχώς έμαθα πώς να απομακρύνομαι, όταν συνειδητοποίησα ότι δεν έφταιγαν αυτοί, αλλά εγώ που τους είχα προσκαλέσει και τους επέτρεπα να υπάρχουν στη ζωή μου.

 

Πώς να έχετε καλούς φίλους

Όπως και στον έρωτα, έτσι και στη φιλία, έλκουμε τους όμοιούς μας. Ίσως επειδή η ενέργειά τους, η αύρα τους, η θετικότητα ή ο αρνητισμός τους, οι κυρίαρχες σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές τους σε κάποιο βαθμό συντονίζονται με τα αντίστοιχα δικά μας.

Ο καλύτερος τρόπος να βελτιώσουμε την ποιότητα των σχέσεων μας είναι πρωτίστως να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Όταν έχουμε αυτοεκτίμηση και αναγνωρίζουμε την αξία μας, όταν είμαστε θετικοί απέναντι στη ζωή και στους άλλους, αυτόματα θα έλξουμε κοντά μας άτομα που βρίσκονται στο ίδιο βεληνεκές με εμάς. Όταν αγαπάμε αρκετά τον εαυτό μας ξέρουμε πώς να τον προστατεύουμε από κάθε τοξικότητα που  μπορεί να μας χαλάσει την διάθεση ή να έχει αρνητική επίδραση στη ζωή μας.

Αν λοιπόν θέλετε να έχετε καλούς φίλους, σαν πρώτο βήμα ξεκινήστε με το να γίνετε εσείς ο ίδιος ένας πολύ καλός φίλος για τους άλλους, καθώς και για εσάς.

Σκεφτείτε το λίγο. Πόσο ενθαρρυντικός, παρηγορητικός, ευχάριστος, θετικός, υποστηρικτικός είστε απέναντι στους άλλους – και στον εαυτό σας;

Πόσο ανοιχτός και ειλικρινής μπορείτε να γίνετε; Η φιλία δεν περιλαμβάνει μόνο διασκέδαση και γέλια, όσο σημαντική κι αν είναι η χαρούμενη συντροφικότητα. Προσφέρει κυρίως την ανακούφιση να μοιράζεσαι τους προβληματισμούς σου, τις ανησυχίες σου και τα εσώψυχά σου με κάποιον που σε καταλαβαίνει και δεν σε κρίνει.

Η αληθινή φιλία είναι σαν μία όαση σε έναν άνυδρο κόσμο.

 

Τι είδους φιλίες θέλετε και πώς θα τις δημιουργήσετε;

Ο Αριστοτέλης μίλησε για τα τρία είδη φιλίας.

Τις «φιλίες απόλαυσης», που συνήθως αναπτύσσονται στα νεανικά μας χρόνια, είναι πιο συναισθηματικές, κρατούν λιγότερο και βασίζονται κυρίως στα κοινά ενδιαφέροντα.

Τις «φιλίες ωφελιμότητας» που αναπτύσσονται σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε επαγγελματικό ή κοινωνικό συνήθως επίπεδο, με ανθρώπους που μας συνδέουν κοινά οφέλη. Διαρκούν όσο υπάρχουν οι συνθήκες που τις ευνοούν.

Και τέλος τις «φιλίες της αρετής και του αγαθού», που τις θεωρεί ανώτερες όλων, καθώς βασίζονται στην αλληλοεκτίμηση, στην εμπιστοσύνη, στον αμοιβαίο σεβασμό, στην ανιδιοτελή αγάπη, στα κοινά ιδανικά και αξίες.

Είναι το είδος της φιλίας που απαιτεί περισσότερο χρόνο για να ανθίσει, διαρκεί για πάντα και μας δίνει τη μεγαλύτερη ψυχική απόλαυση.

Αυτοί οι φίλοι έχουν θετική επιρροή στη ζωή μας, μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους και μας βοηθούν να εξελιχθούμε και να ευτυχήσουμε.

Σε μία τέτοια φιλία, ακόμα κι αν υπάρξουν προβλήματα, θα ξεπεραστούν με καλή θέληση.

Αν λαχταράτε τέτοιου είδους φιλίες, να ξέρετε ότι μπορείτε να τις έχετε. Η δημιουργία και η καλλιέργεια αρμονικών σχέσεων είναι μία ικανότητα που μαθαίνεται.

Προσφέρετε τα ψυχικά σας δώρα με γενναιοδωρία, όπως θα θέλατε να προσφερθούν και σε εσάς.

Δώστε τον καλύτερό σας εαυτό και καλλιεργήστε «φιλίες της αρετής και του αγαθού».

Όπως είπε ο Επίκουρος:

«Απ’ όλα τα αγαθά που παρέχει η Σοφία για έναν ευτυχισμένο βίο το μεγαλύτερο είναι η απόκτηση της φιλίας»!

 

 

 

 

Spread the love

7 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *