Δώρο η Αυτοεπιβεβαίωση
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Αυτοεπιβεβαίωση, η μεγαλύτερη ελευθερία.

Ένα πράγμα που λατρεύω στις γιορτές είναι τα δώρα. Μου αρέσει να παίρνω δώρα – αλλά πιο πολύ μου αρέσει να δίνω. Aπολαμβάνω τη διαδικασία της αναζήτησης, το ψάξιμο του τέλειου δώρου για τον κάθε αγαπημένο μου άνθρωπο.

Όλοι εσείς που διαβάζετε τα κείμενά μου είστε οι αγαπημένοι, δικοί μου άνθρωποι. Αποχαιρετώντας λοιπόν την χρονιά, θέλω να σας προσφέρω ένα δώρο. Το πιο πολύτιμο που θα μπορούσα να σας χαρίσω.

Πριν όμως σας το δώσω, θέλω από εσάς μίαν υπόσχεση.

Την υπόσχεση ότι αυτό το δώρο θα το τιμήσετε και θα το χρησιμοποιήσετε. Δεν θα το αφήσετε να πάει χαμένο. Δεν θα το ξεχάσετε παρατημένο σε μία γωνία, μετά τον πρώτο ενθουσιασμό που θα νιώσετε μόλις το ξετυλίξατε. Δεν θα το χαραμίσετε.

Θέλω να μου υποσχεθείτε ότι, μόλις λάβετε το δώρο μου, θα αρχίσετε αμέσως να το χρησιμοποιείτε. Θέλω να το απολαμβάνετε, να το χαίρεστε. Θέλω να το δοκιμάσετε και να το εφαρμόσετε εξαντλητικά, μέχρι τελικής πτώσεως.

Σας υπόσχομαι ότι, αν το κάνετε, η ζωή σας θα βελτιωθεί θεαματικά με τρόπους που ποτέ δεν είχατε ονειρευτεί!

Σύμφωνοι; Ωραία.

Χαίρομαι γιατί είμαι 100% σίγουρη ότι κανένα άλλο δώρο δεν είναι σπουδαιότερο και δεν έχει μεγαλύτερη αξία από αυτό.

 

Το πιο πολύτιμο δώρο για την ψυχική σας ηρεμία

Όχι, δεν πρόκειται για μία νέα επαναστατική μέθοδο επίτευξης στόχων, ούτε για τη μαγική δίαιτα που θα σας κάνει συλφίδα σε δύο εβδομάδες, ούτε για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να βρείτε ταίρι μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Το δώρο μου για εσάς είναι κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, κάτι που θα επηρεάσει βαθιά και για πάντα τη ζωή σας και την προσωπική σας εξέλιξη.

Το δώρο που θέλω να σας δώσω είναι η τέχνη της αυτοεπιβεβαίωσης.

 

Θέλω να μου πεις ότι αξίζω!

Εαν είστε όπως οι περισσότερες από εμάς, το πιθανότερο είναι ότι ζητάτε από τις σχέσεις σας αναγνώριση, εκτίμηση, θαυμασμό, σεβασμό.

Θέλετε ο αγαπημένος σας να σας διαβεβαιώνει για την αγάπη του, οι συνάδελφοι να εκτιμούν τα ταλέντα σας, τα παιδιά σας να σας σέβονται και οι φίλοι σας να σας λατρεύουν και να πίνουν νερό στο όνομά σας.

Θα μου πείτε: «και πού είναι το παράξενο;». Σωστά. Δεν είναι κακό να θέλουμε την αποδοχή και την αγάπη των άλλων. Είναι κάτι που μας γεμίζει χαρά και μας κάνει να αισθανόμαστε υπέροχα.

Τι γίνεται όμως στην αντίθετη περίπτωση; Πώς αντιδρούμε όταν δεν έχουμε την αναγνώριση που λαχταράμε τόσο πολύ; Τι σημαίνει αυτό για εμάς;

Αν δεν έχουμε καλλιεργήσει την τέχνη της αυτοεπιβεβαίωσης, το πιθανότερο είναι ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα νιώσουμε ότι δεν αξίζουμε, ότι δεν είμαστε αρκετοί, ότι κάπου μειονεκτούμε.

Αυτό μπορεί να αποβεί ολέθριο για τον ψυχισμό και την εξέλιξή μας. Ξαφνικά αρχίζουμε να μειώνουμε τον εαυτό μας, να συρρικνωνόμαστε, να μην έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας και να ανησυχούμε για το μέλλον.

Στις κοινωνικές συναναστροφές και στην εργασία μου συναντώ καθημερινά γυναίκες που ζουν μέσα στην ανησυχία και στο άγχος. Μου λένε: «Θέλω να κάνω αυτό, ξέρω ότι μπορώ να τα καταφέρω, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν θα βρω ανταπόκριση, αν θα αρέσει στους άλλους».

Η ερώτησή μου είναι: «Έχεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου;» «Πόση αναγνώριση προσφέρεις εσύ η ίδια στον εαυτό σου;» «Κάθε πότε χαίρεσαι με τις επιτυχίες σου και νιώθεις περήφανη για ότι κάνεις;» Σωστά μαντέψατε. Η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι: «Ποτέ»!

 

Η ιστορία μου

Κι εγώ η ίδια βρέθηκα πολλές φορές στο παρελθόν στην ίδια θέση. Όταν αποφάσισα εκτός από δημοσιογράφος να γίνω εκδότρια δημιουργώντας ένα πολιτιστικό περιοδικό, όλοι προσπάθησαν να με αποτρέψουν.

Μου έλεγαν ότι «δεν είναι καλή ιδέα», «δεν θα αποδώσει οικονομικά», «θα ήταν καλύτερα να βγάλω έναν τουριστικό οδηγό», «οι εκδόσεις είναι πολύπλοκος τομέας», «στα τουριστικά μέρη κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα πολιτιστικά» και πολλά άλλα παρόμοια.

Αν δεν είχα μάθει να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και τις αποφάσεις μου, αν δεν είχα εξασκηθεί στην τέχνη της αυτοεπιβεβαίωσης θα τα είχα παρατήσει πριν καν ξεκινήσω. Όμως ήξερα ότι, παρά τις καλές προθέσεις, οι συμβουλές τους θα ψαλίδιζαν τις δυνατότητές μου αν τις ακολουθούσα.

Αγνόησα λοιπόν τον καταστροφολογικό θόρυβο γύρω μου κι έκανα αυτό που  ήθελα και με το οποίο όλοι διαφωνούσαν.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, το περιοδικό εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια πηγή του εισοδήματός μου, καθώς και της προσωπικής μου εξέλιξης. Είναι κάτι που απολαμβάνω και για το οποίο ποτέ δεν μετάνιωσα.

Το ίδιο συνέβη όταν άρχισα να προσφέρω υπηρεσίες coaching. Σε κάποιους άρεσε η προσέγγισή μου, σε άλλους όχι. Με μερικούς υπήρχε χημεία και κατανόηση από την πρώτη συνάντηση, με άλλους όχι.

Αν περίμενα να αρέσω σε όλους, τότε θα τα είχα παρατήσει πολύ σύντομα.

Αν απογοητευόμουν κάθε φορά που κάποιος coachee αγνοούσε τις συμβουλές μου ή αδυνατούσε να τις ακολουθήσει, θα είχα καταλήξει να κατηγορώ τον εαυτό μου για σχολαστικότητα, αντί να συνειδητοποιήσω και να αποδεχθώ το γεγονός ότι δεν αρέσει σε όλους η σκληρή δουλειά και η προσωπική ευθύνη.

Έπρεπε ξανά και ξανά να μάθω να αποδέχομαι πρώτη εγώ εμένα, να στηρίζομαι στη διαίσθησή μου, να ακολουθώ το ένστικτό μου, να εμπιστεύομαι τις γνώσεις μου και ποτέ να μην τα παρατώ.

 

Πώς να μην χρειάζεσαι την επιβεβαίωση των άλλων

Φυσικά, όπως είπα και νωρίτερα, δεν είναι καθόλου κακό να ζητάμε την αποδοχή των άλλων. Ποιος δεν θέλει να νιώσει ότι τον αγαπούν και τον θαυμάζουν οι γονείς του, ο συντρόφος του, τα παιδιά του, οι φίλοι του;

Όμως αν βασιζόμαστε μόνο σ’ αυτό για να αισθανθούμε καλά, αλλιώς παραπαίουμε, τότε χάνουμε την ελευθερία μας και μπλέκουμε σε οδυνηρά συναισθήματα που μπορεί να φτάσουν ακόμα και στην κατάθλιψη.

Είναι λυπηρό κι όμως φτάνουμε στο σημείο να αναζητάμε αυτή την αναγνώριση ακόμα και από τους αγνώστους. Σκεφτείτε και απαντήστε με ειλικρίνεια. Πόσες φορές δεν ποστάρατε κάτι στα social media και αμέσως σπεύσατε να παρακολουθείτε πόσα likes πήρε η ανάρτησή σας;

Αν η ανταπόκριση ήταν χλιαρή ίσως αναρωτηθήκατε: «Τι δεν πάει καλά με μένα;» «Μα κανένας δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά που γράφω;» «Τόσο χάλια ήταν αυτή η φωτογραφία;» «Τι καλύτερο έχουν οι άλλοι;» «Πότε επιτέλους θα μάθω;»

Αμφισβητούμε την αξία μας, βασισμένοι στην κρίση ανθρώπων που μας είναι παντελώς άγνωστοι και των οποίων η γνώμη δεν θα έπρεπε να σημαίνει τίποτα για εμάς, αν είμασταν συναισθηματικά υγιείς.

Όμως δεν είμαστε. Αντίθετα, είμαστε απελπισμένοι, βασανισμένοι από μια  υπόγεια, ανέκφραστη λαχτάρα να αγαπηθούμε, να αναγνωριστούμε, να εκτιμηθούμε. Κι όσο πιο δυνατή είναι αυτή η λαχτάρα, τόσο περισσότερο μας καταρρακώνει η έλλειψή της.

 

Μαθαίνοντας την τέχνη της αυτοεπιβεβαίωσης

Συμπυκνώνοντας την εμπειρία μου, θα μοιραστώ μαζί σας τρεις πολύτιμες συμβουλές για να γλυτώσετε από το μαρτύριο της ανάγκης της αναγνώρισης και της επιβεβαίωσης από τους άλλους.

Αν τις ακολουθήσετε θα γλυτώσετε χρόνο, κόπο και πόνο. Θα διατηρείτε την ψυχική σας ηρεμία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Θα γίνετε ο καλύτερός σας φίλος. Θα πάρετε πίσω τη δύναμή σας. Δεν θα χρειάζεστε πια την αποδοχή και τον θαυμασμό των άλλων διότι θα είστε γεμάτες αυτοπεποίθηση και θα έχετε υψηλή αυτοεκτίμηση. Θα σφύζετε από ζήλο για ζωή και θα αγαπάτε τον εαυτό σας γι’ αυτό που είναι και όπως ακριβώς είναι.

  1. Νιώστε περήφανες για τον εαυτό σας. Δώστε στο μυαλό σας τις αποδείξεις που χρειάζεται για να θυμηθεί πόσο σπουδαίες είστε. Πάρτε μολύβι και χαρτί και καταγράψτε όλες τις μέχρι τώρα επιτυχίες και τα επιτεύγματά σας, τα ταλέντα και τα χαρίσματα που σας κάνουν τόσο υπέροχα ξεχωριστές. Γιορτάστε τον μοναδικό σας, ταλαντούχο εαυτό. Θαυμάστε τον. Εκτιμήστε τον. Αγαπήστε τον.
  2. Σταματήστε από εδώ κι εμπρός να ζητάτε τη γνώμη των άλλων για οτιδήποτε αφορά εσάς και τη ζωή σας. Μην ξανακάνετε σε κανέναν την ερώτηση «Τι νομίζεις ότι πρέπει να κάνω;». Κανείς δεν είναι πιο κατάλληλος από εσάς να απαντήσει. Ψάξτε βαθιά μέσα σας. Ανοίξτε διάλογο με την ψυχή σας. Είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας. Χτίστε μαζί της μία αληθινή και ακλόνητη σχέση και βασιστείτε σε αυτήν για καθοδήγηση και διαύγεια. Δείξτε της εμπιστοσύνη.
  3. Φροντίστε το εσωτερικό σας παιδί. Δεν μεγαλώσαμε όλοι με την θετικότητα και την ενθάρρυνση που χρειάζεται ένα παιδί για να νιώσει σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Ίσως οι γονείς μας υπήρξαν επικριτικοί, υπερπροστατευτικοί ή αδιάφοροι. Τα πρώιμα τραύματα συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους ενήλικους εαυτούς μας. Η έλλειψη αποδοχής από το άμεσο περιβάλλον μας, την εποχή που διαμορφωνόταν ο χαρακτήρας μας είναι ένα από αυτά. Όμως τώρα μπορούμε να γιατρέψουμε τις πληγές μας. Αγκαλιάστε το μικρό παιδί που κρύβεται μέσα σας. Μιλήστε του τρυφερά, καθησυχαστικά, με τα λόγια που θα θέλατε να έχετε ακούσει κάποτε από τη μητέρα ή τον πατέρα σας. Κάντε το να νιώσει ασφάλεια, αγάπη και αποδοχή. Πείτε του ότι όλα θα πάνε καλά, ότι μπορεί να βασιστεί επάνω σας κι ότι θα είστε πάντα κοντά του.

 

Μια νέα ζωή

Όσο συχνότερα εφαρμόζετε τις παραπάνω συμβουλές, τόσο συντομώτερα θα αποτοξινωθείτε από το δηλητήριο της ανάγκης για εξωτερική επιβεβαίωση από τους άλλους. Θα γλυτώσετε από τον πόνο που φέρνει η έλλειψη ικανοποίησης αυτής της ανάγκης.

Θα νιώσετε ψυχική ηρεμία και εσωτερική ασφάλεια. Θα πλημμυρίσετε γαλήνη. Θα αδιαφορείτε για το πώς σκέφτονται οι άλλοι για εσάς γιατί η δική σας γνώμη θα μετράει πολύ περισσότερο. Θα είστε πάντα ευδιάθετοι, γεμάτοι δύναμη και χαρά.

Το σπουδαιότερο όφελος είναι ότι θα αρχίσετε να έχετε μία υπέροχη σχέση με τον σημαντικότερο άνθρωπο στη ζωή σας: τον εαυτό σας.

Όλοι οι άλλοι έρχονται και παρέρχονται, όμως εσείς είστε πάντα εκεί. Γιατί να μην συμμαχήσετε ώστε να απολαμβάνετε μαζί μία ζωή γεμάτη αυτοαποδοχή, αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό; Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από αυτό;

 

Εμείς και οι άλλοι

Τονίζω και πάλι, ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλουμε και να απολαμβάνουμε τον θαυμασμό και την επιβεβαίωση των άλλων. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν εξαρτιόμαστε από αυτά για να νιώσουμε καλά, όταν μας είναι απαραίτητα γιατί αλλιώς αισθανόμαστε λίγοι, μικροί και αμφισβητούμε την αξία μας.

Αν εφαρμόσετε τα παραπάνω για όλη την επόμενη χρονιά, στο τέλος του 2022  θαύματα θα έχουν συμβεί στη ζωή σας σαν αποτέλεσμα αυτής της εσωτερικής εργασίας!

Αυτό λοιπόν είναι το δώρο μου. Σας προσφέρω την δύναμη και την τέχνη της αυτοεπιβεβαίωσης. Εξασκείστε την καθημερινά. Και μην κρίνετε αρνητικά τον εαυτό σας κάθε φορά που επιζητάτε την αναγνώριση των άλλων. Είναι κάτι πολύ φυσικό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις κάντε λίγη ενδοσκόπηση. Τι είναι αυτό που στ’ αλήθεια ζητάτε από το άλλο πρόσωπο; Ό,τι κι αν είναι, προσφέρετέ το πρώτοι εσείς στον εαυτό σας.

Αν θέλετε να σας εκτιμήσουν, εκτιμήστε τον εαυτό σας. Αν θέλετε να σας αγαπήσουν, μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας. Αν θέλετε να σας θαυμάσουν, θαυμάστε τον εαυτό σας. Αν θέλετε να σας διαβεβαιώσουν ότι είστε αρκετοί και αξίζετε, θυμήστε με αγάπη στον εαυτό σας πόσο πολύτιμος και μοναδικός είναι.

Όλα είναι στο χέρι σας. Αν δεν το κάνετε εσείς για εσάς, δεν πρόκειται να το κάνει κανένας άλλος. Μπορείτε να νιώθετε πλήρεις χωρίς καμία έξωθεν καλή μαρτυρία.

Όπως είπε και ο Σενέκας:

“Αυτό που πιστεύεις για τον εαυτό σου είναι πολύ πιο σημαντικό απ’ αυτό που οι άλλοι πιστεύουν για σένα”.

Καλή χρονιά, ευτυχισμένη και χαρούμενη!

 

Spread the love

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *