life coaching ροδος
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Πώς να καλύπτεις τις ανάγκες σου μέσα σε μία σχέση

Μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι μία σχέση θα καλύπτει τις σημαντικές ανάγκες μας; Ναι!

Υπάρχει μία διαδικασία που αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι η αποτελεσματική αυτοαποκάλυψη: μία κοινωνική δεξιότητα που αξίζει να καλλιεργήσουμε αν θέλουμε να δημιουργούμε βαθιές και αρμονικές σχέσεις.

Αυτοαποκάλυψη, μία σπουδαία κοινωνική δεξιότητα!

Όταν δύο άνθρωποι γνωρίζονται για πρώτη φορά συνήθως ξέρουν ελάχιστα πράγματα ο ένας για τον άλλον. Ακριβώς τότε μας δίνεται η ευκαιρία να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε στην εξέλιξη της σχέσης να καλύπτονται, αν όχι όλες, τουλάχιστον οι πιο σημαντικές μας ανάγκες.

Πώς γίνεται αυτό; Πολύ απλά, μιλώντας για τον εαυτό μας και εκφράζοντας με σαφήνεια τις προτιμήσεις μας, τις ιδέες μας και το τι είναι σημαντικό για εμάς.

Όσο αυτονόητο και αν ακούγεται, είναι κάτι που οι περισσότεροι αποφεύγουμε να κάνουμε, ειδικά στα πρώτα στάδια μίας γνωριμίας. Δεν θέλουμε να φανούμε εγωκεντρικοί ή αυτάρεσκοι μιλώντας πολύ για εμάς, ή απαιτητικοί δηλώνοντας τα όριά μας, ή δύσκολοι χαρακτήρες αν πούμε τι μας αρέσει και τι όχι.

Ιδιαίτερα οι γυναίκες προτιμάμε να βολιδοσκοπούμε τις απόψεις και τις συμπεριφορές του άλλου, παρά να εκφράσουμε ξεκάθαρα τις δικές μας επιθυμίες. Έτσι όμως συχνά καταλήγουμε σε πρόωρα αρνητικά συμπεράσματα, χωρίς να έχουμε καλλιεργήσει ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης που θα επέτρεπε να αναδειχθούν οι καλές προθέσεις του άλλου.

Πώς ακριβώς γίνεται η αυτοαποκάλυψη; Σίγουρα δεν είναι μία τυπική διαδικασία που θυμίζει ανακοίνωση των ορίων μας με αυστηρό ύφος. Μοιάζει περισσότερο με μία φιλική και χαλαρή συζήτηση στην οποία με φυσικότητα εκφράζουμε τις αξίες μας, τα όνειρά μας και τις επιθυμίες μας, με σκοπό να διευκολύνουμε τον άλλον να μας γνωρίσει καλύτερα και ουσιαστικά.

Τι κερδίζουμε με την αυτοαποκάλυψη.

Το σπουδαιότερο όφελος είναι ότι μας βοηθάει να διατηρούμε στενή επαφή με τον εαυτό μας. Άλλο το να σκεφτόμαστε μία ιδέα και άλλο το να την εκφράζουμε – αμέσως μετασχηματίζεται και αποκτάει άλλη βαρύτητα. Είναι σαν να επαναπροσδιοριζόμαστε, να μας γνωρίζουμε ξανά, ενισχύοντας κάθε φορά την προσωπικότητα και την αίσθηση του ποιοι στ’ αλήθεια είμαστε.

Δεύτερο σημαντικό όφελος είναι ότι με την αυτοαποκάλυψη αυξάνουμε τις πιθανότητες οι  ανάγκες μας να ικανοποιηθούν, εκεί όπου χρειάζεται η συνεργασία των άλλων. Ας μην κάνουμε το λάθος να υποθέτουμε ότι θα έπρεπε να ξέρουν τι θέλουμε. Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος, ούτε μπορεί να μαντέψει τι έχουμε στο μυαλό μας. Μόνον αν πούμε με σαφήνεια τι σκεφτόμαστε και πώς νιώθουμε, θα μπορέσουν οι άλλοι να ανταποκριθούν στις προσδοκίες μας.

Διευκρίνιση: το ότι ανοιγόμαστε και μιλάμε για τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας, δεν σημαίνει ότι απαιτούμε, ούτε καν ότι ζητάμε από τον άλλον να τις καλύψει. Το τι θα κάνει είναι δική του απόφαση που οφείλουμε να τη σεβαστούμε, ακόμα κι αν δεν μας αρέσει.

Τρίτο όφελος είναι ότι, τολμώντας την, ανοίγουμε τον δρόμο να μας δείξουν και οι άλλοι τον αληθινό εαυτό τους. Συχνά η αυτοαποκάλυψη γίνεται αμοιβαία. Έτσι η σχέση βαθαίνει και εμπλουτίζεται, ενώ αποφεύγονται παρεξηγήσεις και απογοητεύσεις.

Επίσης μέσα από την αποτελεσματική αυτοαποκάλυψη γινόμαστε πολύ πιο ενδιαφέροντες σαν άτομα. Τίποτα δεν είναι τόσο συναρπαστικό όσο ο αυθεντικός μας χαρακτήρας. Οι προφάσεις και η συγκάλυψη πάντα θα ωχριούν μπροστά στη γοητεία μίας δυνατής, ξεκάθαρης ταυτότητας.

Τέλος η αυτοαποκάλυψη μας βοηθάει να αποκτήσουμε περισσότερη αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό. Θα νιώθουμε πολύ καλύτερα για τον εαυτό μας όταν θα έχουμε βρει το θάρρος να μιλάμε ανοιχτά, κυρίως για τα θέματα που έχουν ειδικό βάρος για εμάς. Οι επιτυχίες που θα προκύπτουν στη συνέχεια θα τροφοδοτούν αυτή την αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης και θα μας επιβεβαιώνουν πόσο σωστή τακτική είναι η ειλικρίνεια.

Πρέπει να την χρησιμοποιούμε πάντα;

Με τόσα οφέλη που προσφέρει η αυτοαποκάλυψη, ίσως μπούμε στον πειρασμό να την εφαρμόζουμε σε κάθε μας σχέση. Κάτι τέτοιο δεν είναι συνετό.

Ο εσωτερικός μας κόσμος είναι πολύτιμος και αξίζει να τον μοιραζόμαστε μόνο με άτομα που εμπιστευόμαστε και θέλουμε να έχουμε μία αυθεντική σύνδεση μαζί τους. Δεν έχει νόημα να αποκαλύπτουμε τον εαυτό μας σε ανθρώπους που ίσως δεν μας καταλαβαίνουν, μας επικρίνουν, μας απαξιώνουν, μας αγνοούν ή μπορεί να μεταφέρουν σε τρίτους τις εκμυστηρεύσεις μας.

Όμως όταν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και η σχέση κερδίζει σταθερά έδαφος, η αυτοαποκάλυψη θα την κάνει να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί με τον πιο γνήσιο και συναρπαστικό τρόπο!

Λοιπόν; Πόσο έτοιμοι είστε να μιλήσετε στους άλλους και στον εαυτό σας για εσάς; Πάρτε την απόφαση και κάντε το. Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε και η ανταμοιβή σας θα είναι βαθιές, αμοιβαία ικανοποιητικές σχέσεις!

 

 

 

 

 

Spread the love

3 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *