Πώς πραγματοποιώ αποφάσεις
Αυτοβελτίωση,  Σχέσεις

Πώς θα πραγματοποιήσεις τις αποφάσεις σου

Πώς θα πραγματοποιήσεις τις αποφάσεις της νέας χρονιάς

Καλή χρονιά!

Τώρα που τα βεγγαλικά, τα δώρα, οι σαμπάνιες και οι ευχές τελείωσαν, ας μιλήσουμε για τους στόχους και τα σχέδια που όλοι κάνουμε αυτή την εποχή του χρόνου.

Πόσες φορές πήρες μεγάλες αποφάσεις στο ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς, μόνο και μόνο για να τις ξεχάσεις μόλις λίγες ημέρες μετά; Είναι τόσο συνηθισμένο φαινόμενο που έχουμε καταλήξει να αστειευόμαστε αποκαλώντας τες «οι αποφάσεις που τελικά ΔΕΝ θα πραγματοποιήσουμε».

Οι πιο κοινές είναι:

 • Φέτος θα κόψω το τσιγάρο
 • Φέτος θα χάσω είκοσι κιλά
 • Φέτος θα αλλάξω δουλειά
 • Φέτος θα βρω σύντροφο
 • Φέτος θα μάθω να βάζω όρια
 • Φέτος θα μάθω κινέζικα
 • Φέτος θα τρώω υγιεινά, θα αρχίσω γυμναστική, θα… θα… θα….

Ένας βασικός λόγος που αυτές οι αποφάσεις μπαίνουν στο χρονοντούλαπο πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, είναι ότι συχνά αντανακλούν αυτά που πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε κι όχι αυτά που πραγματικά θέλουμε. Προσπαθούμε να συμβαδίσουμε με τις κοινωνικές επιταγές αντί να ακολουθήσουμε το προσωπικό μας κάλεσμα.

Θα μου πείτε, τι το κακό έχουν όλα τα παραπάνω; Δεν είναι ευγενής στόχος να θέλουμε να φροντίσουμε την υγεία μας; Δεν είναι λογικό να θέλουμε να βελτιώσουμε τη ζωή και τις σχέσεις μας;

Φυσικά ναι. Αρκεί να είναι αμιγώς δική μας επιθυμία κι όχι κάτι που πιστεύουμε ότι θα μας κάνει αρεστούς στους άλλους και κοινωνικά αποδεκτούς.

Ακόμα και τότε όμως, όταν η επιθυμία για έναν στόχο είναι ξεκάθαρα και αυθεντικά δική μας, το ερώτημα που μπαίνει είναι πώς προσπαθούμε να τον πετύχουμε και γιατί συχνά αποτυγχάνουμε.

Πώς ταξιδεύουν τα αποδημητικά πουλιά

Έχετε παρατηρήσει τα αποδημητικά πουλιά καθώς πετάνε στο ταξίδι τους προς τα ζεστά μέρη; Κάθε χρόνο διασχίζουν χιλιάδες μίλια. Αυτό σημαίνει αρκετές εβδομάδες ή και μήνες ενός ταξιδιού που περιλαμβάνει φυσικά εμπόδια, όπως βουνά, ερήμους και θάλασσες. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν και άλλα ζωτικά προβλήματα, όπως το πώς θα καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, πώς θα βρουν φαγητό όλο αυτό το διάστημα κλπ.

Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι ο προσανατολισμός και η πλοήγηση. Ταξιδεύουν κοπαδιαστά, βρίσκονται συνεχώς σε επικοινωνία μεταξύ τους για να μη χαθεί κανένα και ακολουθούν μία συγκεκριμένη διαδρομή.

Πώς βρίσκουν τον δρόμο τους τα αποδημητικά πουλιά; Πώς προσανατολίζονται; Πώς βρίσκουν τις περιοχές ανεφοδιασμού κατά μήκος της διαδρομής τους; Ποιος τα καθοδηγεί;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα πουλιά διαθέτουν εξαιρετικές δεξιότητες πλοήγησης με συστήματα οπτικής (ηλιακής, διάταξης αστερισμών, πόλωσης φωτός) και μη οπτικής (μαγνητικού πεδίου) εσωτερικής πυξίδας.

Πολλά ζώα και αποδημητικά πουλιά, όπως οι χήνες και τα περιστέρια, φέρουν μέσα στο σώμα τους απειροελάχιστη ποσότητα μαγνητίτη, που είναι μία μαύρη πέτρα η οποία γίνεται μαγνητική όταν φωτίζεται.

Το αξιοθαύμαστο είναι ότι, όπως αποδείχθηκε, μαγνητίτη έχει και ο ανθρώπινος εγκέφαλος! Ίσως εκεί οφείλονται οι εξαιρετικές ικανότητες πλοήγησης και προσανατολισμού των εξερευνητών της Πολυνησίας και των αυτόχθονων της Αυστραλίας.

Πώς ταξιδεύουμε εμείς

Θα έπρεπε λοιπόν κι εμείς να είμαστε ικανοί να εξερευνήσουμε με τον ίδιο τρόπο τον κόσμο. Να μπορούμε να βρούμε το πιο γρήγορο και εύκολο μονοπάτι για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας και να πετύχουμε τους στόχους μας.

Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε. Στην πραγματικότητα έχουμε ήδη μέσα μας αυτή την ικανότητα, μόνο που δεν την ενεργοποιούμε.

Είναι η εσωτερική μας πυξίδα. Ένα προσωπικό σύστημα καθοδήγησης που, αν το ακολουθούμε, θα φτάσουμε με ασφάλεια και άνεση στον προορισμό μας.

Η μία και μοναδική απόφαση που πήρα για το 2023 είναι πριν κάνω οτιδήποτε, πριν πάρω οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη απόφαση, να συμβουλεύομαι την εσωτερική μου πυξίδα.

Αρχίστε να χρησιμοποιείτε την εσωτερική σας πυξίδα!

Η εσωτερική πυξίδα είναι η διαίσθησή μας. Όμως εδώ δεν μιλώ για κάτι αόριστο ή μεταφυσικό, για μία θεωρία ή ένα σχήμα λόγου.

Είναι το εσωτερικό μας σύστημα πλοήγησης. Το προσωπικό μας gps που μας κατευθύνει εκεί που θέλουμε να πάμε.

Αρχίστε σήμερα κιόλας να παρατηρείτε τον εαυτό σας, να διαβάζετε τις διαθέσεις σας.

Νιώθετε κάτι να σας τραβάει προς μία ορισμένη κατεύθυνση; Είναι η εσωτερική σας καθοδήγηση. Μην την αγνοήσετε. Ακολουθήστε την. Όταν αρχίσετε να την εμπιστεύεστε, θα δείτε να συμβαίνουν θαύματα στη ζωή σας.

Οι περισσότεροι από εμάς βασίζουμε τις αποφάσεις μας σε εξωτερικά σημάδια και επιφανειακά κριτήρια. Ακολουθούμε τα πολιτισμικά μας πρότυπα για το τι σημαίνει «υπεροχή» και αγνοούμε την εσωτερική μας φωνή που σιωπηρά διαμαρτύρεται.

Αυτό συμβαίνει και στην αρχή κάθε νέας χρονιάς, όπου όλοι υποσχόμαστε να γίνουμε η τέλεια εκδοχή μας, σύμφωνα πάντα με το τι θα ήθελε η κοινωνία από εμάς – ή το πώς φανταζόμαστε εμείς την ιδανική μας εκδοχή σύμφωνα με τα πρότυπα που μας δίδαξαν και όχι με τις αυθεντικές κλίσεις της ψυχής μας.

Έτσι αποφασίζουμε π.χ. ότι φέτος θα τρώμε υγιεινά, θα κοιμόμαστε οκτώ ώρες κάθε βράδυ, θα γίνουμε πιο παραγωγικοί στη δουλειά μας, θα μοιάσουμε με αυτούς που βλέπουμε στην τηλεόραση ή στα social media.

Συνήθως αυτή η μέθοδος μας οδηγεί σε μία σύντομη περίοδο αυτοπειθαρχίας και καταπιεστικής εγκράτειας, μέχρι να βαρεθούμε, να τα παρατήσουμε όλα και να βρεθούμε πάλι στο μηδέν.

Θα ήταν πολύ πιο σοφό να ακούμε την εσωτερική μας φωνή πριν καν θέσουμε στόχους. Και να συνεχίσουμε να την αφουγκραζόμαστε ακόμα κι όταν έχουμε μπει στη διαδικασία να τους πετύχουμε.

Αυτός είναι ο φυσικός τρόπος να εξερευνούμε τον κόσμο σύμφωνα με την αληθινή φύση μας και όχι κόντρα σε αυτήν.

Να πώς μπορείτε να το κάνετε πρακτικά:

 • Βρείτε κάθε μέρα λίγο χρόνο για να μείνετε μόνοι/ες με τον εαυτό σας, ακόμα κι αν αυτό είναι δέκα λεπτά ησυχίας το βράδυ στο κρεβάτι σας πριν αποκοιμηθείτε. Συντονιστείτε με την εσωτερική σας πυξίδα. Συμβουλευτείτε την.
 • Μείνετε ακίνητοι/ες. Αναπνεύστε βαθειά και χαλαρώστε το σώμα σας.
 • Αφεθείτε να νιώσετε και να απολαύσετε ό,τι ευχάριστο εμφανιστεί, κάθε αίσθηση άνεσης, περιέργειας, χαράς ή ευθυμίας. Μερικές φορές η αίσθηση θα είναι ξεκάθαρη. Άλλες μπορεί να είναι πιο έμμεση.
 • Γράψτε οτιδήποτε σας τραβάει το ενδιαφέρον και σας έλκει. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο η ξαφνική ιδέα να βγείτε για καφέ με έναν φίλο, ή η σκέψη ότι πάντα θέλατε να μάθετε να παίζετε κιθάρα. Αντισταθείτε στις κοινωνικές επιταγές που λένε ότι αυτά δεν είναι σημαντικά. Απλά διαβάστε την εσωτερική σας πυξίδα.

Αυτή είναι όλη κι όλη η διαδικασία. Κάντε την καθημερινά και αγκαλιάστε τα δώρα που θα σας φέρει. Αλλάξτε σιγά-σιγά προσανατολισμό και κατευθυνθείτε προς το δικό σας μονοπάτι, εκεί που σας οδηγεί η καρδιά σας.

Δεν χρειάζεται να φέρετε τα πάνω-κάτω και να αλλάξετε όλη σας τη ζωή μέσα σε μία μέρα. Απλά προσθέστε λίγα από αυτά που σας ανεβάζουν την διάθεση και απομακρυνθείτε από αυτά που σας ρίχνουν και σας απωθούν.

Τέλος αποδεχθείτε ότι η διαδρομή μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Το ίδιο κάνουν και τα πουλιά.

Με το πέρασμα του χρόνου ίσως σας αποκαλυφθούν καινούργιες ιδέες για το μονοπατι σας. Δεσμευθείτε ότι θα αναπροσαρμόζετε την πορεία σας όταν νιώσετε δυσφορία, ανία ή ότι το ταξίδι της ζωής σας δεν έχει νόημα.

Επιστροφή στο σπίτι

Τι γλυκιά αίσθηση να γυρίζεις σπίτι. Τι ανακούφιση!

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε το σώμα σας να σας οδηγήσει εκεί που χρειάζεται να πάτε για να είστε καλά. Τίποτε άλλο. Μην εξαντλείστε προσπαθώντας. Χαλαρώστε.

Όλοι είμαστε πλάσματα της φύσης. Οι άνθρωποι διαθέτουμε τις ίδιες δεξιότητες πλοήγησης με τα αποδημητικά πουλιά και χρησιμοποιούμε, κυριολεκτικά, την εσωτερική μας πυξίδα για να βρούμε τροφή, συντροφικότητα, στέγη.

Αν την εμπιστευτούμε θα γίνεται όλο και πιο σαφής και ευδιάκριτη κι έτσι θα καταλήξουμε στις καλύτερες για εμάς επιλογές όσον αφορά τους ανθρώπους που έχουμε κοντά μας, τα μέρη στα οποία πηγαίνουμε και τις δραστηριότητες που γεμίζουν τη ζωή μας.

Εδώ θα σας αφήσω. Ήρθε η ώρα να συμβουλευτώ την εσωτερική μου πυξίδα. Η τελετουργία μου περιλαμβάνει το σημειωματάριό μου, ένα μολύβι και μια κούπα αχνιστό καφέ. Αυτά -και μία ειλικρινής διάθεση αυτοεξερεύνησης- είναι όλα όσα χρειάζομαι για να βρω την ιδανική διαδρομή στο δικό μου ταξίδι.

Φτιάξτε κι εσείς τη δική σας τελετουργία. Συμβουλευτείτε την εσωτερική σας πυξίδα.

Πού σας οδηγεί; Θα χαρώ να μοιραστείτε την εμπειρία σας μαζί μου!

 

 

Spread the love

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *