πώς να συγχωρώ
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Πώς να συγχωρήσω όταν υποφέρω;

4 βήματα για να συγχωρούμε γρήγορα και εύκολα

 

Όλοι ξέρουμε πόσο απελευθερωτική είναι η συγχώρεση.

Όταν βρίσκουμε τη δύναμη να συγχωρήσουμε, είναι σα να πετάμε ένα τόνο βάρος από επάνω μας. Η ψυχή μας ξαλαφρώνει και ο φυσικός μας ζήλος για ζωή επανέρχεται.

 

Τι σημαίνει «συγχωρώ»

Η συγχώρεση δεν αποτελεί πράξη γενναιοδωρίας προς τον άλλον. Είναι κυρίως μία πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας.

Μας ανακουφίζει και μας απαλλάσσει από την οργή, τον πόνο και το μίσος.

Συγχωρώ σημαίνει ότι με αγαπώ αρκετά, ώστε να μην χρησιμοποιώ τη συμπεριφορά κάποιου τρίτου ως πρόσχημα για να διαιωνίζω μέσα μου αρνητικά συναισθήματα.

 

Συγχωρώ δεν σημαίνει ξεχνώ

Μερικοί αρνούνται να συγχωρήσουν διότι πιστεύουν ότι έτσι δείχνουν αδυναμία, ή ότι θα πρέπει να ξεχάσουν την αδικία ή την προσβολή που υπέστησαν.

Όμως «συγχωρώ» δεν σημαίνει «ξεχνώ». Ούτε  σημαίνει ότι προσποιούμαι πως κάτι δεν συνέβη.

Μπορούμε να θυμόμαστε τα γεγονότα, χωρίς να μένουμε δέσμιοι σε αυτά και χωρίς να δηλητηριάζουμε επ’ άπειρον τον εαυτό μας με σκέψεις εκδίκησης και συναισθήματα μίσους.

 

Ένα ακινητοποιημένο πλοίο

Μιλώντας για συγχώρεση, η εικόνα που έρχεται στο μυαλό μου είναι ένα πλοίο που προσπαθεί να φύγει από το λιμάνι χωρίς να έχει ανεβάσει την άγκυρα. Όσο ικανός κι αν είναι ο καπετάνιος, όσο καλός κι αν είναι ο καιρός, δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει, καθώς η άγκυρα συνεχίζει να το κρατάει δέσμιο.

Συγχωρώντας ξεκινάμε και πάλι το ταξίδι. Απελευθερωνόμαστε. Σηκώνουμε άγκυρα και μπορούμε επιτέλους να ξεχάσουμε τις δυσάρεστες αναμνήσεις και να προχωρήσουμε μπροστά στη ζωή μας.

 

Πώς μπορώ να συγχωρήσω όταν ακόμα υποφέρω;

«Θέλω να τον συγχωρήσω, αλλά δεν μπορώ. Βράζω από θυμό όταν σκέφτομαι τι μου έκανε».

Πότε και πώς θα καταφέρουμε να συγχωρήσουμε κάποιον που μας αδίκησε, μας πρόσβαλε ή μας πλήγωσε; Ακούγεται πολύ δύσκολο να φανούμε μεγαλόψυχοι όταν η καρδιά μας έχει γίνει κομμάτια.

Κι όμως. Όταν υποφέρουμε, ακριβώς τότε είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να συγχωρήσουμε. Όχι για να απαλλάξουμε τον άλλον, αλλά για δικό μας όφελος.

 

4 βήματα για να συγχωρούμε γρήγορα και εύκολα

 

Αν δυσκολεύεστε να συγχωρήσετε κάποιον που σας έβλαψε ή σας στενοχώρησε, αν και θα το θέλατε, να μερικές ιδέες που θα σας διευκολύνουν:

 

  1. Μην επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας την ιστορία που σας πλήγωσε. Οι πικρές αναμνήσεις στο παρόν δεν είναι παρά εικόνες που παίζουμε ξανά και ξανά στην οθόνη του μυαλού μας. Βάλτε φρένο σε αυτή τη μαζοχιστική συνήθεια. Απομακρύνετε συνειδητά από μέσα σας κάθε τι που σας πικραίνει. Μην ξεχνάτε ότι τα συναισθήματά σας προέρχονται από τις σκέψεις σας και ότι μπορείτε να ελέγξετε τις σκέψεις σας. Σταματήστε να πληγώνετε τον εαυτό σας. Αφήστε το παρελθόν εκεί που ανήκει: στο παρελθόν. Ασχοληθείτε με το παρόν και το μέλλον σας.
  2. Αφαιρέστε το συναίσθημα και δείτε το σαν ένα γεγονός. Αντιμετωπίστε το έτσι. Πάρτε το μάθημα που σας προσφέρει και προχωρήστε. Καμία εμπειρία δεν είναι εντελώς αρνητική, παρά μόνον εάν δεν καταφέρουμε να μάθουμε τίποτα από αυτή. Ο άνθρωπος που μας αδίκησε, μπορεί να γίνει ο δάσκαλός μας, εάν αλλάξουμε οπτική. Ας κάνουμε αναπλαισίωση. Ποιο είναι το όφελός μας; Τι μας δίδαξε αυτή η κατάσταση; Τι μας αποκάλυψε για εμάς και τον τρόπο που λειτουργούμε; Πόσο μας ωρίμασε; Ποια ευκαιρία προέκυψε; Όπως λέει και το τραγούδι, «ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό!»
  3. Δείξτε ανωτερότητα. Η ποταπή συμπεριφορά κάποιου χαρακτηρίζει εκείνον, όχι εσάς. Ο καθένας λειτουργεί με βάση τις αξίες του και είναι υπεύθυνος για τη στάση του. Μην επιτρέπετε στη χυδαιότητα και στη μικροπρέπεια να σας αποσυντονίζουν. Διατηρήστε ακμαίο ηθικό, γενναιοφροσύνη και μεγαλοθυμία. Κάθε φορά που συγχωρούμε, επιβεβαιώνουμε την ανωτερότητά μας απέναντι στον άλλον. Επίσης αυτοπροστατευόμαστε από ένα φονικό δηλητήριο, όπως είναι ο θυμός, που φθείρει πρώτα απ’ όλους εμάς που τον κουβαλάμε. Σύμφωνα με την ψυχίατρο Κάρεν Σβαρτζ από το Johns Hopkins Medicine, ο χρόνιος θυμός προκαλεί αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, στον καρδιακό ρυθμό και στην ανοσολογική απόκριση. Αυτές οι αλλαγές αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Προς τι όλα αυτά; Κανένας και τίποτα δεν αξίζει τον κόπο να χαλάτε την υγεία σας για χάρη του.
  4. Αναζωπυρώστε τις τυχόν καλές αναμνήσεις που έχετε από το άτομο που σας πλήγωσε. Μπορεί η έκβαση της ιστορίας σας να ήταν ατυχής, μπορεί να συνέβησαν απαράδεκτα γεγονότα, ωστόσο πιθανώς θα υπήρξαν και όμορφες στιγμές ή πράγματα που κάποτε εκτιμούσατε σε αυτόν τον άνθρωπο. Δώστε τόπο στην οργή. Ανοίξτε την καρδιά σας. Συγχωρώ σημαίνει συν-χωρώ, δηλαδή μπορώ να συμπεριλάβω τα πάντα, το καλό και το κακό του άλλου.

Μην ξεχνάτε ότι, κάθε φορά που συγχωρείτε, ο κερδισμένος είστε εσείς. Σταθείτε υπεράνω των περιστάσεων. Δώστε μία ευκαιρία στον ανώτερο εαυτό σας να λάμψει.

Κάντε μία σημαντική πράξη αγάπης προς τον όμορφο και πολύτιμο εαυτό σας. Απελευθερωθείτε από τα δεσμά του θυμού, του πόνου, της θλίψης και της οργής, μια για πάντα.

Στο κάτω-κάτω η ευτυχία σας είναι η καλύτερη εκδίκηση για όποιον σας έβλαψε.

Σηκώστε άγκυρα και αφήστε ελεύθερο το πλοίο της ζωής σας να σαλπάρει για νέους τόπους!

 

Λοιπόν; Πόσο εύκολο σας είναι να συγχωρείτε; Ποιον πιστεύετε ότι αξίζει να συγχωρήσετε σήμερα κιόλας, ώστε να νιώσετε και πάλι ήρεμοι και ισορροπημένοι;

Γράψτε μου. Θα χαρώ να μάθω την ιστορία σας!

Επικοινωνήστε μαζί μου στο evridiki.kovani@gmail.com και προτείνετε θέματα στα οποία θα θέλατε να αναφερθώ σε επόμενα άρθρα ή κλείστε μία δωρεάν συνεδρία coaching.

 

Μπορείτε να μοιραστείτε αυτό το κείμενο, εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει και άλλους.

 

 

 

Spread the love

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *