Επιρροή των άλλων
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Πώς να επηρεάζετε τη στάση των άλλων απέναντί σας

Ένα ψυχολογικό τρικ για να σας φέρονται όλοι καλά!

Θα θέλατε να επηρεάζετε τη συμπεριφορά των άλλων απέναντί σας ώστε να σας φέρονται πάντα με σεβασμό, εκτίμηση και θαυμασμό;

Θα θέλατε να δημιουργείτε μία θετική αύρα γύρω από την προσωπικότητά σας από την πρώτη κιόλας στιγμή της γνωριμίας σας με κάποιον;

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας ένα ψυχολογικό τρικ που κάνει παιχνιδάκι όλα τα παραπάνω.

Αρχίστε να το εφαρμόζετε και θα δείτε πόσο εύκολα θα μπορείτε να επηρεάζετε τον τρόπο που οι άλλοι σας βλέπουν και το πώς αντιδρούν απέναντί σας.

Είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο που θα σας δώσει τη δύναμη να έχετε τον έλεγχο σε όλες σας τις σχέσεις – επαγγελματικές, φιλικές και ρομαντικές.

 

Πώς μας βλέπουν οι άλλοι

Διάβασα πρόσφατα μία έρευνα που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι αποφασίζουν πώς θα φερθούν σε κάποιον με βάση τις αντιδράσεις των άλλων ανθρώπων απέναντί του.

Δηλαδή όσοι μας γνωρίζουν για πρώτη φορά επηρεάζονται απέναντί μας παρατηρώντας τον τρόπο με τον οποίον μας φέρονται οι άλλοι άνθρωποι.

Μερικές φορές αυτό γίνεται συνειδητά, άλλες υποσυνείδητα.

Αν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον ή σε έναν κοινωνικό κύκλο ανθρώπων που μας αγαπούν και μας θαυμάζουν, είναι πολύ πιθανότερο οι ξένοι που θα συναντήσουμε να μας φερθούν με την ίδια αγάπη και τον ίδιο θαυμασμό.

Δυστυχώς ισχύει και το αντίστροφο: αν κάνουμε παρέα με άσπονδους φίλους, ή αν διατηρούμε «λυκοφιλίες», είναι εξαιρετικά πιθανό η υπόγεια αρνητικότητα που έχουν απέναντί μας να δηλητηριάζει τον τρόπο που μας βλέπουν και οι άλλοι άνθρωποι.

Γι’ αυτό καλά θα κάνουμε να απομακρύνουμε από κοντά μας όσους δεν μας εκτιμούν ή δεν μας συμπεριφέρονται σωστά.

Αυτοί οι ψεύτικοι φίλοι δεν μας βλάπτουν μόνο με το να μειώνουν τις πιθανότητες να μας δουν οι νέες μας γνωριμίες σαν τα υπέροχα πλάσματα που είμαστε.

Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό.

 

Πώς βλέπουμε τον εαυτό μας

Όταν αρκετοί άνθρωποι ανταποκρίνονται με συγκεκριμένο τρόπο απέναντί μας, τελικά εσωτερικοποιούμε τις αντιδράσεις τους σαν απόδειξη ότι πράγματι αξίζουμε αυτή τη μεταχείριση.

Με άλλα λόγια, αν οι υποτιθέμενοι «φίλοι» μας, μας υποτιμούν, μας φέρονται άσχημα, μας υποβιβάζουν και μας μειώνουν καταλήγουμε να πιστέψουμε ότι το λάθος είναι δικό μας.

Τα άτομα αυτά μπορεί να μην είναι καν φίλοι – ίσως έχουμε έναν πικρόχολο εργοδότη, έναν κομπλεξικό συγγενή, έναν προβληματικό συγκάτοικο ή έναν ζηλιάρη συνάδελφο.

Λυπηρό μεν, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο αρνητικό αντίκτυπο έχει επάνω μας. Όσο συντηρούμε αυτούς τους τοξικούς ανθρώπους στο περιβάλλον μας, τόσο το χειρότερο για εμάς.

Η κακή συμπεριφορά τους μας κάνει κι εμάς δύσθυμους. Μπορεί να θολώσει τους φακούς μέσα από τους οποίους βλέπουμε τον κόσμο. Αρχίζουμε να γινόμαστε εύθικτοι, παρανοϊκοί και να ερμηνεύουμε αθώες παρατηρήσεις σαν προσβολές ή υποτίμηση, ακόμα κι όταν δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Αυτές οι αρνητικές ερμηνείες μας προκαλούν να είμαστε κι εμείς το ίδιο αρνητικοί απέναντί τους. Οπότε και αυτοί με τη σειρά τους θα ανταποκριθούν αρνητικά σε εμάς. Φαύλος κύκλος δηλαδή!

Ας μην ξεχνάμε το γνωμικό του Walter Scott: “Ένα σκουριασμένο καρφί δίπλα σε μια αξιόπιστη πυξίδα, μπορεί να την απομακρύνει από την αλήθεια και να βουλιάξει το καράβι” Sir Walter Scott, 1771-1832, Σκωτσέζος συγγραφέας

Το λάθος δεν είναι δικό μας. Αν μπορούσαμε, σίγουρα θα θέλαμε να διακόψουμε αυτό το νοσηρό μοτίβο.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να το κάνουμε!

 

Ένα μαγικό ψυχολογικό τρικ

Θα σας δώσω το κλειδί που μας απελευθερώνει από τα δεσμά αυτού του αρνητικού κύκλου.

Αν το εφαρμόσουμε, θα έχουμε ένα πανίσχυρο εργαλείο που θα κάνει τους άλλους να υποκύπτουν αβίαστα στη γοητεία μας. Οι σχέσεις μας θα γίνουν αρμονικές, ζεστές και εγκάρδιες. Θα μας είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουμε νέους φίλους.

Είναι μία τεχνική απλή. Όμως για να την κατακτήσουμε, πρέπει να συλλάβουμε την ουσία της.

Η τεχνική είναι η εξής:

Αντί να αντιδρούμε μηχανικά και αυτόματα στους άλλους, αρχίζουμε να αντιδρούμε σα να μας φέρονται ακριβώς με τον τρόπο που θέλουμε.

Η αλήθεια είναι ότι μόλις σταματάμε να αντιδρούμε αρνητικά απέναντι στον άλλον, το ίδιο κάνει και αυτός απέναντί μας.

Κι όταν αρχίζουμε να αντιδρούμε θετικά, σα να μας συμπεριφέρεται καλά, αυτόματα αρχίζει να μας συμπεριφέρεται ανάλογα με την δική μας συμπεριφορά – δηλαδή θετικά.

Αυτή η τεχνική δίνει εκπληκτικά αποτελέσματα στην αλληλεπίδραση των ανθρώπων. Είναι πραγματικά το μαγικό ραβδί που μεταμορφώνει τα πάντα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η ανθρώπινη επικοινωνία δεν περιορίζεται στο επιφανειακό επίπεδο των λέξεων, αλλά πηγαίνει πολύ πιο βαθιά, στο «από κάτω κείμενο».

Δεν έχει τόση σημασία το τι λέμε, αλλά το πώς το λέμε. Η πραγματική επικοινωνία κρύβεται ανάμεσα στις γραμμές ή στο μήνυμα που υπονοείται.

Για παράδειγμα, πολύ συχνά εγώ κι η αδελφή μου πειραζόμαστε ανταλλάσσοντας μεταξύ μας χαρακτηρισμούς που ένας τρίτος θα μπορούσε να ερμηνεύσει σαν ολοφάνερες κακίες. Όμως για εμάς αυτός είναι ένας χιουμοριστικός τρόπος να εκφράζουμε την αγάπη μας και να δείχνουμε πόσο δεμένες είμαστε και πόσο οικεία νιώθουμε μεταξύ μας.

 

Η απόφαση που αλλάζει τα πάντα

Πώς μπορούμε λοιπόν να αναθεωρήσουμε το κρυφό μήνυμα στην επικοινωνία μας;

Αποφασίζοντας συνειδητά πώς θα ερμηνεύσουμε τις αλληλοεπιδράσεις μας. 

Προσέξτε: η απόφαση είναι δική μας!  Μπορεί και πρέπει να είναι δική μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αφήνουν την ιστορία τους και το περιβάλλον τους να καθορίσουν πώς πρέπει να βλέπουν τον κόσμο. Έτσι καταλήγουν μόνιμα θύματα.

Όταν όμως ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ πώς να ερμηνεύσουμε τη συμπεριφορά των άλλων απέναντί μας, τότε οι ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ μας θα αλλάξουν.

Κι όταν αλλάξουν οι αντιδράσεις μας, τότε θα αλλάξουν και οι αντιδράσεις των άλλων απέναντί μας.

Γι’ αυτό κάθε φορά που μία πελάτισα με ρωτάει: «Άραγε αρέσω σ’ αυτόν τον άντρα;» της απαντώ: «Ίσως ναι, ίσως όχι. Αλλά αντί να προσπαθείς να μαντέψεις, είναι πολύ καλύτερα να υποθέσεις με σιγουριά ότι ναι, και βέβαια του αρέσεις και μάλιστα πολύ!»

Τις περισσότερες φορές ο άντρας καταλήγει ερωτευμένος μαζί της, όποια κι αν ήταν τα αρχικά του συναισθήματα, εξαιτίας της δικής της θερμής και γεμάτης αυτοπεποίθηση συμπεριφοράς.

Αγαπημένες μου φίλες, μόλις σας έδωσα ένα πανίσχυρο ψυχολογικό τρικ. Χρησιμοποιήστε το για καλό σκοπό και απολαύστε τα αποτελέσματα.

Οι καλές σχέσεις, η φιλία, ο έρωτας και ο γάμος είναι εύκολη υπόθεση όταν ξέρουμε τα μυστικά της αποτελεσματικής επικοινωνίας.

Λοιπόν; Σε ποιον θα εφαρμόσετε αυτό που μάθατε; Ποια σχέση σας θα μεταμορφώσετε σήμερα κιόλας;

Γράψτε μου. Θα χαρώ να μάθω την ιστορία σας!

Μπορείτε να προτείνετε θέματα που σας απασχολούν για τα επόμενα άρθρα ή να επικοινωνήσετε μαζί μου στο evridiki.kovani@gmail.com για μία δωρεάν συνεδρία coaching.

 

Μπορείτε να μοιραστείτε αυτό το κείμενο, εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι είναι χρήσιμο.

 

 

 

Spread the love

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *