Το λάθος της ερωτευμένης
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Το μεγαλύτερο λάθος της ερωτευμένης γυναίκας

Το μεγαλύτερο λάθος της ερωτευμένης γυναίκας

Και πώς μπορούμε να το διορθώσουμε

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι ερωτευμένες γυναίκες; Ποια είναι η συμπεριφορά που διώχνει μακριά τους άντρες και όμως την επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά σαν υπνωτισμένες, όσες φορές κι αν έχουμε υποφέρει εξαιτίας της;

Δυστυχώς πρόκειται για κάτι που η κοινωνία και η εκπαίδευση μας έμαθαν να θεωρούμε μεγάλο προσόν και προτέρημα. Στην πραγματικότητα κάθε φορά που το κάνουμε είναι σα να σκάβουμε το λάκκο μας!

Η συμπεριφορά που διώχνει τους άντρες, αλλά σχεδόν όλες οι γυναίκες την υιοθετούν μόλις ερωτευθούν είναι απλά… το να είμαστε πολύ καλές μαζί τους.

Ναι, σωστά διαβάσατε.

Το να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ευχαριστήσουμε τον αγαπημένο μας αποδεικνύεται ένα από τα σοβαρότερα λάθη που κάνουμε στις σχέσεις μας.

Γιατί; Διότι έτσι γινόμαστε δεδομένες. Και η ανθρώπινη φύση τείνει να απορρίπτει οτιδήποτε αποκτιέται εύκολα ή θεωρούμε ότι μας ανήκει.

Ο άντρας αντιλαμβάνεται ότι η γυναίκα που του κάνει όλα τα χατήρια είναι ξετρελαμένη μαζί του.

Και αντί κάτι τέτοιο να τον χαροποιήσει και να τον φέρει πιο κοντά της, προκαλεί το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Αρχίζει να βαριέται, να δυσανασχετεί και να ζητάει όλο και περισσότερα για να νιώσει ικανοποιημένος.

Κατά βάθος, κάπου εκεί ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση που οδηγεί στη λήξη της σχέσης.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Επειδή η αντρική ψυχολογία διαφέρει ριζικά από τη γυναικεία.

Κάθε φορά που προσφέρουμε σ’ έναν άντρα ασφάλεια και σιγουριά καταστρέφουμε μέσα του το ζωώδες ένστικτο του κυνηγού.

 

Ποιος τραβάει το κουπί;

Φανταστείτε την ερωτική σας σχέση σαν μία βάρκα. Μέσα βρίσκεστε εσείς και ο αγαπημένος σας. Είναι μία όμορφη, ηλιόλουστη μέρα.

Ποιος τραβάει κουπί; Ποιος οδηγεί τη βάρκα;

Κανονικά θα έπρεπε να το κάνει αυτός. Είναι δικός του ρόλος να κατευθύνει τα πράγματα, να κουραστεί για να σας ευχαριστήσει και για να σας γοητεύσει.

Μήπως όμως είστε εσείς που τραβάτε το κουπί; Μήπως προσπαθείτε να τα κάνετε όλα μόνη σας; Μήπως παλεύετε με τα κύματα, ενώ αυτός απολαμβάνει τη βαρκάδα;

Τότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα και θα καταλήξουν άσχημα για εσάς.

Δυστυχώς πολλές γυναίκες βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση. Αντί να είμαστε οι επιβάτες που απολαμβάνουν τη διαδρομή, έχουμε μπει στη θέση του οδηγού και κοπιάζουμε να κατευθύνουμε την πορεία.

Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για εσάς, σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε δυσκολίες με τις σχέσεις σας, το πιθανότερο είναι ότι τραβάτε κουπί – και δεν θα έπρεπε.

Αυτός είναι ο λόγος που οι άντρες με τους οποίους συνδέεστε ερωτικά  από ένα σημείο κι έπειτα δείχνουν να χάνουν το αρχικό τους ενδιαφέρον για εσάς και τον ενθουσιασμό τους για τη σχέση σας.

Σας θεωρούν δεδομένη. Δεν χρειάζεται πλέον να προσπαθήσουν να σας εντυπωσιάσουν και να σας κατακτήσουν.

 

Υπάρχει λύση

Αν μόλις συνειδητοποιήσατε ότι η παραπάνω περιγραφή σας ταιριάζει, μην πανικοβάλλεστε. Υπάρχει λύση και είναι πιο εύκολη από ότι φανταζόμαστε.

Όμως πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε κάτι βασικό.

Δεν μπορούμε να πείσουμε κανέναν να κάνει οτιδήποτε. Μπορούμε όμως κάτι καλύτερο: να τον εμπνεύσουμε, ώστε να θέλει να το κάνει!

Αντί να προσπαθείτε να πείσετε τον φίλο σας να σας δώσει περισσότερα από αυτά που χρειάζεστε -περισσότερο χρόνο, τρυφερότητα, πάθος- είναι καλύτερα να τον εμπνεύσετε ώστε να θέλει ο ίδιος να το κάνει.

Υπάρχει ένας απλός κι εύκολος τρόπος να το πετύχετε. Να τι πρέπει να κάνετε – ή μάλλον να μην κάνετε.

  • Υποχωρήστε. Μην παίρνετε καμία πρωτοβουλία. Κάντε λίγο πίσω και δώστε του χώρο να κινηθεί προς εσάς.
  • Σταματήστε να τον κυνηγάτε. Σταματήστε να προσπαθείτε γι’ αυτή τη σχέση. Σταματήστε να κατευθύνετε και να ελέγχετε την κατάσταση. Σταματήστε να του λέτε ποιες είναι οι ανάγκες και οι επιθυμίες σας. Σταματήστε να κάνετε το οτιδήποτε.
  • Αφήστε τον ελεύθερο να πάρει εκείνος τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται ώστε να κινηθούν τα πράγματα. Αφήστε τον να είναι ο αρχηγός.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι στην πορεία θα νιώσετε τα συναισθήματα που αποφεύγατε όλον αυτόν τον καιρό, καθώς απασχολούσατε το μυαλό και την καρδιά σας με την σκληρή δουλειά που απαιτούσε η σχέση σας για να λειτουργήσει.

 

Πώς θα βρείτε γαλήνη και ψυχική ηρεμία

Η οικειότητα τρομάζει.

Όσο κι αν λέμε ότι την θέλουμε, μας τρομοκρατεί η ιδέα ότι θα έρθουμε πολύ κοντά με κάποιον. Φοβόμαστε ότι θα δει ποιες πραγματικά είμαστε – ειδικά τα κομμάτια μας που δεν μας αρέσουν και τα κρύβουμε ακόμα κι από τον ίδιο τον εαυτό μας.

  • Πρέπει ν’ αλλάξουμε τον τρόπο που μιλάμε σ’ εμάς για εμάς, να πάψουμε να δουλεύουμε τόσο σκληρά για τη σχέση και αντίθετα να συγκεντρώσουμε και να στρέψουμε όλη αυτή την ενέργεια επάνω μας, να αρχίσουμε να κάνουμε ότι μας βοηθάει να νιώσουμε όμορφα.
  • Να εκτιμήσουμε και να φροντίσουμε τον εαυτό μας, να ακούσουμε το σώμα μας, να μας μιλήσουμε χωρίς να μας υποτιμάμε και να συμπεριφερθούμε σα να έχουμε όρια.
  • Να σταματήσουμε να τρέχουμε πάνω-κάτω επικρίνοντας τον εαυτό μας – να αγνοήσουμε τη φωνή μέσα στο κεφάλι μας που μας λέει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε, τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε.
  • Να πάψουμε να αναλύουμε τι σκέφτεται και τι κάνει ο άντρας της ζωής μας.
  • Καλό θα ήταν να σταματήσουμε εντελώς να σκεφτόμαστε.Κι ακόμα καλύτερο να αρχίσουμε να μιλάμε στον άντρα μας μέσα από την καρδιά μας. Αυτό σημαίνει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, ακούμε, μιλάμε και χρησιμοποιούμε τη γλώσσα του σώματος. Να αλλάξουμε την οπτική μας για τα πάντα.
  • Κυρίως να πάψουμε να κάνουμε πράγματα προσπαθώντας να δημιουργήσουμε τις καταστάσεις που θέλουμε. Να ηρεμήσουμε και να αρχίσουμε απλά και μόνο να απολαμβάνουμε την ύπαρξή μας.

Ακούγεται δύσκολο. Κάτι που θα χρειαζόταν τόνους βιβλίων και άπειρες ώρες αυτοπαρατήρησης και αυτογνωσίας. Όμως θέλω να το κάνουμε τώρα. Μέσα σε μια νύχτα. Σας υπόσχομαι ότι θα έχετε αποτελέσματα αμέσως!

 

Να είσαι αντί να κάνεις

Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα για να πας από εκεί που βρίσκεσαι εκεί που θέλεις. Χωρίς σκληρή δουλειά και χωρίς τον τωρινό πόνο και την απογοήτευση.

Όλα είναι θέμα ψυχολογίας.

Αν κάνετε τα πάντα στη σχέση σας, αν τραβάτε το κουπί της βάρκας παλεύοντας να φτάσετε στην ακτή, ενώ αυτός απλώς κάθεται και απολαμβάνει τη διαδρομή, τότε κάνετε ένα θεμελιώδες λάθος. Γι’ αυτό και όλα όσα κάνετε δεν οδηγούν πουθενά τη σχέση. Στην πραγματικότητα, σπρώχνουν τον φίλο σας όλο και πιο μακριά.

Κι όταν πάψετε να κωπηλατείτε, ξαφνικά η βάρκα θα φαίνεται ότι σταμάτησε. Κανείς δεν κουνιέται. Εσείς κι αυτός βρίσκεστε εκεί και κοιτάτε ο ένας τον άλλον, καθώς ο καθένας αναρωτιέται τι θα κάνει ο αντίπαλος.

Καθώς θα περιμένετε να δείτε αν ο σύντροφός σας θα αναλάβει το κουπί, τώρα που εσείς το παρατήσατε, θα εμφανιστούν ξαφνικά όλα τα συναισθήματα που τόσον καιρό θάβατε μέσα σας. Θυμός, φόβος, σύγχυση.

 

Αντιμετωπίζοντας τα συναισθήματά μας

Μπορεί να νιώσουμε θυμό και φόβο. Μερικές φορές θυμώνουμε επειδή φοβόμαστε. Ο θυμός είναι πιο δυναμικό, πολύ καλύτερο συναίσθημα από τον φόβο.

Όμως ίσως ξεσπάσουμε τον θυμό μας σε άλλους, στους πιο κοντινούς μας, επειδή είμαστε στ’ αλήθεια θυμωμένοι με τον εαυτό μας.

Θυμώνουμε που δεν έχουμε όρια.

Όσο εξασκείστε απλά να υπάρχετε, ίσως νιώσετε να πέφτουν κάποια εμπόδια και ότι αυτός σας πλησιάζει περισσότερο.

Κάτι τέτοιο ίσως σας φανεί παράξενο, άβολο και δυσάρεστο, ακόμα και τρομακτικό. Θεωρήστε το δώρο και σημάδι ότι βρίσκεστε στον σωστό δρόμο.

Οραματιστείτε ότι σας πλησιάζει καθώς έχετε ρίξει τις άμυνές σας. Μην τον αφήσετε να έρθει πιο κοντά από την απόσταση όπου νιώθετε άνετα και κάντε το αργά – μέχρι να νιώσετε εντελώς χαλαρή και αφημένη και μπορείτε να του επιτρέψετε να σας πλησιάσει πάρα πολύ.

Ταυτόχρονα με το να κάνετε λίγα, να μιλάτε και λίγο. Εμείς οι γυναίκες είμαστε χαρισματικές στην επικοινωνία, αλλά σας ζητώ να μάθετε να νιώθετε άνετα με τη σιωπή.

Ας μάθουμε να αγαπάμε τα συναισθήματά μας και τη ζωή μας, καθώς η σχέση αυτοδιορθώνεται και αυτορυθμίζεται. Καθώς η σχέση θα ανθίζει ίσως ξανακυλήσουμε σε παλιά μοτίβο, αλλά ακόμα κι έτσι η σχέση θα εξελίσσεται.

Ας σταματήσουμε να τραβάμε κουπί. Θα το κάνει αυτός και θα νιώθει περίφημα.

Πρέπει να μάθουμε να δίνουμε πρώτα στον εαυτό μας. Και στη συνέχεια να δίνουμε ανταποδοτικά στον άντρα, αφού και όταν μας δίνει αυτός.

 

Η ανώριμη αγάπη λέει: “Σ’ αγαπώ, επειδή σε χρειάζομαι”.

Η ώριμη αγάπη λέει: “Σε χρειάζομαι, επειδή σ’ αγαπώ”.

Έριχ Φρομ, Γερμανός ψυχαναλυτής

 

Μπορείτε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο εφόσον σας άρεσε και πιστεύετε ότι θα βοηθήσει και άλλους.

 

 

 

 

Spread the love
  • 2
    Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *