Διώξτε τις αμφιβολίες σας
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Πώς θα διώξετε τις αμφιβολίες

Πώς θα διώξετε τις αμφιβολίες και θα νιώσετε ασφαλής στον έρωτα

 

Πώς νιώθετε κάθε φορά που ο σύντροφός σας σας λέει ότι σας αγαπάει; Αισθάνεστε ήρεμη και ασφαλής; Όταν ακούτε γλυκόλογα πλέετε σε πελάγη ευτυχίας; Μπορείτε χαρούμενα και χωρίς δεύτερη σκέψη να του απαντήσετε «κι εγώ σ’ αγαπώ, πολύ»;

Ή μήπως βαθιά μέσα σας διστάζετε να τον πιστέψετε; Μήπως αμφιβάλετε για την αγάπη του;

Μήπως ακούτε μια φωνούλα να σας ψιθυρίζει: «Αν πραγματικά με αγαπούσε δεν θα χαιρόταν τόσο πολύ κάθε φορά που με αφήνει για να δει ποδόσφαιρο με τους φίλους του». Ή «λέει ότι με αγαπάει, αλλά τελευταία έχει αλλάξει, δεν φέρεται όπως τον πρώτο καιρό».

Κάποιες γυναίκες δεν έχουμε σχεδόν ποτέ νιώσει την πολυτέλεια να είμαστε απολύτως σίγουρες για τα αισθήματα του συντρόφου μας. Ό,τι κι αν πει, ό,τι κι αν κάνει ο άλλος προκειμένου να μας διαβεβαιώσει για την αγάπη του, εξακολουθούμε να νιώθουμε ανασφάλεια και να τον αμφισβητούμε.

«Κι αν με βαρέθηκε;» «Κι αν αύριο βρει κάποια καλύτερη;» «Λέει ότι με αγαπάει, αλλά δεν το εννοεί. Απλά δεν θέλει να με πληγώσει».

Έχουμε ολόκληρο ρεπερτόριο αρνητικών σκέψεων που σαμποτάρουν τις σχέσεις μας και δηλητηριάζουν την ψυχή μας. Γιατί μας συμβαίνει αυτό;

 

Η σωστή ερώτηση

Στην πραγματικότητα κάθε φορά που αναρωτιόμαστε αν μας αγαπούν αληθινά, κάνουμε λάθος ερώτηση.

Αντί να ρωτάμε: «Με αγαπάει πραγματικά;»

Θα ήταν καλύτερα να ρωτήσουμε: «Με αγαπώ πραγματικά;»

Γιατί η αλήθεια είναι ότι ποτέ κανείς δεν θα μπορέσει να μας αποδείξει την αγάπη του, αν αρχικά δεν αγαπάμε εμείς τον εαυτό μας.

Πίσω από τις αμφιβολίες για τον σύντροφό μας κρύβεται κάτι βαθύτερο: η έλλειψη αγάπης για τον εαυτό μας.

 

Πώς θα ξέρω ότι με αγαπώ;

Σε αντίθεση με ό,τι γενικά πιστεύεται, «αγαπώ τον εαυτό μου» δεν σημαίνει ότι φροντίζω την υγεία μου με το να τρέφομαι και να κοιμάμαι σωστά, ή ότι με καλομαθαίνω με λούσα και με ακριβά ρούχα, ή ότι διασκεδάζω πηγαίνοντας ταξίδια ή ότι υποκύπτω σε όποιον δελεαστικό πειρασμό θέλω να απολαύσω.

Μπορεί να κάνουμε όλα τα παραπάνω, αλλά για λάθος λόγους.

Μερικές ενδείξεις ότι ΔΕΝ αγαπάμε τον εαυτό μας είναι οι ακόλουθες:

 

  1. Ζητάμε επιβεβαίωση από τους άλλους.

Είτε από τους συντρόφους μας, είτε από τους φίλους μας, είτε από τους συνεργάτες μας αισθανόμαστε πάντα την ανάγκη οι άλλοι να μας ενθαρρύνουν και να μας δείχνουν τον θαυμασμό τους προκειμένου να νιώθουμε καλά. Φυσικά είναι υγιές να χαιρόμαστε όταν μας επιβραβεύουν και μας επαινούν. Διαφέρει όμως από το να χρειαζόμαστε την επιβράβευση, τον έπαινο ή την επιβεβαίωση των άλλων και να προσπαθούμε να τα εξασφαλίσουμε με κάθε τρόπο προκειμένου να νιώσουμε ότι αξίζουμε.

 

  1. Δυσκολευόμαστε να βρούμε σύντροφο.

Αν και φλερτάρουμε, βγαίνουμε ραντεβού ή ίσως και να δημιουργούμε σχέσεις, σύντομα απογοητευόμαστε και επιστρέφουμε στη μοναξιά μας. Μετά τον ενθουσιασμό του πρώτου καιρού κάθε σχέση μας φαίνεται να ξεθωριάζει και να αργοσβήνει ή να τελειώνει απότομα και ξαφνικά.

 

  1. Είμαστε υπερβολικά πολυάσχολες.

Ίσως φταίει η εργασιομανία μας και η αφοσίωση στην καριέρα μας. Τα δίνουμε όλα στη δουλειά και νιώθουμε περήφανες για τις επαγγελματικές μας επιτυχίες.

Ίσως έχουμε έναν τεράστιο κοινωνικό κύκλο και δεν ξέρουμε ποιον φίλο μας να πρωτοδούμε.

Ίσως λατρεύουμε τα ταξίδια και βρισκόμαστε συνεχώς με μία βαλίτσα στο χέρι. Ίσως είμαστε αθλητικοί τύποι και έχουμε μάθει να επιδιδόμαστε με μανία σε κάθε είδους σπορ.

Αν και είναι ωραίο να έχουμε πλούσια και ενδιαφέρουσα ζωή, η αχαλίνωτη δραστηριότητα μπορεί να κρύβει μία ενδόμυχη ανάγκη να γεμίσουμε το ψυχικό κενό και την αίσθηση μοναξιάς και ματαιότητας που μας βασανίζουν.

 

  1. Ξοδεύουμε πολύ χρήμα, χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να ευτυχήσουμε.

Τρέχουμε πίσω από κάθε νέα πνευματική μόδα. Κατά καιρούς παθιαζόμαστε με διάφορες φιλοσοφίες και θεωρίες. Γινόμαστε οπαδοί κάποιου γκουρού. Παρακολουθούμε άπειρα σεμινάρια εσωτερικής ανάπτυξης κι έχουμε διαβάσει αμέτρητα βιβλία αυτοβελτίωσης και αυτοβοήθειας. Όμως τίποτα δεν φαίνεται να μας ικανοποιεί. Οι προσωπικοί μας δαίμονες παραμένουν ριζωμένοι μέσα μας.

 

Είναι δυσάρεστο να αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας σε κάτι από τα παραπάνω. Νιώθουμε στενοχώρια και μας πλημμυρίζει η αυτολύπηση όταν συνειδητοποιούμε την κατάστασή μας. Βλέπουμε καθαρά πως όσα κάνουμε είναι ένα επιφανειακό λούστρο προκειμένου να καλύψουμε τις εσωτερικές μας ανασφάλειες που ωστόσο επιμένουν να υπάρχουν.

Όμως έχω καλά νέα: μπορούμε να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας.

 

Τι σημαίνει «με αγαπώ»;

Με αγαπώ σημαίνει με εκτιμώ, με σέβομαι, με αποδέχομαι όπως ακριβώς είμαι.

Σαν αποτέλεσμα αντλώ την ύψιστη ευχαρίστηση και ικανοποίηση από το γεγονός και μόνον ότι υπάρχω.

Όλα τα παραπάνω μαθαίνονται!

Μπορούμε να μάθουμε πώς να διώχνουμε τους φόβους που θρέφουν τις ανασφάλειές μας.

Μπορούμε να επανακτήσουμε την ηρεμία, την αταραξία μας και το υπέροχο αίσθημα της αυτοεκτίμησης που μας κάνει δυνατές και αλώβητες απέναντι στις γνώμες και τις συμπεριφορές των άλλων.

Από τη στιγμή που θα το καταφέρουμε, θα είμαστε πλέον αδιάφορες για το τι κάνει ή δεν κάνει ο άλλος. Θα αισθανόμαστε καλά, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες της ζωής μας.

Φυσικά θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε την αγάπη των άλλων, αλλά δεν θα την χρειαζόμαστε, δεν θα μας είναι πλέον απαραίτητη. Γιατί η ψυχή μας θα είναι ήδη γεμάτη ευφορία από την αγάπη που έχουμε εμείς οι ίδιες για εμάς.

Έτσι δεν θα χρειαστεί να ξαναρωτήσουμε τον σύντροφό μας αν μας αγαπάει. Δεν θα έχει σημασία, από τη στιγμή που αγαπάμε εμείς τον εαυτό μας.

Κι όταν θα μας δείχνει την αγάπη του δεν θα την αμφισβητούμε, γιατί θα είμαστε απόλυτα σίγουρες ότι την αξίζουμε και με το παραπάνω.

Η αυτοαγάπη είναι η πιο ελκυστική ιδιότητα που μπορεί να έχει μία γυναίκα.

Δεν είναι υπέροχο αυτό το συναίσθημα;

Αν θέλετε να το κατακτήσετε, ο πιο γρήγορος και εύκολος τρόπος είναι να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα «Μαθαίνω να αγαπώ τον εαυτό μου».

Είναι ένα πρόγραμμα απόλυτα πρακτικό, όχι μία θεωρία για το πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα ή τι θα ήταν καλό να κάνετε.

Θα σας δώσει πολύτιμα εργαλεία και τεχνικές για να χτίσετε σε σταθερή και μόνιμη βάση την πιο σημαντική σχέση στη ζωή σας: αυτή με τον εαυτό σας.

Επικοινωνήστε μαζί μου στο evridiki.kovani@gmail.com για να μάθετε περισσότερα.

 

Μπορείτε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει και άλλους.

Spread the love

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *