Πώς να συνδεόμαστε με τους άλλους
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Πώς να δημιουργούμε βαθιές σχέσεις

Πώς να δημιουργούμε βαθιές σχέσεις

“Ο άνθρωπος είναι οι σχέσεις του”   Καρλ Μαρξ

Η απομόνωση χαρακτηρίζει την εποχή μας. Οι σχέσεις δεν αποτελούν πλέον προτεραιότητα στη ζωή του σημερινού ανθρώπου. Είναι λυπηρό, αλλά υπάρχουν τόσα πράγματα – από την τεχνολογία μέχρι την τηλεργασία – που δεν μας επιτρέπουν να συνδεθούμε με τους άλλους. Αυτή η έλλειψη σύνδεσης είναι ένας από τους κύριους λόγους της κατάθλιψης.

Υποτιμάμε τον βαθμό στον οποίον οι άνθρωποι όχι μόνο λαχταρούν κι επιθυμούν, αλλά κυριολεκτικά χρειάζονται κι έχουν ανάγκη να συνδέονται μεταξύ τους.

Οι ουσιαστικές σχέσεις δεν είναι κάτι που απλώς εμπλουτίζει τη ζωή μας. Στην πραγματικότητα είναι απαραίτητες για την επιβίωσή μας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι στατιστικές δείχνουν ότι η νοητική και συναισθηματική υγεία σχεδόν όλων των ηλικιακών ομάδων χειροτερεύει.

Πιστεύω ότι τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τη δύναμη της ανθρώπινης σύνδεσης. Χρειάζεται να θυμηθούμε σε παγκόσμια κλίμακα ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε ο καλύτερος, υγιέστερος και ευτυχέστερος εαυτός μας όταν νιώθουμε στενά και ουσιαστικά συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλον.

 

Γιατί νιώθουμε απομονωμένοι;

Όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται, το σημείο από το οποίο ξεκινάμε για να βρούμε την άκρη του νήματος είναι η σύνδεση, ή μάλλον η αποσύνδεση, από τον ίδιο τον εαυτό μας.

Συχνά χάνουμε από νωρίς αυτή την αίσθηση του ανήκειν.

Κάτι συμβαίνει -ίσως ένα μεμονωμένο τραυματικό γεγονός ή ένα μοτίβο επαναλαμβανόμενων συμβάντων στην οικογένειά μας ή στο περιβάλλον μας- που μας πείθει ότι δεν αξίζουμε την αγάπη και την αληθινή, βαθιά σύνδεση. Νιώθουμε μόνοι και αποκομμένοι από τους ανθρώπους γύρω μας, αλλά κι από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Έτσι αποσυνδεόμαστε από αυτή την βασική και ουσιώδη μορφή αγάπης.

Στη συνέχεια περνάμε όλη μας τη ζωή πιστεύοντας ότι δεν αξίζουμε και επαναδημιουργώντας ασυνείδητα αυτή την αποσύνδεση στις σχέσεις μας.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε

Αν αισθάνεστε ότι κάτι από τα παραπάνω σας αφορά, σας έχω ευχάριστα νέα. Τα πράγματα δεν χρειάζεται πλέον να είναι έτσι.

Αν θέλουμε να ξανασυνδεθούμε με τους άλλους, μπορούμε να το κάνουμε. Είναι άλλωστε στη φύση μας.

Ας ξεκινήσουμε συνδεόμενοι αρχικά βαθιά με τον εαυτό μας. Μπορούμε να το κάνουμε με την βοήθεια των θετικών δηλώσεων και της ύπνωσης. Απλά και μόνο υπενθυμίζοντας καθημερινά στον εαυτό μας ότι αξίζουμε την αγάπη, ότι το σύμπαν κι ο Θεός μας θέλουν εδώ, ότι είμαστε αρκετοί έτσι όπως είμαστε, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Από τη στιγμή που θα το πιστέψουμε για εμάς, μπορούμε να μπούμε δυναμικά στη ζωή και στον κόσμο και να αρχίσουμε να δημιουργούμε ουσιαστικές, γεμάτες νόημα συνδέσεις με τους άλλους – είτε αφορούν ρομαντικές σχέσεις, είτε φιλίες, είτε κοινωνικούς δεσμούς.

 

Πώς να συνδεόμαστε με τους άλλους

Αν θέλεις να μάθεις πώς να συνδέεσαι εδώ και τώρα με τους άλλους στη ζωή σου και στην κοινότητά σου, μερικοί τρόποι είναι:

  • να συμμετέχεις εθελοντικά κάπου,
  • να οργανώσεις μία συνάντηση,
  • να ξεκινήσεις μία νέα λέσχη,
  • να προσκαλέσεις μία παρέα για καφέ.

Υπάρχουν και άλλοι ακόμα πιο απλοί τρόποι.

  • Μπορείς να τηλεφωνήσεις σε έναν παλιό σου φίλο
  • Να πας βόλτα με μία νέα γνωριμία
  • Να ρωτήσεις τον υπάλληλο στο κατάστημα που ψωνίζεις πώς είναι η μέρα του (και να ακούσεις πραγματικά την απάντησή του)

Η δύναμη της σύνδεσης είναι μαγική και μεταδοτική. Όταν οι άνθρωποι νιώθουν συνδεδεμένοι, μεταδίδουν και στους άλλους αυτή την υπέροχη αίσθηση του ανήκειν.

Δεν μιλάμε εδώ για απλή δικτύωση, ούτε για κενές περιεχομένου τυπικές γνωριμίες.

Η ουσιαστική σύνδεση μας προσφέρει ικανοποίηση σε ένα πολύ βαθύτερο επίπεδο, είτε πρόκειται για σχέσεις ζωής ή ακόμα και για μία σύντομη, από καρδιάς συνομιλία με τον διπλανό μας σε μία πτήση ή με τον γείτονά μας.

Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να έχουμε το κουράγιο να προχωρήσουμε πέρα από τις καθημερινές συμβατικές συζητήσεις σε ειλικρινείς, εκ βαθέων εξομολογήσεις που θα μας αποκαλύψουν στο άλλο άτομο και θα επιτρέψουν και στον άλλον να κάνει το ίδιο. Έτσι χτίζονται οι σχέσεις εμπιστοσύνης, αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού.

Αξίζει τον κόπο να εξασκηθούμε και να μάθουμε πώς να δημιουργούμε τέτοιου είδους σύνδεση με τους άλλους.

Αν το θέμα σας ενδιαφέρει, αν θέλετε να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες και να μάθετε πώς να συνδέεστε ουσιαστικά με τα σημαντικά για εσάς πρόσωπα της ζωής σας, μπορείτε να κλείσετε μία δωρεάν συνεδρία coaching μαζί μου.

Επικοινωνήστε στο evridiki.kovani@gmail.com ή τηλεφωνικά στο 6977988776.

 

 

Spread the love

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *