Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Νέα νοοτροπία για ιδανικές διακοπές

Έντεκα μήνες τον χρόνο φαντασιωνόμαστε τον Αύγουστο, τον μήνα των διακοπών. Και να, που επιτέλους έφτασε!

Είναι η πολυπόθητη στιγμή που θα φύγουμε από τη ρουτίνα, θα ταξιδέψουμε, θα χαλαρώσουμε και θα απολαύσουμε τις διακοπές μας μαζί με τους αγαπημένους μας.

Συχνά όμως το όνειρο κάπου χαλάει. Τελικά τα πράγματα δεν πήγαν όπως θέλαμε. Επιστρέφουμε κουρασμένοι κι απογοητευμένοι, νιώθοντας χειρότερα από πριν.

Επιπλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αίσθηση ματαίωσης και το άγχος για τον νέο κύκλο αναμονής μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε κάτι τέτοιο; Πώς θα επωφεληθούμε από το καλοκαίρι, ώστε να γεμίσουμε ενέργεια και να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας με τον καλύτερο τρόπο;

Πολλές φορές σημασία για το αν θα περάσουμε καλά δεν έχουν οι ίδιες οι διακοπές, π.χ. το μέρος που επιλέξαμε να πάμε ή η συντροφιά μας, αλλά η δική μας στάση και νοοτροπία.

Γι’ αυτό οι συμβουλές που θα διαβάσετε παρακάτω δεν αφορούν μόνο την εποχή των διακοπών και του καλοκαιριού. Είναι ωφέλιμες όλο τον χρόνο.

Τις παρουσιάζω τώρα γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να τις ενσωματώσουμε και να τις κάνουμε δικές μας όταν βρισκόμαστε εκτός ρουτίνας.

Προσωπικά τις εφαρμόζω εδώ και χρόνια. Έχω δει θεαματική βελτίωση στην ποιότητα της ζωής μου, γι’ αυτό και σας τις συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Δοκιμάστε τες αρχικά έστω για τη σύντομη περίοδο των διακοπών, καθώς σε αυτή τη φάση είστε πιο χαλαροί. Από την πρώτη στιγμή θα δείτε μόνοι σας πόσο απελευθερωμένοι και ανανεωμένοι θα αισθανθείτε!

Ποια είναι λοιπόν η σωστή νοοτροπία που πρέπει να υιοθετήσουμε για να απολαύσουμε πραγματικά αυτόν τον Αύγουστο;

 

  1. Για ένα μήνα ξεφορτωθείτε οτιδήποτε αρνητικό υπάρχει στη ζωή σας. Είτε πρόκειται για τοξικούς ανθρώπους, είτε για τα καταστροφικά νέα με τα οποία καθημερινά μας βομβαρδίζει η τηλεόραση, είτε ακόμα και για τις δυσάρεστες σκέψεις του ίδιου του μυαλού σας.

Αποφασίστε ότι αυτός είναι ο δικός σας χρόνος που θα τον γεμίσετε μόνο με ευχάριστες και διασκεδαστικές ασχολίες.

Έχω απομακρύνει συνειδητά από το περιβάλλον μου γκρινιάρηδες και μίζερους ανθρώπους που με έριχναν ψυχολογικά. Επίσης έπαψα εδώ και χρόνια να βλέπω ειδήσεις στην τηλεόραση.

Δεν το έχω μετανιώσει. Η ποιότητα της ζωής μου και η διάθεσή μου ανέβηκαν κατακόρυφα χάρη σε αυτές τις δύο απλές επιλογές.

 

2. Γελάστε με κάθε ευκαιρία. Ημέρα που περνάει χωρίς γέλιο είναι μια χαμένη μέρα. Επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι το γέλιο αυξάνει τις ορμόνες της χαράς και ενισχύει με πολλούς τρόπους τον οργανισμό μας.

Δείτε κωμωδίες, συναναστραφείτε ανθρώπους με χιούμορ, διασκεδάστε με όποιον τρόπο σας αρέσει. Κάνετε παρέα με παιδιά και ζωάκια. Συχνά είναι η πιο αναζωογονητική συντροφιά.

Μην επιτρέπετε στην κατήφεια να συννεφιάζει την ψυχή σας. Αγνοείστε τους δύστροπους και πάντα συνοφρυωμένους τύπους που αρέσκονται να φλυαρούν για το πόσο δύσκολη και θλιβερή είναι η εποχή μας.

Στην πραγματικότητα τα πράγματα δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο ζόρικα από ότι ήταν πάντα, σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Κι έτσι θα συνεχίσουν να είναι. Το καλό θα συνυπάρχει με το κακό. Τα πάντα ρει.

Όμως εσείς ζείτε μόνο μία φορά. Δεν έχετε την πολυτέλεια να περιφρονείτε το πολύτιμο δώρο της προσωρινής και σύντομης παρουσίας σας σ’ αυτόν τον πανέμορφο πλανήτη. Στραφείτε λοιπόν συνειδητά στην ανάλαφρη πλευρά των πραγμάτων και ζήστε σε μόνιμη ψυχολογική λιακάδα!

 

3. Απολαύστε το παρόν. Όλα τα προβλήματα λύνονται, αν μπορέσουμε να μένουμε επικεντρωμένοι στο εδώ και τώρα.

Σκεφτείτε το. Αυτή τη στιγμή, ακριβώς και μόνον αυτή την τωρινή στιγμή, πώς είστε; Προφανώς κάθεστε κάπου αναπαυτικά και διαβάζετε αυτό το άρθρο.

Αν συγκεντρώσετε το μυαλό σας σε αυτό που κάνετε, αν δώσετε όλη σας την προσοχή στην ανάγνωση, στο περιεχόμενο και στο νόημα του κειμένου μπροστά σας, αν έχετε χαλαρό το σώμα κι ελεύθερο το πνεύμα σας, τότε είστε σε θαυμάσια κατάσταση.

Τι μπορεί να σας ενοχλήσει; Τι μπορεί να διακόψει την ηρεμία και τη γαλήνη σας; Απολύτως τίποτα, εκτός αν επιτρέψετε να εμφανιστούν φοβικές ή ενοχικές σκέψεις για το μέλλον και το παρελθόν.

Ακόμα κι έτσι, είναι στο χέρι σας να τις απομακρύνετε. Αρκεί να το πιστέψετε και να μπείτε στον κόπο να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να το πετύχετε.

 

4. Κινηθείτε. Όπως το γέλιο, έτσι και η κίνηση κατακλύζει τον οργανισμό με τις ορμόνες της ευφορίας και βελτιώνει την ψυχοσωματική μας κατάσταση.

Αν είστε καθιστικός τύπος, αν βαριέστε το γυμναστήριο, τότε οι διακοπές είναι η κατάλληλη εποχή να βάλετε την κίνηση στο πρόγραμμά σας.

Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύπλοκο ή έντονο. Αρκεί ένας καθημερινός περίπατος στη φύση, το κολύμπι, το περπάτημα και μία ήπια άσκηση που θα ξεσκουριάσει το σώμα σας.

Φυσικά αν σας αρέσουν τα σπορ, οι διακοπές είναι μία θαυμάσια ευκαιρία να ασχοληθείτε μαζί τους. Προσωπικά έχω εντάξει το κολύμπι, το ποδήλατο και το βάδισμα στην ρουτίνα μου, ενώ αγαπώ πολύ και τον χορό. Αυτές οι δραστηριότητες είναι αρκετές για να με κρατούν σε φόρμα και ευεξία.

 

5. Ανακαλύψτε την ευτυχία σας. Ακούστε την ψυχή σας. Κάθε μέρα μείνετε λίγη ώρα μόνοι και στοχαστείτε επάνω στη ζωή σας.

Αναρωτηθείτε: «Ποιος είμαι;» «Πού βρίσκομαι;» «Γιατί βρίσκομαι εδώ;» «Τι σκοπεύω να κάνω για να νιώσω ολοκλήρωση;» «Τι μου δίνει νόημα;»

Οι σωστές ερωτήσεις θα σας δώσουν τις κατάλληλες για εσάς απαντήσεις, τις αυθεντικές απαντήσεις της καρδιάς σας. Σεβαστείτε τες.

Μπορείτε να κρατάτε σημειώσεις από αυτές τις συναντήσεις με εσάς. Αν το κάνετε συστηματικά, ανατρέχοντας κατά διαστήματα στα όσα γράφετε, θα σας αποκαλυφθεί μία ξεκάθαρη κατεύθυνση.

Θα είναι μία διαφωτιστική διαδικασία που θα σας ανοίξει νέους, φωτεινούς δρόμους!

Όπως έλεγε ο Σωκράτης: “ζωή που δεν εξετάζεται δεν αξίζει να τη ζεις” (“ο δε ανεξέταστος βίος ου βιωτός ανθρώπω”)

 

Μπορείτε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει και άλλους.

 

 

Spread the love

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *