συμβουλευτική
Αυτοβελτίωση

Η πιο σημαντική ερώτηση

Ξεκινάμε κάθε χρονιά με μεγαλεπήβολα σχέδια.

Φέτος θα χάσω τριάντα κιλά. Φέτος θα γράψω το βιβλίο μου. Φέτος θα διπλασιάσω το εισόδημά μου. Φέτος θα καλλιεργήσω τις σχέσεις μου. Φέτος θα κάνω εκείνο το εξωτικό ταξίδι που σχεδιάζω εδώ και χρόνια. Φέτος θα βρω τον ιδανικό σύντροφο. Φέτος θα κόψω το τσιγάρο.

Κι όμως, μέσα σε λίγες ημέρες τα έχουμε όλα ξεχάσει κι έχουμε επιστρέψει στις παλιές συνήθειες που μας σαμποτάρουν: στην αδράνεια, στην αναβλητικότητα, στην αυτοματαίωση.

Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό;

Για να πετύχουμε νέους στόχους πρέπει να αποκτήσουμε διαφορετική  νοοτροπία. Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες που έχουν παγιωθεί μέσα μας, με σκοπό να συντηρούν την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας.

Π.χ. πιστεύω ότι είμαι παχιά. Βάζω στόχο να αδυνατίσω. Αρχίζω λοιπόν να σκέφτομαι ποια δίαιτα πρέπει να κάνω για να έχω το λεπτό σώμα που θέλω κι έτσι να γίνω η ελκυστική γυναίκα που ονειρεύομαι.

Αυτός ο τρόπος φαίνεται λογικός κι όμως τις περισσότερες φορές αποτυγχάνει. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μου, ακόμα κι αν χάσω μερικά κιλά με χίλια βάσανα και στερήσεις, σύντομα τα ξαναπαίρνω. Τελικά απογοητεύομαι και εγκαταλείπω την ιδέα.

Μπορώ όμως να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό. Ας ξεκινήσω αντίστροφα.

Ο κύριος λόγος που τρώω υπερβολικά, είναι ότι με βλέπω σαν ένα παχύσαρκο άτομο. Έχω ταυτιστεί με την έννοια της παχυσαρκίας. Αντί να προσπαθώ να αλλάξω τη συνήθεια να τρώω ανεξέλεγκτα, ας μετατοπίσω το ενδιαφέρον μου στην αυτοεικόνα μου.

Η πιο σημαντική ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας είναι: «ποιά θέλω να είμαι;»

Αντί δηλαδή να σκεφτόμαστε τι θέλουμε ή τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε αυτό που επιζητούμε κι έτσι να γίνουμε αυτοί που επιθυμούμε, ας αντιστρέψουμε τη σειρά. Ας επικεντρωθούμε στο ποιοί θέλουμε να είμαστε.

Στο παράδειγμά μας η προφανής απάντηση είναι: «θέλω να είμαι λεπτή και ελκυστική».

Αν καλλιεργήσω μέσα μου την αυτοεικόνα μίας γυναίκας λεπτής και ελκυστικής, αν πιστέψω ότι είμαι αυτή η γυναίκα, ότι έχω ήδη τις τέλειες αναλογίες, το υποσυνείδητό μου αυτόματα θα βρει τρόπο να επιβεβαιώσει και να υλοποιήσει αυτή την εικόνα.

Ας μην ξεχνάμε ότι το υποσυνείδητο έχει τη δύναμη να πραγματοποιεί οποιοδήποτε σενάριο του δώσουμε. Αρκεί να του δοθεί κάποιο σχέδιο κι αυτό θα βρει τον τρόπο να το φέρει εις πέρας.

Τότε χωρίς να το καταλάβω, θα αρχίσω να τρώω λιγότερο και καλύτερα, να αθλούμαι και να προσέχω το σώμα μου, να συντονίσω τις πράξεις μου με την αντίληψή μου, έως ότου η πραγματικότητα συμπέσει με την νέα μου αυτοεικόνα.

Γινόμαστε αυτό που σκεφτόμαστε.

Γι’ αυτό, ας μην σπαζοκεφαλιάζουμε για το πώς θα πετύχουμε τον έναν ή τον άλλον στόχο. Ας ξεκινήσουμε με την πιο σημαντική ερώτηση στον εαυτό μας: «Ποια θέλω να είμαι;»

Κι ας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι είμαστε ήδη το άτομο που θέλουμε να είμαστε.

Αυτό είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει την πόρτα για την εμφάνιση της καλύτερης εκδοχής του εαυτού μας, σύμφωνα με την επιθυμία μας.

Spread the love

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *