Το Savoir Vivre της Ευτυχισμένης Γυναίκας
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

To Savoir Vivre της Ευτυχισμένης Γυναίκας

To Savoir Vivre της Ευτυχισμένης Γυναίκας

 Ώρα για μερικούς διαφορετικούς «καλούς τρόπους»!

 • Μήπως βαρεθήκατε να είστε το καλό κορίτσι;
 • Μήπως στην προσπάθεια να ικανοποιείτε τους άλλους έχετε καταλήξει να αδικείτε τον εαυτό σας;
 • Μήπως νιώθετε ότι παρά τον ζήλο, την συνεργατική σας διάθεση και τις υψηλές σας επιδόσεις, άτομα λιγότερο ικανά από εσάς σας παραγκωνίζουν στον επαγγελματικό σας χώρο;
 • Μήπως οι άντρες που σας ερωτεύονται σύντομα σας θεωρούν δεδομένη και τελικά αδιαφορούν για εσάς;
 • Μήπως οι αρνητικές εμπειρίες της ζωής σας έχουν στερήσει την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά σας;
 • Μήπως αισθάνεστε επιτακτική την ανάγκη να ανακτήσετε τον αυτοσεβασμό σας και να μάθετε να βάζετε όρια, αλλά δεν ξέρετε πώς;

Αν κάτι από τα παραπάνω σας αφορά, συνεχίστε να διαβάζετε.

Εμείς οι γυναίκες είμαστε καλόβολα πλάσματα. Μας έχουν πείσει ότι έτσι είναι η φύση μας, είτε αυτό ισχύει ή όχι.

Θέλουμε να δημιουργούμε φιλίες, να ερωτευόμαστε, να γεννάμε μωρά, να φτιάχνουμε οικογένειες, να διακοσμούμε τα σπίτια μας, να φτιάχνουμε τη φωλιά μας, να καθαρίζουμε, να πλένουμε και να μαγειρεύουμε, να μεγαλώνουμε παιδιά, να φροντίζουμε ηλικιωμένους, να χτίζουμε κοινότητες, να καλλιεργούμε και να συντηρούμε ένα στέρεο κοινωνικό δίκτυο γύρω μας, να συνεισφέρουμε στην ειρήνη και στη δικαιοσύνη.

Ο βαθύς και απώτερος σκοπός όλων όσων κάνουμε, προσπαθούμε και επιδιώκουμε είναι να νιώσουμε ευτυχισμένες.

Η ευτυχία κι εμείς

Τι σημαίνει όμως ευτυχία και πώς θα κατακτήσουμε αυτό το πολυπόθητο αγαθό; Φαίνεται ότι είναι μία χίμαιρα, μία σειρά από στιγμές που πάντα κρατούν λίγο και μας αφήνουν μόνο μια ανάμνηση.

Υπάρχει ευτυχία που διαρκεί και πώς μπορούμε να την βρούμε;

Ο άνθρωπος κινείται πάντα προς δύο κατευθύνσεις. Η μία είναι η επιδίωξη της ευχαρίστησης και η άλλη η αποφυγή του πόνου.

Η ευτυχία είναι μία εσωτερική κατάσταση και μία ψυχική διάθεση. Σημαίνει ότι είμαστε ήρεμες, γαλήνιες, νιώθουμε πληρότητα, αυτοπεποίθηση, ευγνωμοσύνη, αισιοδοξία.

Σημαίνει ότι γνωρίσαμε τον εαυτό μας σύμφωνα με το “γνώθι σαυτόν” του Σωκράτη και τον αγαπήσαμε έτσι όπως είναι.

Σημαίνει ότι είμαστε απόλυτα ικανοποιημένες στο παρόν μας και ταυτόχρονα περιμένουμε με βεβαιότητα και θετική προσδοκία τα καλύτερα για το μέλλον μας.

Σημαίνει ότι εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, τους ανθρώπους και τη ζωή.

Σημαίνει ότι αισθανόμαστε ικανές να ανταποκριθούμε με επιτυχία σε ό,τι κι αν μας συμβεί.

Ένας από τους βασικούς τρόπους να πετύχουμε αυτή την κατάσταση ψυχικής ευδαιμονίας είναι οι αρμονικές σχέσεις με τους γύρω μας.

Όπως είπαμε πιο πάνω, η καλλιέργεια σχέσεων θεωρείται έμφυτη γυναικεία ιδιότητα, κάτι στο οποίο είμαστε πολύ καλές.

Όμως οι σχέσεις δεν χτίζονται από μόνες τους ούτε συμβαίνουν τυχαία. Χρειάζονται καλλιέργεια, υπομονή και συγκεκριμένες δεξιότητες.

Σαν άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας κοινωνικά όντα.

Δεν πρόκειται απλά για μία επιλογή – είναι μια βαθιά ενστικτώδης ανάγκη να ανήκουμε κάπου, να μας αναγνωρίζουν, να μας αγαπούν, να μας σέβονται, να αισθανόμαστε σημαντικοί και χρήσιμοι.

Savoir Vivre και Ευτυχία

Αν αναρωτιέστε τι σχέση έχει το Savoir Vivre με την αναζήτηση της προσωπικής ευτυχίας, σας διαβεβαιώνω ότι έχει πολύ μεγάλη!

Οι καλοί τρόποι, όχι με τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα που συνηθίσαμε να τους αποδίδουμε, αλλά με την ουσιαστική τους έννοια και ιδωμένοι από μία εντελώς άλλη οπτική γωνία, είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να γίνουμε ευτυχισμένες.

Εδώ δεν θα μιλήσουμε για το κλασικό savoir vivre των σαλονιών, αυτό που μας υποδεικνύει πώς να συμπεριφερόμαστε σε συγκεκριμένες κοινωνικές περιστάσεις και ποιους τυπικούς κανόνες πρέπει να εφαρμόζουμε.

Θα μιλήσουμε για κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ξέρουμε ήδη πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους άλλους. Οι γονείς μας, η εκκλησία, το σχολείο και η κοινωνία φρόντισαν να μας διδάξουν από πολύ νωρίς το ρόλο μας, το ρόλο του καλού κοριτσιού.

Αυτό που δεν μας έμαθε ποτέ κανείς είναι το πώς θα πρέπει να φερόμαστε πρώτα απ’ όλα στον εαυτό μας. Έχουμε πλήρη άγνοια των στοιχειωδών κανόνων συμπεριφοράς που μας διευκολύνουν να έχουμε καλές σχέσεις με όλους, όχι όμως σε βάρος μας.

Με άλλα λόγια δεν μάθαμε ποτέ πώς να βάζουμε πρώτα εμάς.

Γι’ αυτό ακριβώς θα μιλήσουμε εδώ.

Τι είναι το Savoir Vivre της Ευτυχισμένης Γυναίκας;

Το Savoir Vivre της Ευτυχισμένης Γυναίκας είναι ένα απλό σύνολο οδηγιών για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε προκειμένου να είστε ευτυχισμένες με τον εαυτό σας και να έχετε αρμονικές σχέσεις με τους άλλους.

Δεν πρόκειται για κάποιο φεμινιστικό μανιφέστο.

Το Savoir Vivre της Ευτυχισμένης Γυναίκας αντιμετωπίζει τους άντρες σαν συντρόφους, φίλους και συμμάχους, όχι σαν αντίπαλους και εχθρούς – και σε καμία περίπτωση σαν αφέντες.

Γι’ αυτό και οι κανόνες του είναι εντελώς διαφορετικοί από όσα μας έχουν μάθει για τις σχέσεις μας μαζί τους.

Βασίζονται στην αντίληψη ότι τον πρώτο λόγο στη ζωή μας πρέπει να τον έχουμε εμείς και όχι οι άλλοι, ακόμα κι αν πρόκειται για τα πιο αγαπημένα και οικεία μας πρόσωπα.

Θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να είμαστε ευγενικές αλλά και αποφασιστικές, ευέλικτες αλλά και αυθεντικές, συνεργάσιμες αλλά και ανεξάρτητες.

Με δύο λόγια, θα μάθουμε πώς να είμαστε αληθινές γυναίκες και πώς να χαιρόμαστε τη θηλυκή μας δύναμη χτίζοντας αρχικά τη σχέση με εμάς και στη συνέχεια με όλους τους άλλους επάνω σε βάσεις ισοτιμίας.

Το κέντρο βάρους βρίσκεται όχι στο πώς να συμπεριφερόμαστε στους άλλους, αλλά στον ίδιο μας τον εαυτό.

Πώς να δημιουργούμε σχέσεις έχοντας σα γνώμονα τι ωφελεί αρχικά εμάς και στη συνέχεια τους άλλους και το σύνολο και όχι το αντίστροφο, όπως κάνουμε μέχρι τώρα.

Η ιστορία μου

Πολλά χρόνια εμπειρίας και βιωμάτων με δίδαξαν ότι αυτό που μετράει πάνω απ’ όλα είναι οι πράξεις μας.

Πέρα από τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αναλύσεις και τους αναμηρυκασμούς των προβλημάτων μου, τελικά αυτό που έκανε πάντα τη διαφορά και με βοηθούσε να περάσω σε άλλο επίπεδο ήταν η δράση.

Ό,τι κι αν έλεγα, ό,τι κι αν ένιωθα, ό,τι κι αν σκεπτόμουν, αποτέλεσμα έφερναν μόνον οι πράξεις μου. Μόνον αυτές έδιναν λύσεις στα προβλήματα είτε αυτά αφορούσαν την προσωπική, την κοινωνική ή την επαγγελματική μου ζωή.

Κατά καιρούς αντιμετώπισα πολλά διλήμματα. Ζητήματα που με βασάνιζαν και με κρατούσαν ξάγρυπνη τις νύχτες.

Μερικά από αυτά είναι πιθανόν να ταλαιπωρούν κι εσάς.

Ερωτήματα όπως:

 • Πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε ώστε να εξασφαλίζουμε τη συνεργασία των άλλων ακόμα κι όταν οι απόψεις τους διαφέρουν από τις δικές μας;
 • Πώς μπορούμε να μην οπισθοχωρούμε μπροστά στις δυσκολίες;
 • Πώς μπορούμε να πείθουμε χωρίς να γινόμαστε πιεστικές;
 • Πώς μπορούμε να αποκτούμε αυτό που θέλουμε χωρίς παρακάλια;
 • Πώς μπορούμε να μετατρέπουμε μία προσωρινή αποτυχία σε μόνιμη επιτυχία;
 • Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιδρούμε όταν κάποιος μας πληγώνει, μας προσβάλει, μας αγνοεί ή μας αδικεί;
 • Πώς μπορούμε να βελτιώνουμε τη διάθεσή μας ακόμα κι όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά;
 • Πώς να παραμένουμε ψύχραιμες σε στιγμές κρίσης και μεγάλης αναταραχής;

Σε όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα παρόμοια ερωτήματα θα σας δώσω απαντήσεις μέσα από το Savoir Vivre της Ευτυχισμένης Γυναίκας.

Είναι οι συμπεριφορές που, από την πρώτη στιγμή, αποδείχθηκαν μακράν οι αποτελεσματικότερες για κάθε πρόκληση που χρειάστηκε να αντιμετωπίσω.

Είναι ο προσωπικός μου ηθικός κώδικας που τον μοιράζομαι σήμερα μαζί σας όχι απλά γιατί με εκφράζει, αλλά γιατί είμαι σίγουρη ότι θα βοηθήσει κι εσάς.

Είναι ένα μίγμα της σοφίας των μητέρων και των γιαγιάδων μας και των κατακτήσεων της σύγχρονης γυναίκας που μας μαθαίνει πώς να είμαστε κυρίαρχες του παιχνιδιού της ζωής και να αποκτάμε αυτά που θέλουμε. Γιατί η ζωή είναι παιχνίδι κι έτσι πρέπει να την απολαμβάνουμε, αντί να κοπιάζουμε προσπαθώντας να υποδυθούμε τον ρόλο της super woman.

Κι όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να περάσουμε χρόνια ψυχανάλυσης και ενδοσκόπησης.

Δεν έχω απολύτως τίποτα εναντίον της εσωτερικής εργασίας. Ίσα-ίσα υπήρξα ένθερμος θιασώτης όλων των θεωριών της new age εποχής που χαρακτήρισε τη γενιά μου. Είμαι αυτή που είμαι σήμερα σε ένα μεγάλο βαθμό χάρη σε αυτές.

Όμως ξέρω ότι η ομφαλοσκόπηση δεν είναι πανάκεια και δεν είναι πάντα η λύση στα πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας, ούτε στις τριβές με τους άλλους ανθρώπους.

Αν έχετε περάσει κι εσείς όλο το φάσμα της αυτοβελτίωσης και της αυτογνωσίας, είμαι σίγουρη ότι με καταλαβαίνετε.

Ίσως ενθουσιαστήκατε με όλα αυτά, όπως κι εγώ, αλλά κάποια στιγμή απογοητευτήκατε.

Κάνατε κάθε προσπάθεια με τον ζήλο του νεοφώτιστου. Διαβάσατε βιβλία, παρακολουθήσατε σεμινάρια και εργαστήρια, εφαρμόσατε άπειρες τεχνικές, κάνατε διαλογισμούς, οραματισμούς, γιόγκα, ρέϊκι, απομονωθήκατε σε βουνά και σε σπηλιές προκειμένου να τα βρείτε με τον εαυτό σας και με τους άλλους.

Διαπιστώνετε όμως ότι, μετά από τόσα χρόνια εσωτερικής δουλειάς, στην ουσία τίποτα δεν έχει αλλάξει στη ζωή σας εξωτερικά.

Παραμένετε μόνη, χωρίς σύντροφο ή με σχέσεις που αργά ή γρήγορα τελειώνουν. Ο φιλικός και κοινωνικός σας κύκλος αντί να διευρύνεται, δείχνει να συρρικνώνεται. Οι επαγγελματικές δυσκολίες συνεχίζονται και μάλιστα πολλαπλασιάζονται και σας είναι όλο και πιο δύσκολο να τις διαχειριστείτε.

Αν και τα έχετε βρει με τον εαυτό σας, εξακολουθείτε να μην τα βρίσκετε με τους άλλους.

Ίσως μάλιστα το γεγονός ότι έχετε εξελιχθεί τόσο πολύ σε θέματα αυτογνωσίας και αυτοπαρατήρησης σας έχει αποκόψει λίγο από το περιβάλλον σας.

Είναι σα να περάσατε σε άλλο επίπεδο, όπου νιώθετε εσωτερικά πλήρης, αλλά εξωτερικά μόνη. Κι αυτό είναι κάτι που δεν το θέλετε.

Ίσως πάλι δεν σας αφορά καθόλου ο δρόμος της εσωτερικής αναζήτησης. Θέλετε μόνο να σταματήσετε να καυγαδίζετε με τον άντρα σας, να καλυτερέψετε τις σχέσεις με τα παιδιά σας ή να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Αλλά δεν ξέρετε πώς να το καταφέρετε.

Το Savoir Vivre της Ευτυχισμένης Γυναίκας θα σας ανοίξει τα μάτια και θα σας δείξει ένα νέο δρόμο.

Μη βιαστείτε να θεωρήσετε παρωχημένους τους κανόνες του. Μη σας ξεγελάει ο τίτλος του.

Άλλωστε δεν αναφέρομαι στο παραδοσιακό savoir vivre, που ήδη το γνωρίζετε, αλλά σε κάτι άλλο. Η διαφορά είναι τεράστια, όπως θα ανακαλύψετε και μόνες σας.

 • Θέλετε να αναπτύξετε σταθερές, υγιείς συναισθηματικές σχέσεις;
 • Θέλετε να επιταχύνετε την εξέλιξη της καριέρας σας;
 • Θέλετε να τα έχετε καλά με το πιο σημαντικό πρόσωπο της ζωής σας, που δεν είναι άλλο από τον εαυτό σας;
 • Θέλετε να νιώθετε δυνατή, αυθεντική και πλήρης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες;
 • Θέλετε να γοητεύετε το αντίθετο φύλο αβίαστα και χωρίς να καταφεύγετε σε τεχνάσματα και κόλπα;
 • Θέλετε να μάθετε να βάζετε όρια χωρίς να φαίνεστε στρίγκλα;
 • Θέλετε να βρείτε τον έρωτα χωρίς να χάσετε τον εαυτό σας;
 • Θέλετε να γίνετε το δικό σας χωρίς να χρειαστεί να υψώσετε ποτέ τον τόνο της φωνής σας;

Αν ναι, τότε χρειάζεστε τους κανόνες του Savoir Vivre της Ευτυχισμένης Γυναίκας.

Μόνο δοκιμάζοντάς τους στην πράξη θα ανακαλύψετε την θαυμαστή τους επίδραση στη ζωή σας και τις σχέσεις σας.

Αρκετά με τη θεωρία.

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε τον νούμερο ένα και σπουδαιότερο κανόνα του Savoir Vivre της Ευτυχισμένης Γυναίκας, απαντήστε μου στα σχόλια με ένα «Ναι».

Στο επόμενο άρθρο μου θα σας αποκαλύψω το μυστικό που θα αλλάξει μια για πάντα τη ζωή σας!

Είναι ο πρώτος κανόνας που θα πρέπει να μάθετε να εφαρμόζετε αν θέλετε να είστε ευτυχισμένη, πέρα από κάθε προσδοκία σας.

Είναι ένα μυστικό που θα αλλάξει τη νοοτροπία σας και θα σας γεμίσει ζήλο για ζωή.

Κάτι που θα κάνει τους άλλους να σας δουν εντελώς διαφορετικά απ΄ότι μέχρι τώρα.

Αλλά κι εσείς, για πρώτη ίσως φορά, θα δείτε τον εαυτό σας στο αληθινό του μεγαλείο.

Θα πείτε μια για πάντα αντίο στους φόβους και τις ανασφάλειες και θα ξεκινήσετε μία νέα ζωή.

Λοιπόν; Είστε έτοιμη;

Γράψτε στα σχόλια «Ναι» και περιμένετε το επόμενο άρθρο μου. Σε αυτό θα μοιραστώ μαζί σας τον πρώτο κανόνα του Savoir Vivre της Ευτυχισμένης Γυναίκας.

Μέχρι τότε να προσέχετε και να φροντίζετε τον πολύτιμο εαυτό σας.

Μπορείτε και σας αξίζει να είστε ευτυχισμένες!

 

 

 

 

Spread the love
 • 2
  Shares

6 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *