Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Εστίασε στο θαύμα, όχι στο δράμα.

Το Πάσχα έφτασε και μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε και να εμβαθύνουμε λίγο στις δικές μας ζωές.

Όλοι ζούμε τα δικά μας πάθη. Όλοι υποφέρουμε. Όλοι κάποια στιγμή ανεβήκαμε, ανεβαίνουμε ή θα ανεβούμε κάποιον Γολγοθά. Προβλήματα σοβαρά, που πολλές φορές μοιάζουν αξεπέραστα, αργά ή γρήγορα χτυπούν την πόρτα κάθε ανθρώπου.

Ακόμα κι αν ο Γολγοθάς δεν είναι δικός μας, μπορεί να είναι κάποιου πολύ κοντινού μας προσώπου, οπότε και πάλι μας επηρεάζει. Ίσως να φροντίζουμε έναν ηλικιωμένο και άρρωστο γονιό. Ίσως να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε έναν φίλο με πρόβλημα αλκοολισμού. Ίσως να συμβιώνουμε με ένα σύντροφο που βρίσκεται στα όρια της χρεωκοπίας.

Τι μας προσφέρει το δράμα;

Η ζωή είναι συνυφασμένη με το καλό και το κακό, τη χαρά και τη λύπη, τις ευκαιρίες και τις αναποδιές, την ευτυχία και τη δυστυχία, τα θετικά και τα αρνητικά γεγονότα.

Και υπάρχει κάτι καλό σε αυτό.

Το καλό είναι ότι σχεδόν πάντα, πριν συμβεί ένα θαύμα, προηγείται ένα δράμα.

Πριν μας αγγίξει το θαύμα ενός ιδανικού έρωτα, πρέπει να υπομείνουμε το δράμα ενός χωρισμού (ή και περισσότερων), ώστε να κατανοήσουμε τι δεν πάει καλά στις σχέσεις μας, να αναγνωρίσουμε τα τυφλά σημεία μας, να αποδεχθούμε και να θεραπεύσουμε τα κομμάτια του εαυτού μας που δυσκολεύονται να εμπιστευθούν και να επικοινωνήσουν ανοιχτά με τον άλλον. Μόνον έτσι θα φτάσουμε στο θαύμα της  ερωτικής ευτυχίας.

Άλλες φορές χρειάζεται να υπομείνουμε την αναστάτωση και τον πανικό που δημιουργεί η εμφάνιση μίας σοβαρής ασθένειας, για να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε τις συνήθειες με τις οποίες ασυναίσθητα κακοποιούμε τον οργανισμό μας π.χ. ακολουθώντας λάθος διατροφή, πίνοντας υπερβολικά, καπνίζοντας, κάνοντας καθιστική ζωή, δηλητηριάζοντας τον εαυτό μας ακόμα και με τις σκέψεις και τη νοοτροπία μας.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δηλώσει ότι η ασθένεια στάθηκε ο καλύτερός τους φίλος, διότι τους βοήθησε να αλλάξουν αντίληψη και να αρχίσουν έναν εντελώς νέο τρόπο ζωής πολύ πιο ικανοποιητικό κι ευχάριστο. Σαν αποτέλεσμα, συνέβη το «θαύμα»: η υγεία τους αποκαταστάθηκε και μάλιστα αισθάνονται νεώτεροι, δυνατότεροι και ακμαιότεροι από ποτέ.

Οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες είναι εκείνοι που έχουν την τόλμη να ρισκάρουν. Αυτό σημαίνει ότι έχουν χάσει κι έχουν αποτύχει πολύ περισσότερες φορές από ότι εκείνοι που δεν επιχειρούν ποτέ τίποτα, οπότε φυσικά και δεν χάνουν. Ούτε όμως κερδίζουν.

Ένας δραστήριος επιχειρηματίας δεν ακολούθησε πάντα εξ αρχής μία συνταγή επιτυχίας. Μάλιστα μπορεί να έφτασε στο χείλος του γκρεμού πολλές φορές πριν κάνει την μεγάλη επιτυχία που τον εκτόξευσε στα ύψη. Όσο πιο έμπειρος είναι τόσο πιο εύκολα ξέρει να ανακάμπτει μετά από κάθε πτώση. Και σ’ αυτή την περίπτωση το δράμα προηγείται από το θαύμα.

Πώς να εστιάζουμε στο Θαύμα, όχι στο δράμα.

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό;

Πρέπει να εστιάζουμε και να μένουμε επικεντρωμένοι στο θαύμα, όχι στο δράμα. Το δράμα είναι ο δρόμος που διανύουμε για να φτάσουμε στο θαύμα.

Πάσχα σημαίνει πέρασμα. Αυτό το απαραίτητο πέρασμα είναι που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο «θαύμα». Χρειάζεται να περάσουμε μέσα από το σκοτάδι πριν βγούμε στο φως.

Η Ανάσταση είναι το Θαύμα. Στις ζοφερές στιγμές, στις δυσκολίες και όταν όλα φαίνονται χαμένα, κανείς δεν την περιμένει, κανείς δεν ελπίζει σ’ αυτήν.

Όταν χωρίζω πιστεύω ότι δεν θα ξαναγαπήσω ποτέ. Όταν αρρωσταίνω περιμένω με τρόμο τα χειρότερα. Όταν με απορρίπτουν βεβαιώνομαι ότι δεν αξίζω κι ότι κανείς ποτέ δεν θα με εκτιμήσει. Είναι η στιγμή που ζω το δικό μου δράμα.

Ακριβώς αυτές τις σκοτεινές ώρες είναι που πρέπει να διατηρήσουμε  την πίστη μας στο θαύμα περισσότερο από ποτέ. Ενάντια στη λογική που μας λέει ότι όλα τελείωσαν, πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη σ’ εμάς, στους άλλους, στον Θεό, στο σύμπαν, στην ίδια τη ζωή.

Πρέπει να λειτουργούμε σα να είμαστε σίγουροι ότι το θαύμα κρύβεται στην επόμενη στροφή. Ότι η νίκη μας είναι δεδομένη.

Όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, πρέπει να βρισκόμαστε σε διάθεση θετικής προσδοκίας.

Και τότε, το θαύμα συμβαίνει. Απίστευτο κι όμως αληθινό.

Ο νέος έρωτας, η ανάκαμψη της υγείας, η επανασύνδεση με έναν αγαπημένο, όλα όσα έμοιαζαν αδύνατα, είναι τα θαύματα που βιώνουμε μετά τα δράματα.

Τι θα συμβεί όμως αν εμμείνουμε στο δράμα; Τότε δεν θα συμβεί κανένα θαύμα. Θα το έχουμε αποκλείσει μόνοι μας. Ενεργειακά, ψυχολογικά, συναισθηματικά και πρακτικά.

Αυτό στο οποίο στρέφουμε την προσοχή μας αυξάνεται. Αυτό από το οποίο αποσύρουμε την προσοχή μας συρρικνώνεται και εξαφανίζεται.

  • Αν θέλετε να σας συμβούν θαύματα, εστιάστε στο θαύμα.
  • Αν θέλετε να αποφύγετε τα δράματα, ξεχάστε το δράμα.
  • Αν ζείτε ένα δράμα, πιστέψτε και ελπίστε στο θαύμα.

Η Πίστη κινεί βουνά.

Αν θέλεις να δεις θαύματα στη ζωή σου, ξέχασε τη συνηθισμένη φράση «θα το πιστέψω όταν το δω» και κάνε το αντίθετο, αυτό που συμβουλεύει ο Γουέην Ντύερ: πίστεψέ το και θα το δεις!

Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση!

Spread the love

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *