Συνήθειες και στόχοι
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Φέτος αντί να βάλετε στόχους, κάντε αυτό!

Φέτος αντί να βάλετε στόχους, κάντε αυτό!

 

Νέα χρονιά, νέα αρχή. Πόσες φορές δεν το έχουμε ακούσει; Πόσες ελπίδες δεν εναποθέτουμε στο ξεκίνημα του χρόνου για το μέλλον μας; Πόσο σίγουροι δεν είμαστε πάντα ότι αυτή τη χρονιά όλα θ’ αλλάξουν προς το καλύτερο;

Η πρωτοχρονιά είναι για τους περισσότερους ανθρώπους μια μέρα γεμάτη προσδοκίες και όνειρα για τον χρόνο που μόλις αρχίζει.

Πόσες φορές δεν είπαμε ότι φέτος θα…

 • Κόψω το τσιγάρο
 • Χάσω είκοσι κιλά
 • Κάνω το εξωτικό ταξίδι που χρόνια ονειρεύομαι
 • Αυξήσω το εισόδημά μου
 • Βρω τον ιδανικό μου σύντροφο
 • Κάνω την εργασία που πάντα ήθελα
 • Ανακαλύψω τον σκοπό της ζωής μου
 • Διευρύνω τον κοινωνικό μου κύκλο
 • Γράψω ένα βιβλίο
 • Μετακομίσω στην εξοχή
 • Θα μάθω την ξένη γλώσσα που πάντα ήθελα

 

Αν είστε σαν εμένα, η λίστα σας θα είναι πλούσια σε ιδέες και αποφάσεις για τον νέο χρόνο. Θα νιώθετε γεμάτοι/ες ενθουσιασμό και σίγουροι/ες ότι θα πραγματοποιήσετε όλα σας τα όνειρα. Ή τουλάχιστον ότι θα προσπαθήσετε σοβαρά.

Δυστυχώς το πιθανότερο είναι ότι όλοι οι μεγαλεπήβολοι στόχοι μας θα έχουν ξεχαστεί τελείως μετά από δύο, το πολύ τρεις εβδομάδες.

 

Γιατί δεν λειτουργεί η στοχοθεσία

Μα γιατί συμβαίνει αυτό; Αφού ξέρουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αφού η λίστα μας περιλαμβάνει πράγματα αξιόλογα, διασκεδαστικά και πολύ σημαντικά για εμάς, όνειρα κι επιθυμίες που μπορεί να μας στοιχειώνουν για χρόνια.

Τι φταίει και δεν πετυχαίνουμε;

Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο κυριότερος όμως είναι ένας.

Οι κακές μας συνήθειες.

Έχουμε εδραιωμένες συνήθειες που δεν μας βοηθούν να πετύχουμε τους στόχους μας. Αντίθετα, μας απομακρύνουν από αυτούς.

Όλοι ξέρουμε για ποιες συνήθειες μιλάω.

Αν ο στόχος μου είναι να γίνω πιο παραγωγική στη δουλειά μου και για να τον πετύχω πρέπει να ξυπνώ κάθε μέρα μία ώρα νωρίτερα απ΄ότι συνήθιζα, όμως εγώ κάθε νύχτα σερφάρω στο ίντερνετ μέχρι αργά  είναι σίγουρο ότι θα αποτύχω.

Αν θέλω να χάσω βάρος, αλλά δεν μπορώ να εγκαταλείψω την αγαπημένη μου συνήθεια μου να τρώω γλυκό κάθε βράδυ, είναι και πάλι σίγουρο ότι θα αποτύχω ν’ αδυνατίσω.

Εκτός από τις παραπάνω απλές συνήθειες, υπάρχουν και άλλες που δρουν υπόγεια και σαμποτάρουν τις προσπάθειές μας με χειρότερο τρόπο.

Είναι οι νοητικές και συναισθηματικές μας συνήθειες που μας εμποδίζουν να πετύχουμε τους στόχους μας. Είναι δηλαδή ο τρόπος με τον οποίον έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε και να αισθανόμαστε.

Για παράδειγμα, αν ένας πωλητής αποφασίσει ότι για να αυξήσει τις πωλήσεις του θα πρέπει να κάνει περισσότερες επαφές με υποψήφιους πελάτες, αλλά βαθιά μέσα του δεν πιστεύει στην αξία του προϊόντος του ή στις επαγγελματικές του ικανότητες νιώθει ανασφάλεια, αμηχανία και, ως εκ τούτου, αρχίζει να αναβάλει τις επαφές για το κλείσιμο των απαραίτητων ραντεβού. Η κακή συνήθεια της αβεβαιότητας, της χαμηλής αυτοεικόνας τον οδηγεί στην αναβλητικότητα και τον καταδικάζει σε αποτυχία.

Κάποιος θέλει να προτείνει συνάντηση με κάποιο άτομο του άλλου φύλου που του αρέσει, αλλά μέσα του πιστεύει ότι δεν είναι ελκυστικός/ή. Δεν θα τολμήσει καν να κάνει την πρόταση. Έχει συνηθίσει να σκέφτεται «σιγά μη θέλει εμένα», «δεν αξίζω και πολλά» και άλλα παρόμοια… Αυτού του είδους οι σκέψεις δεν εκφράζουν την αλήθεια. Είναι μία κακή διανοητική συνήθεια, που μπορεί να αλλάξει.

Όπως είπε ο Graham Greene: “Η δυστυχία, όπως και ο οίκτος, μπορούν να γίνουν συνήθεια”.

Υπάρχει λύση. Να πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας!

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε; Είναι καταδικασμένες σε αποτυχία όλες μας οι προσπάθειες να πετύχουμε τους στόχους μας και να εκπληρώσουμε τις φιλοδοξίες μας;

Φυσικά όχι. Υπάρχει λύση.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να μετατρέψουμε τον κάθε στόχο σε συνήθειες.

Στη συνέχεια θα υιοθετήσουμε αυτές τις συνήθειες.

Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να μας εξασφαλίσει την επιτυχία των στόχων. Κυρίως όμως μας δίνει τη δυνατότητα να εξελιχθούμε και να αναπτυχθούμε σαν προσωπικότητες.

Κάθε φορά που κατακτούμε έναν στόχο ανεβαίνουμε βαθμίδα. Γινόμαστε καλύτεροι, ικανότεροι, πιο επιτυχημένοι.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν: Τι πρέπει να κάνω σε καθημερινή βάση για να πετύχω αυτόν τον στόχο;

Κι αυτό το κάτι που είναι απαραίτητο για τον στόχο μας ας τον κάνουμε συνήθεια.

Ακόμα καλύτερα είναι να «ξεχάσουμε» τον στόχο και να επικεντρωθούμε στην καθημερινή συνήθεια που είναι απαραίτητη για την επίτευξή του.

Αλλάζοντας συνήθειες, αλλάζουμε ταυτότητα.

Ο αθλητής είναι αυτός που κάθε μέρα προπονείται.

Ο συγγραφέας είναι αυτός που κάθε μέρα γράφει.

Ο επιχειρηματίας είναι αυτός που κάθε μέρα διαπραγματεύεται.

Ο λεπτός άνθρωπος είναι αυτός που καθημερινά διατρέφεται υγιεινά και σωστά.

Αλλάζοντας συνήθειες, αλλάζουμε ταυτότητα. Δεν είμαστε πλέον το υπέρβαρο άτομο που κάνει δίαιτες, μετράει θερμίδες, τρέχει στα γυμναστήρια και κάνει ό,τι μπορεί για να αδυνατίσει. Είμαστε σε φόρμα, συνηθισμένοι/ες να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρούμε μία λεπτή σιλούετα.

Ξεχάστε λοιπόν τους στόχους σας, ξεχάστε τον καταμερισμό σε μικρότερα κομμάτια και αρχίστε να αναπτύσσετε καλές συνήθειες.

 • Αν στόχος σας είναι να γράψετε ένα βιβλίο, ξεκινήστε να γράφετε κάθε μέρα πεντακόσιες λέξεις.
 • Αν στόχος σας είναι να βρείτε σύντροφο, αποκτήστε τη συνήθεια της κοινωνικοποίησης. Αρχίστε να βγαίνετε καθημερινά με τους φίλους σας, να συμμετέχετε σε κοινωνικές εκδηλώσεις και να είστε ανοιχτή σε νέες γνωριμίες.
 • Αν στόχος σας είναι να αδυνατίσετε, κάντε το συνήθεια να μετράτε καθημερινά τις θερμίδες που καταναλώνετε ώστε να μην υπερβαίνετε το όριό σας.
 • Αν στόχος σας είναι να κάνετε το ταξίδι των ονείρων σας, αποκτήστε τη συνήθεια να αποταμιεύετε καθημερινά γι’ αυτόν τον σκοπό.

Όλοι οι στόχοι μπορούν να μετατραπούν σε συνήθειες.

Η επίτευξή τους προϋποθέτει να ενστερνιστούμε και να κατακτήσουμε αυτές τις συνήθειες.

Εμπρός λοιπόν!

Καλή χρονιά, με νέες συνήθειες που θα μας κάνουν τον άνθρωπο που πετυχαίνει τους στόχους του!

 

Μπορείτε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει και άλλους.

 

 

 

 

 

Spread the love

3 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *