Μέλισσα και μύγα
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Είσαι μέλισσα ή μύγα;

Είσαι «μέλισσα» ή «μύγα»;

 

Δύο τύποι ανθρώπων. Σε ποιόν ανήκεις;

 

 

Σκεφτήκατε ποτέ σε τι διαφέρει η μέλισσα από τη μύγα;

Η μέλισσα όλη μέρα πετάει από λουλούδι σε λουλούδι, ψάχνοντας να εντοπίσει το πιο όμορφο.

Αυτή είναι η φύση της. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Όπου κι αν βρεθεί, μέλημά της είναι να βρίσκει τα πιο ωραία και πολύχρωμα λουλούδια για να μαζέψει τη γύρη και το νέκταρ που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή της.

Από την άλλη μεριά, η μύγα κάνει το ακριβώς αντίθετο. Ψάχνει να βρει ακαθαρσίες. Αυτό είναι που την τραβάει. Αγαπάει τη βρωμιά, τη δυσοσμία και είναι πολύ ικανή στο να τις βρίσκει. Αυτό αναζητάει, από τη φύση της.

Ακόμα κι αν θα το ήθελε, δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς. Όπως η μέλισσα χρειάζεται τα πολύχρωμα λουλούδια, έτσι και η μύγα χρειάζεται τα σκουπίδια και τις ακαθαρσίες.

Αν τύχει μία μύγα να βρεθεί σε ένα ολάνθιστο κήπο, θα αδιαφορήσει εντελώς για τα άνθη, τα χρώματα και τις γλυκιές μυρωδιές.

Αυτό που ενστικτωδώς θα ψάξει και θα βρει είναι ένα οποιοδήποτε σημείο βρωμιάς, όσο μικρό κι αν είναι, όπως για παράδειγμα μια κοπριά. Αυτό αναζητάει. Αμέσως θα καθήσει και θα παραμείνει εκεί.

Αντίστοιχα αν η μέλισσα βρεθεί μέσα σε ένα σκουπιδότοπο, θα αγνοήσει τη δυσωδία και τις ακαθαρσίες και θα ψάξει επίμονα μέχρι να βρεί ένα οποιοδήποτε μικρό λουλουδάκι. Εκεί θα καθήσει και μ’ αυτό θα ασχοληθεί.

Έχει μάλιστα την ικανότητα να ανακαλύπτει το λουλούδι ακόμα και σε σημεία κρυμένα, εκεί που φαίνεται απίθανο να υπάρχει.

 

 

Είσαι μέλισσα ή μύγα;

 

Οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες που μοιάζουν πολύ με τον παραπάνω διαχωρισμό.

Οι «μέλισσες» είναι αυτοί που αυθόρμητα αναζητούν παντού το καλό. Βλέπουν αμέσως τις θετικές ιδιότητες των άλλων ανθρώπων και επικεντρώνονται σε αυτές.

Κατά κάποιον τρόπο αγνοούν και αδιαφορούν απέναντι στα ελαττώματα. Έχουν την μαγική ικανότητα να εντοπίζουν ακόμα και στον πιο δύσκολο χαρακτήρα τα καλά του στοιχεία.

Έτσι αντλούν χαρά και ικανοποίηση από τις σχέσεις τους, είναι αισιόδοξοι, ζεστοί, φιλικοί και κοινωνικά επιτυχημένοι. Σε όλους μας αρέσει να συναναστρεφόμαστε ανθρώπους που τονίζουν τις καλές μας πλευρές.

Οι «μέλισσες» είναι σαν τον ήλιο που με τις ακτίνες του ζεσταίνει και φωτίζει τα πάντα στο πέρασμά του.

Οι «μύγες» από την άλλη, έχουν την ειδικότητα να εντοπίζουν τις ελλείψεις, τις αδυναμίες και τα μειονεκτήματα των ανθρώπων. Ακόμα και στους καλύτερους χαρακτήρες θα βρουν κάτι σκοτεινό.

Όμως έτσι δυσκολεύουν τις σχέσεις τους και τελικά ζουν μία δυστυχισμένη ζωή, στην οποία πρώτο ρόλο παίζουν τα αρνητικά συναισθήματα και η μεγέθυνση του κακού.

Αυτή τους η τάση λειτουργεί σαν ένα αυτοσαμποταριστικό μοτίβο που τελικά τους βλάπτει και τους αφήνει θυμωμένους και μόνους.

Όταν βλέπουμε μόνο τα ελαττώματα των άλλων σαν αποτέλεσμα γινόμαστε  αντικοινωνικοί, δύσπιστοι, γκρινιάρηδες και απόμακροι.

Τελικά ίσως προτιμήσουμε τη μοναξιά ή ίσως βρούμε τον εαυτό μας να εμπλέκεται συνεχώς σε αδιέξοδες και προβληματικές σχέσεις, στις οποίες ασυναίσθητα εμμένουμε στις αδυναμίες του άλλου παραμερίζοντας τα θετικά του στοιχεία.

Τι συμβαίνει όταν ένας χαρακτήρας «μέλισσα» συναντήσει έναν πραγματικά τοξικό άνθρωπο; Κάποιον που είναι εγωπαθής, άκαρδος, εκμεταλλευτής, ναρκισσιστής, αγενής, ψεύτης;

Απλά θα αδιαφορήσει.

Όπως η μέλισσα δεν στέκεται στις ακαθαρσίες, διότι δεν την αφορούν ούτε της προσφέρουν τίποτα, έτσι και η ανθρώπινη «μέλισσα» δεν βρίσκει τίποτα ελκυστικό σε αυτούς τους προβληματικούς ανθρώπους.

Τους προσπερνάει χωρίς καν να τους παρατηρήσει. Με το πρώτο δείγμα τοξικότητας η «μέλισσα» έχει πετάξει γι’ αλλού.

Από την άλλη πλευρά ούτε η «μύγα» θα μπορέσει να χαρεί την επαφή και τη σχέση με έναν θετικό, φωτεινό άνθρωπο. Η ομορφιά, η καλοσύνη, η γενναιοδωρία, η αισιοδοξία είναι ιδιότητες που δεν την αγγίζουν.

Άλλα χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι. Δώστε τους τοξικότητα, αρνητισμό, προβλήματα και δράματα και βρίσκονται στο στοιχείο τους.

Αν έχουν την τύχη να γνωρίσουν ένα υπέροχο άτομο, θα νιώσουν άβολα μαζί του, έξω από τα νερά τους και θα βιαστούν να αποχωρήσουν.

Ακόμα κι αν δημιουργήσουν μία σχέση μαζί του σύντομα θα την διακόψουν εντοπίζοντας το απειροελάχιστο – αληθινό ή στη δική τους φαντασία – αρνητικό στοιχείο του άλλου.

Δεν αναζητούν το λουλούδι, αλλά την ακαθαρσία.

 

 

Μπορώ να γίνω μέλισσα αν είμαι μύγα;

 

Διαβάζοντας τα παραπάνω ίσως διαπιστώσεις ότι είσαι «μύγα». Δεν σου αρέσει αυτό και θέλεις να το αλλάξεις.

Γίνεται όμως; Αφού είπαμε ότι η «μύγα» το έχει στη φύση της να κολλάει στη βρωμιά, πώς μπορεί να μεταμορφωθεί σε «μέλισσα»;

Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί.

Ο χαρακτήρας μας σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνεται από το περιβάλλον και τις επιρροές μας, όσο κι αν έχουμε τάσεις που τις φέρνουμε μέσα μας από τη γέννησή μας.

Αν είσαι «μύγα», αν βλέπεις παντού το κακό και τις ελλείψεις των άλλων κι έχεις συνειδητοποιήσει ότι αυτή σου η τάση βλάπτει τις σχέσεις σου, να τι μπορείς να κάνεις:

  • Συνειδητά αναζήτησε σε κάθε άνθρωπο που συναναστρέφεσαι τις θετικές του ιδιότητες. Εντόπισέ τες και συγκεντρώσου μόνο σε αυτές.
  • Αμφισβήτησε την παρόρμησή σου να κολλάς στις ελλείψεις και στα ελαττώματα του άλλου. Αποφάσισε να δίνεις σημασία μόνο στα καλά στοιχεία των ανθρώπων. Παρατήρησε τα αποτελέσματα της νέας σου στάσης.
  • Συμπεριφέρσου στον άλλον σα να είναι ο ιδανικός του εαυτός, ο τέλειος σύζυγος, φίλος, συνεργάτης, γιός ή κόρη. Αυτό λειτουργεί σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να δανειζόμαστε την αυτοεικόνα μας από αυτό που οι άλλοι προβάλουν επάνω μας.

Αν φερθούμε στον σύντροφό μας σα να θεωρούμε δεδομένο ότι είναι γενναιόδωρος, πιστός, αξιολάτρευτος ασυνείδητα αρχίζει να λειτουργεί επιβεβαιώνοντας αυτή την εικόνα – αν όχι με όλους, τουλάχιστον μαζί μας.

  • Πιστέψτε ότι οι άνθρωποι αλλάζουν. Ο χαρακτήρας μας διαμορφώνεται έως τα επτά μας χρόνια, αλλά σήμερα η επιστήμη έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στη συνέχεια της ζωής μας μπορούμε να δουλέψουμε με τον εαυτό μας και να αλλάξουμε ψυχολογικές τάσεις και συνήθειες, να θεραπεύσουμε παιδικά τραύματα και να επιδράσουμε στο υποσυνείδητό μας, ώστε τελικά να μας βοηθάει να πετυχαίνουμε τους στόχους μας και όχι να μας απομακρύνει από αυτούς.

 

Αν το θέλουμε, μπορούμε να δούμε με άλλο μάτι τους ανθρώπους γύρω μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εθελοτυφλούμε στα ελαττώματά τους ή θα τους ωραιοποιούμε. Η μέλισσα ψάχνει το λουλούδι, το αληθινό λουλούδι. Δεν βαφτίζει λουλούδι την ακαθαρσία.

Η ζωή περιλαμβάνει τα πάντα. Μπορούμε να βρούμε την ομορφιά, τη δύναμη, την καθαρότητα, την αγάπη και την καλοσύνη πολύ εύκολα, αν στρέψουμε εκεί την προσοχή μας. Αντίστοιχα μπορούμε να κολλήσουμε στην ψευτιά, την υποκρισία, την αδικία.

Στο χέρι μας είναι να αποφασίσουμε τι από τα δύο προτιμάμε και τι θέλουμε να ενισχύσουμε στους άλλους ώστε να το εισπράττουμε σε όλο και μεγαλύτερες δόσεις.

Η δύναμή μας βρίσκεται πάντα στο τώρα. Η στάση μας από αυτή τη στιγμή κι εμπρός μπορεί να αλλάξει τα πάντα στο μέλλον μας!

 

 

Τι προτιμάτε λοιπόν να είστε, μέλισσα ή μύγα;

Γράψτε τα σχόλιά σας. Θα χαρώ να μάθω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σας.

Αν θέλετε να βελτιώσετε τις κοινωνικές και επικοινωνιακές σας ικανότητες ή να επιτύχετε κάποιον συγκεκριμένο στόχο επικοινωνήστε μαζί μου στο evridiki.kovani@gmail.com

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει και άλλους.

Spread the love

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *