Αρκετά ευτυχισμένη
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Γιατί ΔΕΝ χρειάζεται να είσαι ευτυχισμένη

Μάθε πότε ΔΕΝ χρειάζεται να είσαι ευτυχισμένη!

 

Υπάρχει κάτι πολύ πιο εύκολο από το να προσπαθείς να γίνεις ευτυχισμένη.

 

Αν είσαι single και θέλεις να βρεις σύντροφο αυτό το άρθρο σε αφορά

 

Πολύ συχνά ακούω και διαβάζω συμβουλές σαν αυτές προς γυναίκες που είναι μόνες και θέλουν να βρουν έναν καλό σύντροφο:

  • «Πρέπει να είσαι ευτυχισμένη μόνη σου πριν δημιουργήσεις μία καλή ερωτική σχέση».
  • «Αν θέλεις να βρεις τον ιδανικό σου σύντροφο, πρέπει πρώτα να τα έχεις βρει με τον εαυτό σου και να είσαι καλά ακόμα και μόνη».
  • «Η ευτυχία είναι εσωτερική υπόθεση και δεν εξαρτάται από τις συνθήκες. Ο ισορροπημένος άνθρωπος είναι ευτυχισμένος με ή χωρίς συντροφιά».

Σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό, πρέπει ΠΡΩΤΑ να ευτυχήσουμε μόνες μας και ΜΕΤΑ να βρούμε τον ιδανικό μας σύντροφο.

Φαίνεται ότι μόνο με αυτή την προϋπόθεση θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την τέλεια ερωτική σχέση που ονειρευόμαστε.

 

Γιατί αυτό το σκεπτικό δεν λειτουργεί

Εκ πρώτης όψεως ακούγεται λογικό.

Όμως αν το καλοσκεφτούμε, θα δούμε ότι αυτή η θεωρία κρύβει μία παγίδα.

Πώς θα αποκτήσουμε κάτι που θέλουμε, όταν πλέον δεν το χρειαζόμαστε;

Είναι σα να διψάμε και να λέμε στον εαυτό μας ότι πρέπει πρώτα να ξεδιψάσουμε μόνες μας και μόνο τότε θα βρούμε το νερό που θα μας ξεδιψάσει. Σχήμα οξύμωρο.

Πώς θα αποκτήσουμε την αγάπη, αν έχουμε πείσει τον εαυτό μας ότι δεν μας χρειάζεται;

Πώς θα έλξουμε τον άντρα που θα μας λατρέψει, αν αρνιόμαστε και απωθούμε μέσα μας την επιθυμία γι’ αυτόν;

 

Το τίμημα της επιτυχίας

Πολλές από εμάς τις επιτυχημένες γυναίκες ορθώνουμε σα σημαία την ανεξαρτησία και την αυτονομία μας. Έχουμε κουραστεί κι έχουμε κοπιάσει τόσο για να κατακτήσουμε την επιτυχία που καταλήγουμε να έχουμε μια ζωή που περιστρέφεται μόνο γύρω από αυτήν.

Συχνά ντρεπόμαστε να παραδεχθούμε ακόμα και στον ίδιο τον εαυτό μας πόσο πολύ θέλουμε και κάτι άλλο, κάτι που θα μας ολοκληρώσει σαν γυναίκες: έναν δυνατό έρωτα, μια τρυφερή σχέση, έναν σταθερό γάμο. Είναι σα να νιώθουμε ότι έτσι μειώνουμε τα επιτεύγματά μας, αυτά που με τόσο κόπο κατορθώσαμε.

Όμως η αλήθεια είναι ότι αυτή η επιτυχία αξίζει πολλά, αλλά όχι τα πάντα.

Κι αυτό το καταλαβαίνουμε ιδιαίτερα όταν δεν έχουμε με ποιον να την μοιραστούμε.

Όταν, όσο χαρούμενες κι αν είμαστε για τη νέα προαγωγή μας, για την κάθε μας πρόοδο, στο πίσω μέρος του μυαλού μας δεν παύει να επανέρχεται η ίδια εικόνα: ένας άντρας που μας αγκαλιάζει, που μας κρατάει τρυφερά, που μας μιλάει και μας κοιτάζει βαθιά στα μάτια.

Είναι μία ανάγκη ουσιαστική, κάτι που βαθιά μέσα της το γνωρίζει κάθε συναισθηματικά υγιής γυναίκα.

Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του ον κοινωνικό. Είμαστε φτιαγμένοι για να ζευγαρώνουμε κι αυτό δεν αλλάζει ούτε στις μοντέρνες κοινωνίες μας.

 

Θέλω = αποκτώ

Στο κάτω-κάτω, αν αναλύσουμε τις επιτυχίες μας και τους τομείς όπου προοδεύουμε θα συνειδητοποιήσουμε ότι όλα όσα ήδη έχουμε, τα αποκτήσαμε επειδή τα επιθυμήσαμε, όχι επειδή τα αγνοήσαμε.

  • Είμαστε επαγγελματικά επιτυχημένες επειδή αγαπάμε τη δουλειά μας και την έχουμε αναγάγει σε μία σημαντική προτεραιότητα της ζωής μας.
  • Είμαστε όμορφες και υγιείς διότι προσέχουμε τον εαυτό μας, τη διατροφή μας, τις συνήθειές μας και θέλουμε να είμαστε πάντα σε φόρμα και ευεξία.
  • Απολαμβάνουμε την οικονομική μας ανεξαρτησία, διότι αισθανόμαστε επιτακτική την ανάγκη της αυτάρκειας και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να την εξασφαλίσουμε.
  • Έχουμε καλούς φίλους κι έναν σταθερό κύκλο, επειδή είναι σημαντική για εμάς η συναισθηματική και κοινωνική μας ζωή και καλλιεργούμε συνειδητά τις σχέσεις μας.

Αν τα παραπάνω δεν μας ενδιέφεραν, αν ήμασταν καλά και χωρίς αυτά, αν αδιαφορούσαμε, τότε πώς θα τα κατακτούσαμε;

Απλώς δεν θα τα είχαμε. Δεν θα υπήρχαν στη ζωή μας. Θα ήσαν τομείς με έλλειψη κι αυτό θα οφειλόταν στο ότι νιώθουμε μια χαρά και χωρίς αυτά.

Το ίδιο ισχύει και για τον έρωτα. Είναι ωραίο να είμαστε ευτυχισμένες μόνες μας, απόλυτα ικανοποιημένες με τον εαυτό μας και τη ζωή μας. Όμως δεν είναι αρκετό.

Στην πραγματικότητα, αν νιώθουμε περίφημα χωρίς ταίρι, δεν θα έχουμε ποτέ το εσωτερικό κίνητρο και τον αντίστοιχο κραδασμό για να έλξουμε έναν σύντροφο.

Αν δεν έχουμε συνειδητοποιήσει μέσα μας την ανάγκη, την επιθυμία, τη λαχτάρα για έρωτα και για μία τρυφερή ρομαντική σχέση κι αν δεν έχουμε αποδεχτεί αυτή την ανάγκη, τότε δεν θα κάνουμε τίποτα για να την καλύψουμε.

 

Η μαγική λέξη

Τι πρέπει λοιπόν να γίνει;

Η λύση είναι να αλλάξουμε νοοτροπία. Να ξεφύγουμε από τη στάση «περνάω και μόνη μου καλά, πολύ καλύτερα απ’ ότι μαζί με σένα».

Να καταλάβουμε ότι είναι αντιφατικό από τη μία να θέλουμε τη ζεστασιά της αγάπης, το ρομάντζο και τον γάμο κι από την άλλη να είμαστε αμαζόνες που διατυμπανίζουν σε κάθε ευκαιρία τις χάρες της εργένικης ζωής.

Αν λοιπόν δεν χρειάζεται να είμαστε ευτυχισμένες πριν βρούμε τον έρωτα για να μπορέσουμε να τον βρούμε, τότε τι άλλο μένει;

Είναι απλό. Υπάρχει μία μαγική λέξη που τα αλλάζει όλα.

Ποια είναι αυτή;

Δεν χρειάζεται να είμαστε ευτυχισμένες. Αρκεί να είμαστε ΑΡΚΕΤΑ ευτυχισμένες.

Η μαγική λέξη είναι το «αρκετά».

Είναι η λέξη που μας ξαλαφρώνει από τον ψυχαναγκασμό να είμαστε απόλυτα, εκστατικά ευτυχισμένες ό,τι κι αν μας συμβαίνει, όπως κι αν πάνε τα πράγματα.

Είναι η λέξη που μας προσγειώνει μαλακά σε μία πιο ρεαλιστική βάση για να συμφιλιωθούμε με την πραγματικότητα, χωρίς να βασανίζουμε τον εαυτό μας με ανεδαφικές προσδοκίες και φαντασιώσεις.

Σκεφτείτε το. Όταν έχουμε φτιάξει μία ζωή ισορροπημένη, χαρούμενη, όταν έχουμε καλύψει πολλές από τις βασικές μας ανάγκες (όχι υποχρεωτικά όλες), τότε είναι βέβαιο ότι θα βρισκόμαστε σχεδόν μόνιμα σε καλή διάθεση.

Αυτή η σταθερά ευχάριστη διάθεση έχει σαν αποτέλεσμα να εκπέμπουμε μία ξεκάθαρα θετική δόνηση, η οποία λειτουργεί σαν πόλος έλξης για ακόμα καλύτερα γεγονότα, όπως το να βρούμε τον σύντροφο που θα ολοκληρώσει την ευτυχία μας.

 

Πώς γινόμαστε «αρκετά ευτυχισμένες»;

Αν αρκεί το να είμαστε αρκετά ευτυχισμένες, πώς θα τα καταφέρουμε να γίνουμε; Τι σημαίνει πρακτικά «είμαι αρκετά ευτυχισμένη»;

Βασικά δύο πράγματα.

  • Πρώτον ότι έχω μία «πλούσια» ζωή. Με τον όρο πλούσια, δεν εννοώ μία ζωή με πολλά χρήματα και οικονομική ευημερία, αλλά κυρίως μία ζωή με δραστηριότητες που με γεμίζουν και με ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις. Μια ζωή με αφθονία σε επιθυμίες, στόχους, όνειρα, φιλοδοξίες, σχέδια. Μια ζωή με νόημα, που της το έχω δώσει εγώ με κριτήριο τις αληθινές ανάγκες μου και τις αξίες μου.
  • Δεύτερον ότι ξέρω πώς να επικοινωνώ με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο. Η καλή επικοινωνία διασφαλίζει ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, είτε αυτοί είναι οι φίλοι μας, οι συνεργάτες ή οι συγγενείς μας. Δεν αρκεί να έχω την τέλεια δουλειά, το καταπληκτικό αυτοκίνητο, το ιδανικό σπίτι, δέκα χόμπυ και άπειρες κοινωνικές γνωριμίες. Αν δεν έχω σχέσεις αγάπης και κατανόησης πάντα θα μου λείπει κάτι.

Όταν έχουμε καλύψει αυτά τα δύο στοιχεία μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αρκετά ευτυχισμένες.

Βρισκόμαστε στο ιδανικό εκείνο σημείο, όπου νιώθουμε ικανοποίηση με την παρούσα κατάσταση και ταυτόχρονα ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Προσωπικά για εμένα, το να είμαι αρκετά ευτυχισμένη αποτελεί στόχο εδώ και χρόνια. Από νεαρή ηλικία ήμουν παθιασμένη με την ιδέα της ευτυχίας.

Τι πρέπει να κάνω για να ζήσω καλά; Τι δίνει νόημα στη ζωή μου; Γιατί βρίσκομαι εδώ; Σε τι διαφέρουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι από τους δυστυχείς; Όλα αυτά τα ερωτήματα στριφογύριζαν συνεχώς μέσα στο μυαλό μου.

Κατάλαβα από νωρίς ότι είναι ανέφικτο να είμαι απόλυτα ευτυχισμένη σε μόνιμη βάση, αφού η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της. Αντίθετα, συνειδητοποίησα πόσο θα με βοηθούσε να δημιουργήσω ένα υποστηρικτικό σύστημα κι έναν τρόπο ζωής που θα κάλυπταν σε ικανοποιητικό βαθμό τις ανάγκες μου.

Η επιδίωξη να είμαι αρκετά ευτυχισμένη, αποδείχθηκε μακροπρόθεσμα κλειδί για την ισορροπία και την ψυχική μου ηρεμία απέναντι στις αντιξοότητες της ζωής.

Με βοήθησε να ξεπεράσω δύσκολες φάσεις και να παραμένω ήρεμη, εσωτερικά ασφαλής και σίγουρη ότι τελικά όλα θα πάνε καλά. Όχι επειδή θα επέμβει κάποιο μαγικό ραβδί, αλλά επειδή θα τα κάνω εγώ να πάνε καλά με τη στάση, τις σκέψεις και τις πράξεις μου.

 

Το κλειδί της ευτυχίας

Η φύση μας είναι πάντα να επιθυμούμε κάτι.

Η ανάγκη του ζευγαρώματος είναι θεμελιώδης για κάθε ανθρώπινο πλάσμα. Η λαχτάρα μας για έρωτα και αγάπη προέρχεται από το πιο ζωτικό κομμάτι της ύπαρξής μας. Πρέπει να τη συνειδητοποιήσουμε, να τη σεβαστούμε και να την αποδεχτούμε.

Μόνο τότε θα έλξουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να ανθίσει μία αρμονική ερωτική σχέση στη ζωή μας με τον ιδανικό για εμάς άντρα.

Μία σχέση που θα μας συμπληρώσει και θα μας ολοκληρώσει. Μία σχέση που θα είναι ένα κομμάτι του παζλ και όχι ο μόνος λόγος της ύπαρξής μας.

Όπως είπε ο Αλφρέ ντε Μισέ :

“Απολαμβάνετε τον έρωτα, όπως ο εγκρατής πίνει το κρασί του. Μη μεθάτε”.

 

Εσείς πόσο ικανοποιημένη με τη ζωή σας είστε αυτή τη στιγμή; Τι θα κάνετε σήμερα κιόλας για να γίνετε αρκετά ευτυχισμένη;

Γράψτε μου. Θα χαρώ να μάθω την ιστορία σας!

Αν θέλετε, μπορείτε να προτείνετε θέματα που σας απασχολούν για τα επόμενα άρθρα ή να επικοινωνήσετε μαζί μου στο evridiki.kovani@gmail.com για μία δωρεάν συνεδρία coaching.

 

Μοιραστείτε ελεύθερα αυτό το κείμενο, εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι είναι χρήσιμο και για άλλους!

 

 

 

Spread the love

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *