Πρώτα εσείς
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Savoir Vivre Ευτυχισμένης Γυναίκας. Πρώτα εσείς

Το Savoir Vivre της Ευτυχισμένης Γυναίκας

#1 Πρώτα εσείς

 

Πώς γίνεται ένα Savoir Vivre που μας μαθαίνει να δημιουργούμε καλές σχέσεις με τους άλλους να ξεκινάει με μία τόσο εγωιστική προτροπή;

Και όμως, έτσι είναι.

Καλά διαβάσατε. Πρώτα εσείς.

Αυτός είναι ο πρώτος και βασικότερος κανόνας.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι από εδώ κι εμπρός η πρώτη σας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο εαυτός σας.

Ο εαυτός σας και μόνο.

Όχι τα παιδιά σας. Όχι ο σύζυγός σας. Όχι οι γονείς σας. Όχι η καριέρα σας. Όχι οι φίλοι σας. Όχι ο εργοδότης σας. Όχι ο μέντοράς σας.

Όχι η κολλητή σας φίλη που μόλις χώρισε. Όχι η αυριανή σημαντική συνάντηση στο γραφείο. Όχι οι εξετάσεις για το δίπλωμα ή το πτυχίο. Όχι τα προβλήματα των άλλων, ακόμα κι αν αυτοί είναι οι αγαπημένοι σας.

Κανένας, μα κυριολεκτικά κανένας και τίποτα δεν πρέπει να μπαίνει πριν από εσάς στη σκέψη σας, στις αποφάσεις σας και στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η νούμερο ένα προτεραιότητά σας από σήμερα είστε εσείς.

Τι σας κλέβει την ευτυχία

Όσο απλός και αυτονόητος κι αν ακούγεται αυτός ο κανόνας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον ακολουθήσουμε. Για μερικές από εμάς είναι απλώς αδύνατον – ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε.

Γιατί; Διότι έχουμε μάθει ότι καθήκον και χαρά της γυναίκας είναι να υπηρετεί τους άλλους. Διδαχθήκαμε από την παιδική μας ηλικία ότι εφόσον είμαστε γυναίκες η φύση μας είναι να προσφέρουμε, να δίνουμε και να θυσιαζόμαστε για τους άλλους.

Μεγαλώσαμε με την πεποίθηση ότι ο πιο σημαντικός μας ρόλος είναι αυτός του φροντιστή.

Φροντίζουμε τους γονείς και τα αδέλφια μας, τους συζύγους και τα παιδιά μας, τους συντρόφους και τους φίλους μας, τους συγγενείς, τους συναδέλφους και συνεργάτες μας.

Μερικές φορές φτάνουμε στο σημείο να φροντίζουμε ακόμα και απλούς γνώριμους ή και αγνώστους μόνο και μόνο επειδή μας το ζήτησαν!

Τους φροντίζουμε όλους, εκτός από εμάς.

Καταλήξαμε μάλιστα να θεωρούμε φυσιολογική αυτή την υπερπροσφορά, αφού μας έπεισαν ότι αυτή είναι η φύση μας, ότι η γυναίκα ΘΕΛΕΙ να θυσιάζεται.

Πόσο σωστό είναι αυτό; Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ανόητο από το να πιστέψουμε αυτά τα παραμύθια με τα οποία μας γαλούχησαν.

Όταν ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο οι οδηγίες που μας δίνονται είναι σαφείς: σε περίπτωση ατυχήματος πρώτα θα πρέπει να φορέσετε ΕΣΕΙΣ τη μάσκα οξυγόνου πριν βοηθήσετε τον διπλανό σας, ακόμα κι αν αυτός είναι το ανήλικο παιδί σας.

Το ίδιο πρέπει να κάνετε και στην καθημερινή σας ζωή.

Πρώτα θα καλύπτετε τις δικές σας ανάγκες και ύστερα των άλλων.

Πώς θα βάζετε πρώτο τον εαυτό σας

Εκπαιδευτήκαμε να βάζουμε τον εαυτό μας τελευταίο. Γι’ αυτό μας φαίνεται τόσο δύσκολο να βάλουμε πρώτα εμάς.

Όμως μόλις το καταφέρουμε, η ζωή μας βελτιώνεται με εκπληκτικό τρόπο. Είναι σα να έχουμε ένα μαγικό ραβδί που πραγματοποιεί κάθε μας επιθυμία.

Ακόμα κι αν, από όλο το Savoir Vivre της Ευτυχισμένης Γυναίκας, τηρήσετε μόνον αυτόν τον κανόνα, θα έχετε κάνει το μεγαλύτερο βήμα προς την ελευθερία και την ευτυχία σας.

Βάλτε πρώτα τον εαυτό σας και μη φοβάστε. Κανείς δεν θα σας τιμωρήσει. Θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο. Η ζωή θα σας ανταμείψει με θαύματα που ούτε καν μπορείτε να διανοηθείτε!

Φυσικά για να θέσουμε ως προτεραιότητα και για να μπορέσουμε να καλύψουμε πρώτα τις ανάγκες μας, θα πρέπει να τις ξέρουμε. Πολλές φορές δεν διεκδικούμε πράγματα για τον εαυτό μας γιατί δεν έχουμε καν συνειδητοποιήσει ότι τα χρειαζόμαστε.

Ποιές είναι λοιπόν οι ανάγκες σας; Το έχετε σκεφτεί ποτέ;

Μάθετε τις ανάγκες σας

Σας προτείνω να καθήσετε με μολύβι και χαρτί και να καταγράψετε τι ακριβώς χρειάζεστε για να είστε καλά. Ξεκινήστε με τα αυτονόητα γιατί πολλές φορές είναι τα πιο σημαντικά. Κι όμως, ακόμα κι αυτά τα ξεχνάμε ή τα παραβλέπουμε.

Σαν ανθρώπινα όντα έχουμε τριών ειδών ανάγκες. Σωματικές, πνευματικές και ψυχικές. Έχετε σώμα, πνεύμα και ψυχή. Χρειάζεται να φροντίζετε και τα τρία σας αυτά κομμάτια.

  1. Ας αρχίσουμε με το σώμα. Σκεφτείτε λίγο τις συνήθειές σας. Κοιμάστε καλά και αρκετά; Τρέφεστε υγιεινά; Κινείστε, προσφέρετε στο σώμα σας τη χαρά της άθλησης; Ζείτε σε ένα καθαρό, τακτοποιημένο και όμορφο περιβάλλον; Ή μήπως όλα αυτά τα αναβάλλετε για αργότερα, όταν θα βρείτε το χρόνο ν’ ασχοληθείτε λίγο και μ’ εσάς;
  2. Τι συμβαίνει με την πνευματική σας ζωή; Με τι εικόνες και πληροφορίες τροφοδοτείτε τον εγκέφαλό σας; Τι διαβάζετε; Τι βλέπετε στην τηλεόραση; Ποιες ομάδες δικτύωσης ακολουθείτε; Αν η μόνη σας πνευματική ασχολία είναι να παρακολουθείτε το δελτίο ειδήσεων και τα social media να ξέρετε ότι δεν δίνετε καλή τροφή στο μυαλό σας.
  3. Και με την ψυχική σας ζωή τι γίνεται; Πότε αναρωτηθήκατε πόσο ευχαριστημένες, πόσο ικανοποιημένες νιώθετε βαθιά μέσα σας; Πότε κοιτάξατε μέσα στην ψυχή σας; Πότε μιλήσατε με την καρδιά σας; Πότε εργαστήκατε για τα όνειρά σας, τα αληθινά σας όνειρα, αυτά που είναι δικά σας κι όχι υπαγορευμένα από τους άλλους και την κοινωνία;

Όλες ξέρουμε τι είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένες. Ξέρουμε τι χρειαζόμαστε για να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας. Ξέρουμε πού πρέπει να στραφούμε για να φροντίσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο.

Κι όμως, αν και το ξέρουμε, συνεχώς το αναβάλλουμε.

Πάντα υπάρχει κάποιος ή κάτι που παρεμβάλλεται ανάμεσα σ’ εμάς και τη χαρά μας. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να αλλάξουμε. Όχι αύριο ή από Δευτέρα, αλλά εδώ και τώρα.

Άραγε αυτό σημαίνει ότι θα μετατραπούμε σε εγωκεντρικά πλάσματα που αδιαφορούν για τους άλλους και νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους;

Κάθε άλλο! Στην πραγματικότητα όσο περισσότερο φροντίζετε τον εαυτό σας, τόσο πιο γενναιόδωρες θα γίνεστε με τους ανθρώπους γύρω σας.

Όταν έχετε κοιμηθεί καλά θα αντέχετε να ξενυχτήσετε δίπλα στον άρρωστο. Όταν έχετε διασκεδάσει με την ψυχή σας, θα κάνετε πρόθυμα κάτι λιγότερο ανεβαστικό, όπως το βιογραφικό της άνεργης φίλης σας.

Μισό λεπτό, θα μου πείτε. Δεν πρέπει να ιεραρχούμε τα θέματά μας ανάλογα με τη σοβαρότητά τους;

Πώς θα θεωρήσω πιο σημαντικό τον ύπνο μου, όταν ο ηλικιωμένος γονέας μου είναι άρρωστος; Πώς θα προτιμήσω να γλεντήσω αντί να βοηθήσω την φίλη μου; Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα;

Φυσικά ναι. Αλλά θα πρέπει να εξασκήσετε την αντίληψή σας για να διακρίνετε ποια είναι η αληθινή εξαίρεση. Η κριτική μας σκέψη συχνά θολώνει όταν παρεμβάλονται οι ενοχές που μας οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.

Η κοινή λογική είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Ακολουθήστε την και δεν θα χάσετε.

Αν το παιδί σας έσπασε το πόδι του και πρέπει να τρέξετε στο γιατρό για να το βάλει στο γύψο, εννοείται ότι αποτελεί προτεραιότητα. Αν η καλύτερη φίλη, που είναι σαν αδελφή σας, σας τηλεφωνεί στις τρεις τα ξημερώματα επειδή ο άντρας της μόλις της ανακοίνωσε ότι τη χωρίζει γιατί έχει δεσμό με τη γραμματέα του, πάλι αποτελεί εξαίρεση.

Σκεφτείτε όμως πόσες φορές σπεύδετε για όχι και τόσο επείγουσες περιπτώσεις.

Η φίλη που χωρίζει κάθε εβδομάδα κι έρχεται κλαίγοντας να σας ζητήσει παρηγοριά, ποτέ όμως δεν ακούει τις συμβουλές σας και επαναλαμβάνει συνεχώς το ίδιο δράμα, αξίζει άραγε την προτεραιότητα στο ήδη φορτωμένο σας πρόγραμμα; Ή μήπως της την παραχωρείτε τόσο πρόθυμα επειδή σας έμαθαν ότι «έτσι κάνουν οι φίλοι»;

Κι αν «έτσι κάνουν οι φίλοι», αναρωτηθείτε πόσοι είναι οι φίλοι που ξέρετε με απόλυτη σιγουριά ότι θα γίνουν και για εσάς χαλί να τους πατήσετε σε ανάλογες περιστάσεις.

Προσφέρετε ευήκοον ους στα προβλήματα των άλλων και καλά κάνετε αν αυτό σας ευχαριστεί. Όμως εσείς σε ποιον ώμο θα γύρετε για να κλάψετε όταν το χρειαστείτε;

Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω. Η ζωή σας θα αλλάξει μόνον όταν αποφασίσετε να εφαρμόσετε αυτόν τον απλό κανόνα.

Πρώτα θα φροντίζετε εσάς και μετά όλους τους άλλους.

Κάντε το και θα νιώσετε άλλος άνθρωπος. Η ενέργειά σας θα ανέβει κατακόρυφα.

Θα είστε σαν μία πλήρως φορτισμένη μπαταρία που μπορεί να λειτουργεί στο φουλ. Θα αποδίδετε πολύ καλύτερα με οτιδήποτε καταπιάνεστε.

Μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσετε μία ζωή στο ύψος των αληθινών δυνατοτήτων σας, αυτή που πραγματικά σας αξίζει.

Ένα παράδειγμα

Όταν ήμουν νεαρή κοπέλα, στην πρώτη μου εργασία, με είχε εντυπωσιάσει μία συνάδελφος. Ήταν λίγο μεγαλύτερη από εμένα, είχε ήδη οικογένεια με δύο παιδιά και οι αρμοδιότητές της στο γραφείο ήταν περισσότερες από τις δικές μου.

Αυτό που με είχε ιντριγκάρει από την πρώτη μέρα που τη γνώρισα, ήταν ότι παρατήρησα πόσο άψογα βαμένα ήταν τα νύχια της. Δεν είχε κάνει κάποιο επαγγελματικό μανικιούρ με στρας. Ήταν φανερό ότι τα έβαφε μόνη της. Όμως ήταν πάντα περιποιημένα. Είχε υπέροχα χέρια.

Το να βάφει μία γυναίκα τα νύχια της δεν είναι βέβαια κάτι πολύπλοκο. Αλλά οπωσδήποτε θέλει το χρόνο του. Δεν είναι κάτι τόσο απλό, όπως το να βάλεις κραγιόν ή να χτενίσεις τα μαλλιά σου πριν βγεις από το σπίτι.

Εγώ, αν και ήμουν ελεύθερη και ζούσα με τους γονείς μου, χωρίς άλλες υποχρεώσεις πέρα από την εργασία μου, είχα δηλαδή άφθονο δικό μου ελεύθερο χρόνο, κατέληγα συχνά με μισοξεβαμένα νύχια που ποτέ δεν προλάβαινα να φτιάξω.

Σύντομα γίναμε φίλες. Με προσκάλεσε στο σπίτι της το οποίο ήταν σα να είχε βγει από περιοδικό διακόσμησης. Όμορφο, τακτοποιημένο και  καθαρό. Δεν είχε οικιακή βοηθό, μητέρα, πεθερά ή οποιαδήποτε άλλη  βοήθεια.  Ήταν μία τυπική εργαζόμενη μητέρα, σύζυγος και νοικοκυρά που τα έκανε όλα μόνη της.

Δεν κρατήθηκα και τη ρώτησα. «Πώς μπορείς και διατηρείς τόσο ωραία τα νύχια σου; Πότε προλαβαίνεις να τα βάφεις;»

«Α, είναι απλό» μου απάντησε. «Είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Πριν ασχοληθώ με οτιδήποτε άλλο, φτιάχνω τα νύχια μου. Πρώτα κάνω αυτό και ύστερα καταπιάνομαι με τις δουλειές. Γιατί ξέρω ότι αν το κάνω αντίστροφα, δεν θα τα βάψω ποτέ. Θα είμαι τόσο κουρασμένη μετά, που δεν θα έχω αντοχή για τίποτα».

Καλό παράδειγμα για όλες μας, συμφωνείτε;

1ος κανόνας:

Παντού και πάντα, πρώτα εσείς!

Όπως είπε η ανυπέρβλητη Κοκό Σανέλ:

“Μία γυναίκα πρέπει να είναι κομψή, υπέροχη και να γνωρίζει δύο πράγματα: ποια είναι και τι θέλει.”

 

Η σειρά σας τώρα. Σκεφτείτε σε ποιες περιπτώσεις της καθημερινής σας ζωής νομίζετε ότι σας είναι αδύνατον να βάλετε πρώτο τον εαυτό σας.

Γράψτε μου γι’ αυτό και θα σας απαντήσω προσωπικά, με πρακτικούς τρόπους για το τι θα πρέπει να κάνετε σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να φροντίζετε πρώτα εσάς χωρίς να φαίνεστε εγωίστρια, άκαρδη και χωρίς να χαλάτε τις σχέσεις σας με τους αγαπημένους σας.

Η ζωή που σας δόθηκε ανήκει σ’ εσάς και σε κανέναν άλλον!

Spread the love

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *