Θετική Σκέψη. Υπάρχει κάτι καλύτερο.
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Θετική σκέψη; Υπάρχει κάτι καλύτερο!

Θετική σκέψη. Μπορεί να υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτήν, όταν προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας, να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας και να πετύχουμε τους στόχους μας;

Εδώ και δεκαετίες η δύναμη της θετικής σκέψης αποτελεί κυρίαρχο θέμα στον χώρο της προσωπικής ανάπτυξης.

Η προτροπή «σκέψου θετικά» έγινε μάντρα της new age κοσμοθεωρίας, σλόγκαν, κίνημα και η βάση αμέτρητων βιβλίων αυτοβελτίωσης.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι για πολλούς η δύναμη της θετικής σκέψης  δεν είναι πανάκεια.

Αν ανήκετε σε αυτούς που την μελέτησαν, την πίστεψαν, την εφάρμοσαν, εμβάθυναν σε αυτή και όμως εξακολουθείτε να μην τα πηγαίνετε όσο καλά θα θέλατε, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε κι έναν άλλον δρόμο.

Ξεχάστε για λίγο τη θετική σκέψη. Εκείνο που μετράει είναι η θετική πράξη.

Αυτό που σας προτείνω είναι να ξεχάσετε για λίγο τη θετική σκέψη και να επικεντρωθείτε στη θετική πράξη.

Τι είναι η θετική πράξη

Θεωρητικά η θετική πράξη ακολουθεί τη θετική σκέψη. Συχνά αποκαλείται εμπνευσμένη δράση.

Αυτό ακούγεται πολύ λογικό. Όταν σκεφτόμαστε θετικά γύρω από ένα θέμα, αποκτούμε γι’ αυτό μία άλλη, πιο αισιόδοξη προοπτική, νιώθουμε σίγουροι και μας είναι πιο εύκολο να προχωρήσουμε στην απαραίτητη δράση, χωρίς φόβους και αναστολές.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές δεν καταφέρνουμε να σκεφτούμε θετικά, όσο κι αν το προσπαθούμε. Οι ανασφάλειές μας, οι περιοριστικές μας πεποιθήσεις και οι τυχόν κακές εμπειρίες του παρελθόντος μπαίνουν ανάμεσα στην πρόθεσή μας να δούμε αλλιώς τα πράγματα και στην εσωτερική μας πραγματικότητα.

Όσο κι αν δεν το θέλουμε, παραμένουμε δέσμιοι των αρνητικών μας σκέψεων. Αποτυγχάνουμε δηλαδή στο πρώτο στάδιο.

Τι πρέπει να κάνουμε σ’ αυτήν την περίπτωση;

Αντί να περιμένουμε μοιρολατρικά πότε θα καταφέρουμε να σπάσουμε το φράγμα της αρνητικής σκέψης, θα ήταν πολύ καλύτερα να στραφούμε σε κάτι πιο παραγωγικό: στη θετική πράξη.

Είναι κάτι που προσωπικά με βοήθησε να πετύχω τους στόχους μου πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο. Γι’ αυτό και το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Δεν θα πρότεινα ποτέ κάτι που δεν έχω δοκιμάσει η ίδια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο δικός μου τρόπος αποτελεί μονόδρομο για όλους.

Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται να βρει το δικό του μονοπάτι για να πραγματοποιήσει τους στόχους και τα όνειρά του.

Εμπιστευθείτε το ένστικτο και τη διαίσθησή σας. Είναι οι καλύτεροι κριτές για το πώς πρέπει να πορευθείτε.

Η δύναμη της θετικής πράξης

Σκεφτείτε λίγο τους επιτυχημένους ανθρώπους, αυτούς που θαυμάζουμε για τα κατορθώματά τους και για το πόσο καλά δείχνουν να τα πηγαίνουν στη ζωή τους.

Σε τι διαφέρουν από τους υπόλοιπους; Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, ένας καθοριστικός παράγοντας που τους διαφοροποιεί είναι ότι έχουν το θάρρος να πράττουν.

Οι επιτυχημένοι είναι άνθρωποι της δράσης, όχι της θεωρίας.

Εκεί που οι άλλοι σκέφτονται, στοχάζονται, ζυγίζουν τα πράγματα, προγραμματίζουν, οργανώνουν, δρομολογούν, συνεδριάζουν, αναβάλλουν ή κωλυσιεργούν, οι επιτυχημένοι απλά σηκώνουν τα μανίκια και κάνουν τη δουλειά.

Δεν διστάζουν να δράσουν. Δεν χάνουν τον χρόνο τους με υποθέσεις και εικασίες. Δεν περιμένουν πότε θα έρθει η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουν να υλοποιούν τους στόχους τους.

Γι’ αυτούς κατάλληλη στιγμή είναι το τώρα. Για τους άλλους η κατάλληλη στιγμή δεν έρχεται ποτέ.

«Ένα γραμμάριο δράσης ισούται με έναν τόνο θεωρίας» Friedrich Engels

Μαθήματα θετικής πράξης

Μήπως αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει αλόγιστα να μπαίνουμε στη δράση χωρίς να έχουμε εξετάσει τίποτα; Αρκεί να ακολουθούμε την εσωτερική μας παρόρμηση και να προχωράμε ακάθεκτοι σε κάθε νέα ιδέα που μας έρχεται στο μυαλό;

Φυσικά όχι.

Μιλάμε για θετική πράξη, όχι απλά πράξη. Η διαφορά είναι τεράστια.

Σε τι διαφέρει η θετική πράξη από την απλή πράξη;

Η θετική πράξη έχει ορισμένες προϋποθέσεις. Είναι η πράξη που καταφέρνει να φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια θετική πράξη είναι η αποτελεσματική πράξη.

Τι κάνει μία πράξη αποτελεσματική;

Η πρόθεση και η συσσωρευμένη δύναμη.

Πολλοί άνθρωποι συγκεντρώνουν όλη την πνευματική τους δύναμη  όταν οραματίζονται τους στόχους τους, όταν διαλογίζονται, όταν γράφουν τα όνειρά τους ή όταν φαντασιώνονται ότι έχουν ήδη αποκτήσει αυτό που επιδιώκουν.

Αυτό είναι καλό. Η ίδια όμως αυτή δύναμη πρέπει να συνοδεύει και τη στιγμή της δράσης. Δεν αρκεί σε ένα επίπεδο, αυτό της σκέψης, να είμαστε σίγουροι για την ευοίωνη κατάληξη των προσπαθειών μας και σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό της δράσης, να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη ή, ακόμα χειρότερο, να αμφιβάλλουμε.

Όπως είπε ο Αριστοτέλης: «Δεν είμαστε οι σκέψεις μας, είμαστε οι πράξεις μας».

Πώς να εφαρμόζετε τη θετική πράξη

Θέλετε να μάθετε τι άλλο συνιστά την θετική πράξη;

Μπορείτε να εξασκηθείτε στην θετική πράξη, μέσα από ένα συγκεκριμένο πλάνο που θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε αυτό που επιθυμείτε, αλλά ακόμα δεν έχετε καταφέρει.

Θέλετε να δείτε τους άλλους να αλλάζουν και να βελτιώνουν θεαματικά τη συμπεριφορά και τη στάση τους απέναντί σας με κάποιο μαγικό τρόπο;

Μπορώ να σας δείξω τον τρόπο.

Γράψτε μου τι είναι αυτό που επιδιώκετε και δεν έχετε μέχρι σήμερα πετύχει, όσο κι αν προσπαθήσατε, όσο κι αν σκέφτεστε θετικά.

Θα εκπλαγείτε με το πόσο πιο εύκολα μπορούν να γίνουν τα πράγματα για εσάς από τη στιγμή που θα μάθετε τα μυστικά της θετικής/αποτελεσματικής πράξης.

Θα χαρώ να μάθω την ιστορία σας και να σας βοηθήσω!

 

 

 

 

 

Spread the love

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *