Υπερήφανη για μένα
Αυτοβελτίωση

Πώς να κάνεις περήφανο τον μελλοντικό σου εαυτό

Πώς να κάνεις περήφανο τον μελλοντικό σου εαυτό

 

Πριν από ένα μήνα θαύμασα τον Στέφανο Τσιτσιπά, τον μεγάλο μας τεννίστα στους αγώνες στο Ρολάν Γκαρός. Συγκινήθηκα με τα αποθεωτικά λόγια που διάβασα γι’ αυτόν στον παγκόσμιο Τύπο κι ένιωσα υπερήφανη όπως όλοι οι Έλληνες παρακολουθώντας την πορεία του.

Σκέφθηκα πόσο περήφανος θα πρέπει να νιώθει κι αυτός ο ίδιος για τα όσα έχει καταφέρει και πόσο ωραίο είναι αυτό το συναίσθημα.

Υπερηφάνια. Παρεξηγημένη έννοια. Μερικές φορές την παρερμηνεύουμε, γιατί νομίζουμε ότι σημαίνει έπαρση, αλαζονεία και σνομπισμό.

Όμως αν τη δούμε από την υγιή, θετική πλευρά της ποιος δεν θέλει να είναι υπερήφανος για τον εαυτό του; Για τα παιδιά του; Για τους φίλους του; Για τους συνεργάτες του; Για τα επιτεύγματά του;

Κάθε φορά που πετυχαίνουμε κάτι σημαντικό νιώθουμε περήφανοι. Αισθανόμαστε ότι ψηλώνουμε. Λάμπουμε από χαρά. Ξεχειλίζουμε από αυτοπεποίθηση. Αυτή η υπερηφάνια είναι ένα υπέροχο, ανεβαστικό συναίσθημα!

Επιστρέφοντας στο παράδειγμα του σπουδαίου μας αθλητή, όλοι εμείς που τον χειροκροτάμε και τον αποθεώνουμε στεκόμαστε στη στιγμή του θριάμβου. Χαιρόμαστε και πανηγυρίζουμε.

Όμως ξεχνάμε πόσος αγώνας χρειάστηκε μέχρι να φτάσει εκεί. Ξεχνάμε τις σκληρές προπονήσεις, τον ιδρώτα, τον πόνο, τον κόπο, τα πισωγυρίσματα, τις απογοητεύσεις, τις ματαιώσεις, το πείσμα, την απόφαση, όλα όσα οδηγούν τελικά τον πρωταθλητή στο βάθρο του.

Το ίδιο ισχύει για όλους μας. Για σένα και για μένα. Όλοι είμαστε αθλητές. Κάθε μέρα συμμετέχουμε στον αγώνα. Οι νίκες και οι ήττες είναι μέσα στο παιχνίδι της ζωής.

Η νίκη δεν έρχεται ουρανοκατέβατη. Είναι η επιβράβευση μετά από εντατική προσπάθεια που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κράτησε χρόνια – ή και να συνεχίζεται ακόμα.

 

Αξιοζήλευτες γυναίκες. Πώς τα καταφέρνουν;

Βλέπουμε κάποιες γυναίκες που φαίνονται να τα έχουν όλα. Είναι όμορφες,  επιτυχημένες, έχουν έναν καλό σύντροφο, παιδιά που τις σέβονται και φίλους που τις αγαπούν και πίνουν νερό στο όνομά τους. Τυχερές!

Αυτές οι γυναίκες είναι πάντα ευδιάθετες, καλοβαλμένες, κεφάτες και μοιάζουν να ελέγχουν απόλυτα τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους. Είναι αεράτες, φιλικές με όλους, αισιόδοξες και φέρνουν λιακάδα όπου κι αν βρεθούν.

Τα σπίτια τους είναι καθαρά και τακτοποιημένα, τα παιδιά τους υπάκουα και ευγενικά και οι άντρες τους τις λατρεύουν και τους φέρονται σα να είναι βασίλισσες.

Ίσως αναρωτιόμαστε πώς τα καταφέρνουν. Σε τι είναι καλύτερες από εμάς αυτές οι γοητευτικές σειρήνες; Μήπως απλά έχουν το κοκκαλάκι της νυχτερίδας;

Η αλήθεια είναι ότι, αν αναλύσουμε αυτές τις γυναίκες με τις παραμυθένιες ζωές, θα δούμε ότι δεν είναι ούτε πιο έξυπνες, ούτε πιο όμορφες, ούτε πιο τυχερές, ούτε πιο ικανές από τον μέσο όρο.

Αν βάλουμε στο μικροσκόπιο τις ζωές τους θα διαπιστώσουμε ότι στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες προκλήσεις και αναποδιές, όπως όλοι οι άνθρωποι.

Πώς λοιπόν τα καταφέρνουν να υπερπηδούν όλα αυτά και να βρίσκονται πάντα στον αφρό; Πώς ξεπερνούν τόσο εύκολα τις δυσκολίες και τις ατυχίες, τα πάνω και τα κάτω της ζωής;

 

Το μυστικό της ολοκληρωμένης γυναίκας

Αυτές οι γυναίκες πράγματι διαφέρουν από τις υπόλοιπες σε ένα σημείο. Όχι εξωτερικά, αλλά εσωτερικά.

Διαφέρουν στο ότι είναι αποφασισμένες να ευτυχήσουν. Είναι γυναίκες που πιστεύουν στον εαυτό τους. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας τους.

Ξέρουν τι θέλουν και πώς θα το αποκτήσουν, είτε πρόκειται για την επαγγελματική τους εξέλιξη, είτε για την προσωπική τους ζωή.

Το κυριότερο, είναι πρόθυμες να καταβάλουν το τίμημα για να πετύχουν αυτά που θέλουν. Το κάνουν μάλιστα με χαρά και ζήλο.

Ας μην παραμυθιαζόμαστε. Τίποτα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν συμβαίνει κατά σύμπτωση.

Αυτές οι γυναίκες δουλεύουν επίμονα και μεθοδικά για να έχουν αυτά που έχουν. Αυτά που όλες θαυμάζουμε και κρυφά λαχταράμε για τον εαυτό μας.

Μπορούμε να τους μοιάσουμε; Και βέβαια.

 

Πώς να κάνεις υπερήφανο τον μελλοντικό σου εαυτό

Αν θέλουμε να κάνουμε υπερήφανο τον μελλοντικό μας εαυτό, να αποκτήσουμε όσα ονειρευόμαστε, να πετύχουμε τους στόχους μας και τις φιλοδοξίες μας, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι:

 1. Να σταματήσουμε τις δικαιολογίες και τις αναβολές
 2. Να αρχίσουμε να δουλεύουμε και
 3. Να αποκτήσουμε καλές συνήθειες που θα διευκολύνουν την προσπάθειά μας

Ας σταματήσουμε να ελπίζουμε στην καλή μας τύχη. Ας σηκώσουμε τα μανίκια κι ας αποφασίσουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας εδώ και τώρα, προκειμένου να απολαύσουμε στο μέλλον αυτά που επιθυμούμε.

 • Το βιβλίο που θέλεις να γράψεις θα είναι έτοιμο αφού περάσεις άπειρες ώρες μπροστά στον υπολογιστή.
 • Η διάκριση στην καριέρα σου θα έρθει μετά από σκληρή εργασία.
 • Το καλλίγραμμο και σφιχτό σώμα θα αποκτηθεί μέσα από άθληση και υγιεινή διατροφή.
 • Το πτυχίο θα παρθεί μετά από πολύωρο και πολύχρονο διάβασμα και μελέτη.
 • Η τέλεια σχέση δεν θα συμβεί επειδή απλά ήσουν τυχερή και σου έτυχε ο καλός άνθρωπος, αλλά επειδή ασχολήθηκες αρκετά με τον εαυτό σου και τον αγάπησες τόσο, ώστε να μπορείς να έλξεις και να κρατήσεις κοντά σου αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο του οποίου η αγάπη αντανακλά την δική σου αγάπη για σένα.

Δεν είναι η καλή ή η κακή μας τύχη, ούτε οι συγκυρίες, αλλά η τύχη που εμείς δημιουργούμε για τον εαυτό μας, ανάλογα με το πόσο εστιασμένες είμαστε στις επιθυμίες μας, στα όνειρά μας και στις φιλοδοξίες μας ή πόσο αφηνόμαστε έρμαια των γεγονότων και των καταστάσεων.

 • Μην περιμένεις ότι θα είσαι υγιής, αν συνεχώς τρέφεσαι ανθυγιεινά.
 • Μην περιμένεις ότι θα είσαι ήρεμη, αν επιτρέπεις στις αρνητικές και περιοριστικές σου σκέψεις να ελέγχουν το μυαλό και τη ζωή σου.
 • Μην περιμένεις ότι θα ζεις διασκεδαστικά, αν απομονώνεσαι και προτιμάς το διαδίκτυο από την παρέα των φίλων σου και την καλή, παραδοσιακή κοινωνικοποίηση.
 • Μην περιμένεις ότι θα ευτυχήσεις στον έρωτα, αν παρασύρεσαι από την ανάγκη σου να ερωτευτείς και δεν αξιολογείς τους άντρες που σε φλερτάρουν πριν μπλέξεις μαζί τους.

Οι σημερινές σου επιλογές θα διαμορφώσουν τις αυριανές συνθήκες της ζωής σου, την επιτυχία και την ευτυχία ή την αποτυχία και την ατυχία σου.

Διάλεξε συνειδητά το μονοπάτι που οδηγεί στην επίτευξη των στόχων, την εσωτερική ολοκλήρωση και την αυτοπραγμάτωση.

Αν δεν το κάνεις εσύ, κανένας άλλος δεν πρόκειται να το κάνει για σένα.

Κάνε περήφανο τον μελλοντικό σου εαυτό, κάνοντας αυτό που πρέπει, την ώρα που πρέπει.

Δηλαδή ΤΩΡΑ.

Spread the love

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *