Μην κάνετε σκηνές ζήλιας
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

5ος κανόνας. Μην κάνετε σκηνές ζηλοτυπίας.

To Savoir Vivre της Ευτυχισμένης Γυναίκας

#5 Μην κάνετε σκηνές ζηλοτυπίας

 

Το ιδανικό θα ήταν όντως να μη ζηλεύετε. Ποτέ. Κανέναν. Για κανένα λόγο.

Επειδή όμως είμαστε άνθρωποι και δυστυχώς η κουλτούρα μας ενθαρρύνει τη σύγκριση με τους άλλους, ίσως κάποιες φορές να νιώσετε το αγκάθι της ζήλιας να τρυπάει την καρδιά σας.

Η ζήλια είναι ψυχοφθόρα. Σας αποδυναμώνει, σας αποσυντονίζει και σας κάνει να φαίνεστε ανασφαλής στα μάτια των άλλων.

Γι’ αυτό σας συμβουλεύω να μην κάνετε ποτέ σκηνές ζηλοτυπίας, ακόμα κι αν ζηλεύετε.

Το τέλειο φυσικά θα ήταν να μη ζηλεύετε καθόλου.

Αν το καλοσκεφτείτε, η ζήλια είναι ένα πνιγηρό συναίσθημα που σας αφαιρεί τη δύναμή σας.

Δεν μιλάμε εδώ για την υγιή άμιλλα που είναι κάτι θετικό. Το να θαυμάζετε κάποιον και να θέλετε να του μοιάσετε είναι τελείως διαφορετικό από το να τον/την ζηλεύετε και να αισθάνεστε απειλή από αυτό το άτομο.

Όταν μάλιστα πρόκειται για ερωτική ζήλια, η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί σε σωστό μαρτύριο για εσάς.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε αν θέλετε να ακολουθήσετε το Savoir Vivre της Ευτυχισμένης Γυναίκας όταν για κάποιο λόγο το μαύρο φίδι της ζήλιας σας γυροφέρνει;

Η απάντηση είναι απλή.

Μην κάνετε απολύτως τίποτα.

Μπορούμε να αισθανόμαστε ό,τι θέλουμε. Εκείνο που μετράει για τις σχέσεις μας είναι τι εξωτερικεύουμε και με ποιόν τρόπο.

Όσον αφορά τις συναναστροφές μας με τους άλλους σημασία δεν έχει τι νιώθουμε, αλλά τι κάνουμε. Ή τι δεν κάνουμε.

Αν λοιπόν δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τη ζήλια σας, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να την αγνοήσετε ή τουλάχιστον να μην την εκφράσετε.

Μην την τρέφετε, μην της δίνετε δύναμη κάνοντας σκηνές ζηλοτυπίας. Κάτι τέτοιο δεν σας κάνει πιο γοητευτική, ούτε θα αποτρέψει τον εραστή σας να σας απατήσει. Το αντίθετο μάλιστα.

Όταν μιλάμε ζηλόφθονα για κάποιο άτομο στην ουσία του αποδίδουμε ιδιότητες που ίσως και να μην έχει. Ασυνείδητα το ανεβάζουμε σε βάθρο πιο ψηλό από το δικό μας. Γιατί να το κάνετε αυτό στον εαυτό σας;

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε το αγκάθι της ζήλιας το πρώτο πράγμα που σας συμβουλεύω να κάνετε είναι να προσπαθήστε να ηρεμήσετε.

Να πώς θα το πετύχετε.

  1. Αρχικά αναρωτηθείτε τι υπάρχει μέσα σας που πυροδοτεί αυτές τις σκέψεις κι αυτή την αγωνία. Τι ακριβώς φοβάστε; Τι σκέφτεστε για τους άλλους, για εσάς, για τη ζωή;
  2. Στη συνέχεια αμφισβητείστε τις ίδιες τις σκέψεις σας. Σκεφτείτε λόγους για τους οποίους η ζήλια σας είναι τελικά εντελώς αβάσιμη και κουτή.

Καταλάβετε ότι δεν είναι το άλλο άτομο, η συμπεριφορά του ή κάτι που έκανε ή δεν έκανε ο σύντροφός σας αυτό που σας κάνει να ζηλεύετε.

Η αιτία της ζήλιας σας βρίσκεται μέσα σας. Είναι τα δικά σας ενδόμυχα συναισθήματα ανεπάρκειας και ανησυχίας που αναζητούν την ευκαιρία να ενεργοποιηθούν για να σας βασανίσουν.

Ε, λοιπόν, αρνηθείτε να τους τη δώσετε.

  1. Μην εκφράσετε τη ζήλια σας. Μην της δώσετε βήμα. Μη μιλήσετε καυστικά, μην κάνετε κάποιο δηκτικό σχόλιο, μην δείξετε ενοχλημένη. Ακόμα κι αν μέσα σας βράζετε, εξωτερικά παραμείνετε ο ήρεμος, γοητευτικός εαυτός σας. Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμβουλος σε τέτοιες περιπτώσεις. Θυμηθείτε ότι είστε μία βασίλισσα και οι βασίλισσες δεν έχουν ανάγκη να κάνουν σκηνές ζηλοτυπίας.

Ένα παράδειγμα

Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε σε ένα πάρτυ με τον σύντροφό σας. Μία όμορφη γυναίκα τον πλησιάζει και αρχίζει να του μιλάει. Αυτός της απαντάει και ξεκινούν μία συνομιλία μπροστά σας, η οποία στα μάτια σας  φαίνεται ότι είναι ξεκάθαρο φλερτ.

Τι πρέπει να κάνετε;

Οι περισσότερες γυναίκες θα νιώσουν αμέσως την απειλή να φουντώνει μέσα τους. Θα αντιδράσουν στα τυφλά, ακολουθώντας το ένστικτό τους, είτε κατεβάζοντας μούτρα και βράζοντας από θυμό, είτε βρίσκοντας τριγύρω κάποιο ανυποψίαστο θύμα για να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό στον «άπιστο», είτε πλησιάζοντας και απλώνοντας διακριτικά το χέρι τους στον ώμο του άντρα, υποδηλώνοντας ότι το συγκεκριμένο άτομο τους ανήκει και η κυρία καλά θα κάνει να αναζητήσει άλλη συντροφιά.

Συχνά αυτό το στιγμιαίο γεγονός μπορεί να σταθεί ικανό να τους χαλάσει τη διάθεση και όλη τη βραδιά. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να συνεχιστεί η ανησυχία και αφού φύγουν από το πάρτυ και να πάρει τη μορφή κρεβατομουρμούρας.

Πόσο θλιβερό!

Όποια από τις παραπάνω αντιδράσεις κι αν διαλέξετε, θα χάσετε. Θα έχετε χαλάσει τη διάθεσή σας, θα έχετε δείξει ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης, θα έχετε χάσει την ευκαιρία να περάσετε ένα ανέμελο και  διασκεδαστικό βράδυ.

Τι θα μπορούσατε λοιπόν να έχετε κάνει;

Απολύτως τίποτα.

Αφήστε τον συνοδό σας να μιλήσει με όποιον και όποια θέλει. Δείξτε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, σε αυτόν και  στην σχέση σας.

Αλλάξτε οπτική

Γενικά μην προσπαθείτε να εμποδίσετε ούτε να προκαλέσετε πράγματα. Αφήστε τη ζωή να εξελίσσεται και εσείς απλά ακολουθήστε τη ροή της.

Πείτε στον εαυτό σας πως ό,τι κι αν συμβαίνει είναι για το καλό σας, είναι μία ευκαιρία για εσάς.

Αν ο φίλος σας όντως φλερτάρει με κάποια και μάλιστα μπροστά σας πιστεύετε ότι θα τον σταματήσετε με το να αρχίσετε να παριστάνετε την… αστυνομία; Όχι, βέβαια.

Πόσο διαφορετικά θα ήταν όμως αν δεν δείχνατε καμία ενόχληση; Αν κάνατε σα να μην το προσέξατε καν;

Μία τέτοια αντίδραση θα διαφύλαττε την ψυχική σας ηρεμία, την αξιοπρέπειά σας και την αυτοκυριαρχία σας. Θα νιώθατε περήφανη για την ψυχραιμία σας και με τονωμένη αυτοπεποίθηση.

Στο κάτω-κάτω όλα είναι θέμα οπτικής.

Κάθε φορά που κάποια γυναίκα γλυκοκοιτάζει τον άντρα σας έχετε δύο επιλογές.

Η μία είναι να αφήσετε τη ζήλια να σας κατακλύσει και να δηλητηριάσει την ψυχή σας – και τη σχέση σας, διότι δεν θα συγκρατηθείτε και θα την κάνετε τη σκηνή σας αργά ή γρήγορα.

Η δεύτερη είναι να νιώσετε κολακευμένη. Έχετε έναν άντρα που σας αγαπάει και που είναι τόσο καλός και ξεχωριστός που τον επιθυμούν και άλλες γυναίκες. Όμως αυτός έχει διαλέξει εσάς. Τι ευτυχία!

Αισθανθείτε χαρά και περηφάνια γι’ αυτόν και για εσάς. Είστε προνομιούχα και πολύ τυχερή.

Αρκεστείτε σε αυτή την αναζωογονητική σκέψη και μην πονοκεφαλιάζετε χωρίς λόγο. Μείνετε σε αυτή και διώξτε κάθε αυτοσαμποταριστική ιδέα από το μυαλό σας.

Πάντα θα υπάρχουν γύρω μας και άλλες γυναίκες. Κάποιες θα είναι πιο όμορφες, πιο έξυπνες, πιο πλούσιες, πιο νέες από εμάς.

Και λοιπόν;

Απλά αδιαφορείστε.

Ζούμε σε έναν μοντέρνο κόσμο. Οι άντρες και οι γυναίκες συναναστρεφόμαστε με πολλούς ανθρώπους είτε λόγω εργασίας, είτε για κοινωνικούς λόγους, είτε επειδή υπάρχει πολύ περισσότερη εξωστρέφεια από ότι σε παλαιότερες εποχές.

Αφού δεν μπορείτε να εξαφανίσετε τις άλλες γυναίκες από τον πλανήτη, ούτε να δέσετε τα μάτια του άντρα σας για να μην τις βλέπει, τι σας μένει να κάνετε;

Θεωρείστε το δεδομένο και πάψτε να αγωνιάτε γι’ αυτό. Πείτε ξανά και ξανά στον εαυτό σας ότι είστε με έναν θαυμάσιο σύντροφο που σας έχει επιλέξει, που σας αγαπάει και που σας είναι πιστός.

Κρατείστε την ενέργειά σας και τις πράξεις σας επικεντρωμένες στη δική σας ευτυχία. Να σας απασχολεί μόνο το πώς θα κάνετε καλύτερη τη ζωή σας και πώς θα φροντίσετε τον εαυτό σας. Αυτή η στάση θα σας σώσει από περιττές στενοχώριες και ανοησίες. Επιπλέον θα βελτιώσει αισθητά την ποιότητα της ζωής σας και τις σχέσεις σας.

Δεν νομίζετε ότι αξίζει τον κόπο;

Και μην ξεχνάτε:

“Η ζήλεια βλέπει τα πράγματα με μεγεθυντικό φακό, που κάνει τα μικρά μεγάλα, τους νάνους γίγαντες και τις υποψίες αλήθειες”.

Μιγκέλ ντε Θερβάντες

 

Spread the love

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *