Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Ας αγκαλιαστούμε! | Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Ξέρετε ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο όταν νιώθουμε πεσμένοι, μελαγχολικοί, θλιμμένοι ή ακόμα και άρρωστοι; Μια σφιχτή αγκαλιά με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο!

Οι επιστήμονες είναι σαφείς. Η αγκαλιά είναι θεραπευτική και αγχολυτική.

Η δύναμη της αγκαλιάς

Μόλις 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς αρκούν για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του άγχους και του στρες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι ορμόνες της ευεξίας και παράγονται ενδορφίνες, ωκυτοκίνη και σεροτονίνη.

Η ερωτική αγκαλιά δένει βαθιά τον άντρα με τη γυναίκα. Η μητρική αγκαλιά εξαφανίζει τον πόνο του παιδιού που έπεσε και χτύπησε.

Η αγκαλιά καταπολεμάει την κατάθλιψη. Είναι τόσο θαυματουργή που βοηθάει ακόμα και τους ασθενείς με Αλτσχάϊμερ.

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

21 Ιανουαρίου σήμερα, παγκόσμια ημέρα της αγκαλιάς. Μία ανεπίσημη γιορτή που έχουν υιοθετήσει πολλές χώρες. Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα άνδρες και γυναίκες κυκλοφορούν στους δρόμους και μοιράζουν αγκαλιές στους περαστικούς.

Δεν είναι τυχαίο που η ημέρα της αγκαλιάς έρχεται λίγο μετά την Βlue Monday, όπως ονομάζεται η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου που θεωρείται η πιο μελαγχολική μέρα της χρονιάς. Οι δύο ημέρες συνδέονται μεταξύ τους, καθώς η Ημέρα Αγκαλιάς λειτουργεί σαν το αντίπαλο δέος στην πρώτη.

Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, ξαφνικά όλα μας φαίνονται πιο βαρειά και δύσκολα.

Λίγο το κρύο, λίγο το τέλος των γιορτών, λίγο η επιστροφή στη ρουτίνα, λίγο το άδειο πορτοφόλι, λίγο οι μικρές ημέρες και οι μεγάλες νύχτες, δεν είναι περίεργο που η διάθεσή μας πέφτει κατακόρυφα.

Οι ψυχολόγοι αποκαλούν αυτό το φαινόμενο «εποχική κατάθλιψη» και το συνδέουν με τις κρύες, σκοτεινές μέρες του χειμώνα. Τότε ακριβώς είναι που χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια αγκαλιά.

Η αγκαλιά μας ανακουφίζει και μας παρηγορεί. Όπως τα μικρά παιδιά που όταν είναι λυπημένα, το πρώτο πράγμα που ζητούν είναι μια «αγκαλίτσα», έτσι κι εμείς οι ενήλικες ζητάμε την ζεστασιά και την ασφάλεια που μας δίνει μια σφιχτή αγκαλιά από ένα αγαπημένο μας πρόσωπο.

Αγκαλιές για καλή υγεία

Η αγκαλιά είναι ηρεμιστική, καθησυχαστική και μας γεμίζει θετικά συναισθήματα. Δείχνει συμπόνοια, αγάπη, κατανόηση και υποστήριξη. Μας προσφέρει θαλπωρή και ζεστασιά, την αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι και αβοήθητοι στον κόσμο. Εκφράζει τόσα πράγματα που δεν λέγονται με λόγια.

Ειδικά τον χειμώνα, η σωματική επαφή είναι ο ιδανικός τρόπος να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας απέναντι στις ιώσεις της εποχής. Όχι μόνο δεν βλάπτει, αλλά αντίθετα ενισχύει τα αντισώματά μας. Όπως έδειξαν ειδικές μελέτες, ακόμα και 5 λεπτά αγκαλιάς δυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ανεβάζουν τη διάθεσή μας.

Λοιπόν, εσείς πόσες αγκαλιές δώσατε και πήρατε σήμερα;

Έστω και μία αγκαλιά την ημέρα μπορεί να μας χαρίσει μια καλύτερη ζωή!

Μην το αναβάλλετε, μην περιμένετε μία άλλη στιγμή, μια άλλη ώρα, μια άλλη μέρα. Σπεύστε να αγκαλιάσετε τους αγαπημένους σας, τώρα!

Η ζωή είναι μικρή. Η αγάπη δεν μπορεί να περιμένει!

 

 

 

 

 

Spread the love

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *