επικοινωνία
Σχέσεις

Θετική Επικοινωνία: Η δύναμη των λέξεων

«Μια λέξη κι όλα σώζονται. Μια λέξη κι όλα χάνονται» Αντρέ Μπρετόν

Πόσες όμορφες ευχές, πόσα λόγια αγάπης ακούμε γύρω μας αυτές τις ημέρες.

Είναι η εποχή που όλοι βγάζουμε τον καλύτερό μας εαυτό, τον πιο μειλίχιο, τον πιο ευπροσήγορο, τον πιο παρηγορητικό. Ευχόμαστε, αντευχόμαστε κι ο τόνος της φωνής μας έχει πραότητα και γλυκύτητα.

Ακούγοντας όλα αυτά τα θερμά μηνύματα, σκέφτηκα την παραπάνω φράση του Μπρετόν. Πόσες ευκαιρίες δεν χάθηκαν από μία λέξη που δεν ειπώθηκε την κατάλληλη στιγμή; Και πόσες καταστροφές δεν αποσοβήθηκαν από μία λέξη που κάποιος βρήκε το θάρρος να ξεστομίσει την ώρα που όλα κατέρρεαν;

Συνήθως μιλάμε αυθόρμητα, χωρίς να σκεφτούμε τα λόγια μας και τον αντίκτυπο που έχουν. Λέμε ό,τι μας έρθει στο μυαλό, χωρίς επίγνωση του πώς αυτό μπορεί να πληγώσει ή να εξοργίσει τους άλλους. Εκδηλώνουμε γλαφυρά τον θυμό μας, τα παράπονα, την απογοήτευσή μας. Δεν κάνουμε όμως το ίδιο και με την χαρά, την ανακούφιση, την ευγνωμοσύνη. Είμαστε πολύ πιο φειδωλοί στο να εκφράσουμε τα θετικά μας συναισθήματα.

Σκεφτείτε λίγο τη φωνή και τα λόγια σας.

Πώς μιλάτε; Τι λέτε στους άλλους; Τι λέτε στον εαυτό σας; Πόσες φορές στη διάρκεια της ημέρας είστε γλυκομίλητοι και πόσες αδιάφοροι, ψυχροί ή επικριτικοί; Οι λέξεις σας στάζουν μέλι ή δηλητήριο; Είστε χρυσόστομος ή… πικρόστομος;

Θα σας προτείνω ένα πείραμα. Ας προσπαθήσουμε για μία ολόκληρη μέρα να χρησιμοποιούμε μόνο θετικές, εμψυχωτικές λέξεις. Ας το κάνουμε με ζήλο, συνειδητά. Επιτρέπεται ακόμα και λίγη υπερβολή.

Αν κάποιος μας ρωτήσει τι κάνουμε, αυτή την ημέρα ας μην απαντήσουμε με ένα βαριεστημένο «καλά». Ας πούμε με ενθουσιασμό: «περίφημα, υπέροχα, φανταστικά!»

Αν δούμε κάτι που μας αρέσει, ας μην το αφήσουμε ασχολίαστο. Ας κάνουμε μία φιλοφρόνηση, ένα θετικό σχόλιο. Και τον αποδέκτη θα ευχαριστήσουμε και τον εαυτό μας, γιατί μία αυθόρμητη καλή κουβέντα είναι το πιο θεσπέσιο τονωτικό για τη διάθεση όλων.

Αν πάλι συμβεί κάτι ενοχλητικό, ας μην σπεύσουμε να βγάλουμε τη φαρέτρα με το πιο βαρύ υβρεολόγιο. Αντίθετα ας εκφράσουμε διαλλακτικά την διαφωνία ή τη δυσαρέσκειά μας. Μπορούμε να πούμε οτιδήποτε σε οποιονδήποτε, αρκεί να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο.

Ας παίξουμε λοιπόν! Ας χρησιμοποιήσουμε συνειδητά τη δύναμη της θετικής επικοινωνίας για μία μόνον ημέρα.  Έτσι θα δούμε πόσο ανεβασμένοι θα αισθανόμαστε στο τέλος της – και ίσως θελήσουμε να το επαναλάβουμε και την επόμενη!

Spread the love

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *