συμβουλευτική
Σχέσεις

Τι μας κάνει ευτυχισμένους; Μυστικά ευζωίας.

Τι μας κάνει ευτυχισμένους; Αν νομίζετε ότι είναι τα πλούτη, η δόξα, η επαγγελματική καταξίωση, ή ακόμα και η καλή υγεία… πέσατε έξω.

Σύμφωνα με την πιο μακροχρόνια μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Study of Adult Development που κράτησε 75 χρόνια  παρατηρώντας εξονυχιστικά τις ζωές 800 ανθρώπων, αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους, αλλά και πιο υγιείς, είναι οι καλές σχέσεις. Ναι, η αγάπη είναι τελικά το μυστικό της πληρότητας και αυτό αποδείχθηκε και επιστημονικά!

Τα δεδομένα της μελέτης έδειξαν ότι οι καλές ανθρώπινες σχέσεις είναι θεμελιώδης παράγοντας για την ευζωΐα, ενώ η μοναξιά σκοτώνει. Όσοι έχουν στενές σχέσεις με την οικογένειά τους, τους φίλους και τον κοινωνικό τους κύκλο νιώθουν πιο ευτυχισμένοι κι επιπλέον έχουν καλύτερη υγεία. Αντίθετα τα απομονωμένα και μοναχικά άτομα είναι λιγότερο ευτυχισμένα, η σωματική και διανοητική τους υγεία επιδεινώνεται στη μέση ηλικία και πεθαίνουν πιο νωρίς.

Η δεύτερη επίσης σημαντική διαπίστωση της έρευνας είναι ότι στις σχέσεις μετράει η ποιότητα, όχι η ποσότητα. Δεν έχει σημασία ο αριθμός των φίλων που έχετε, ούτε το αν είστε ή όχι σε σταθερή σχέση. Υπάρχει ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη; Είναι οι σχέσεις σας ουσιαστικές, βαθιές, τρυφερές; Νιώθετε ότι μπορείτε να στηρίζεστε στους ανθρώπους σας, να είστε αληθινός μαζί τους και να δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας γι’ αυτούς; Τότε είστε τυχερός.

Να λοιπόν ένας πολύ σημαντικός λόγος για να δώσετε προτεραιότητα στην αυθεντική σύνδεση με τους άλλους. Ακόμα κι αν θα μπορούσατε να έχετε όσα χρήματα, όση επιτυχία κι αν θέλετε, χωρίς σχέσεις αγάπης δεν θα είστε ευτυχισμένοι!

Στρέψτε λοιπόν το ενδιαφέρον σας εκεί που πραγματικά αξίζει: στις φιλίες, στον έρωτα, στην οικογένεια, στην καθημερινή καλλιέργεια ουσιαστικών σχέσεων με τους ανθρώπους σας. Θα ανταμειφθείτε με καλή υγεία, πληρότητα και αληθινή ευτυχία.

 

 

Spread the love

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *